Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Het geheim van Netflix: drie sheets voor succes

Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Artikelen(opent in nieuw tabblad) /
  3. Het geheim van Netflix: drie sheets voor succes

Het geheim

Waarom is Netflix erin geslaagd om de transitie te maken van een lokale verhuurder van dvd's naar wereldwijde producent en distributeur van films en series aan zo'n 120 miljoen klanten? Waarom is juist dit bedrijf zoveel succesvoller dan haar concurrenten?

Netflix is hier zelf heel duidelijk over: door te investeren in excellente medewerkers! Door te werken vanuit 'freedom & responsibility' om het hoofd te bieden aan de toenemende complexiteit waar ze als organisatie mee te maken heeft. In slechts drie slides maakt Netflix in een presentatie duidelijk waarom het zo sterk inzet op het ontwikkelen en behouden van excellente medewerkers:

Professional leunt op een statafel
Drie deeltijd studenten zijn met elkaar in gesprek

Groei, complexiteit en chaos

Als een organisatie groeit, neemt de complexiteit toe. Zowel binnen als rondom de organisatie. Vraagstukken worden groter, er zijn meer afdelingen, stakeholders en collega’s bij betrokken en de belangen nemen toe. Tegelijk neemt door de groei het percentage ‘high performance employees’ af. Het is moeilijk om in zo’n groeifase collega’s te vinden die (nu al) dezelfde creativiteit, drive en prestaties hebben als het team dat de groei mogelijk heeft gemaakt. Meer complexiteit en (procentueel) minder talent is een recept voor chaos: er worden meer fouten gemaakt en het is niet langer mogelijk om op dezelfde manier door te gaan.

Om de toenemende complexiteit te beteugelen worden protocollen en regels opgesteld. Daar wordt niemand echt vrolijk van, maar in vergelijking met de prijs die je betaalt voor fouten, is het ongemak van deze procedures nog te overzien.

Chaos emerges

Maar dan gaat het pas echt mis. Creatieve, onafhankelijke professionals raken gedemotiveerd door (het te veel aan) procedures en processen en beginnen de organisatie te verlaten. Je eindigt dan met een organisatie waarin weinig fouten worden gemaakt en efficiënt wordt gewerkt, maar waar nieuwsgierige en innovatieve talenten zich niet langer thuisvoelen. Je eindigt met een organisatie die zich niet goed kan aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Deeltijd student lachend voor tafels

Talent als sleutel tot succes

In de derde sheet komt Netflix met een schijnbaar eenvoudige oplossing voor deze negatieve spiraal: Voorkom chaos door te investeren in steeds meer ‘high performing employees’ in een cultuur van vrijheid en verantwoordelijkheid, innovatie en zelfsturing en zelfontwikkeling. Dit stelt je organisatie in staat om op een creatieve en ondernemende manier te blijven opereren, maakt je aantrekkelijk voor andere originele professionals en houdt je organisatie wendbaar en in staat om op de volgende disruptieve ontwikkeling te reageren.

Lessen voor de regio Zwolle


Oké, je herkent de toenemende complexiteit in je organisatie en haar omgeving. Maar... hoe maak je je eigen organisatie dan nu klaar voor die volgende disruptie? Hoe geef je handen en voeten aan de ontwikkeling van je medewerkers? En welke talenten heb je dan nodig voor die toekomst? En in welke aantallen? Kortom: hoe geef ik vorm aan strategische personeelsplanning en –ontwikkeling (SPPO)? Op basis van de literatuur geven we vijf concrete tips:

  1. Maak SPPO een thema dat serieus op directieniveau wordt opgepakt;
  2. Zorg voor een duidelijk beeld van de ideale talentmix in je hele organisatie op zowel de korte als de lange termijn;
  3. Voer een toekomstgericht aanname- en ontslagbeleid;
  4. Voer een actief ontwikkelbeleid, waarbij zowel werkgever als werknemer verantwoordelijkheid nemen;
  5. Wees als HR-afdeling een proactief adviserende, goed geïnformeerde schakel tussen ontwikkelbehoeften en –mogelijkheden.

Onderzoek van Windesheim onder bedrijven en instellingen uit de regio Zwolle zet aan tot denken. Twee op de drie organisaties geeft aan nog onvoldoende een beeld te hebben van de ideale talentmix in hun organisatie. Dit terwijl meer dan de helft van de organisaties in de komende drie jaar grote veranderingen voorziet in hun omgeving, strategische koers en manier van werken. Organisaties geven aan dat in een ideale situatie zo’n één op de vier medewerkers een ontwikkeltraject, training of opleiding volgt om hun talent verder te ontwikkelen en beter aan te sluiten bij wat de toekomst van de organisatie vraagt. Toch wordt gemiddeld slechts zo’n € 250 per medewerker per jaar gereserveerd voor opleidingen. Kortom: er is werk aan de winkel! Om het hoofd te bieden aan de toenemende complexiteit in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt is investeren in het ontwikkelen en behouden van excellente medewerkers een absolute voorwaarde om succesvol te zijn in de toekomst!