Infrastructure Design and Security

Met de afstudeerrichting Infrastructure Design and Security leer je moderne ICT-infrastructuren ontwerpen en implementeren met de focus op security.

Jij zorgt er straks voor dat mensen wereldwijd via veilige computersystemen met elkaar kunnen samenwerken. Als je na het eerste jaar definitief voor de afstudeerrichting Infrastructure Design and Security kiest, dan start vanaf het tweede jaar de bijbehorende studieroute.

Focus op ontwikkeling en beveiliging

Bij de afstudeerrichting Infrastructure Design and Security leer je over operating systems, networking, infrastructure services en security, maar ook over virtualization, infrastructure design and testing, forensic IT en ethical hacking. Door colleges, praktijkopdrachten en projecten ontwikkel je professionele vaardigheden en een brede technische kennis. Met gebruik van de innovatieve methodes ontwerp je ICT-infrastructuren die bijdragen aan de informatievoorziening en bedrijfsprocessen van een organisatie.

Het 'echte' werk

Het tweede jaar staat in het teken van praktijkopdrachten. Dit kunnen opdrachten zijn van bijvoorbeeld internetproviders, datacentra, gemeenten en provincies, banken, verzekeringsmaatschappijen en ICT-bedrijven. Voorbeelden van praktijkopdrachten zijn:

  • het onderzoeken van de toepasbaarheid van een cloudoplossing voor een organisatie
  • het analyseren in hoeverre virtualisatie kan bijdragen aan duurzaamheid
  • het adviseren over risicobeheersing in het kader van security
  • het ontwerpen van een software-defined datacenter of een security-audit
  • het bedenken en oplossen van digital forensic en ethical hacking challenges
  • het implementeren van unified communications of federated authentication services
  • het uitvoeren van security penetration testing

Naast de praktijkopdrachten zijn er technische vakken en is er ook aandacht voor de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden.

Werken in een community

Je werkt samen met je klasgenoten in je eigen community. Om rustig in groepsverband te kunnen werken, is er mogelijk om een ruimte te reserveren. Je werkt aan steeds moeilijker wordende (bedrijfs)opdrachten. De kennis die je nodig hebt, ontwikkel je door zelfstudie, het volgen van workshops en (gast)colleges. Er is veel ruimte en aandacht voor het trainen van je professionele vaardigheden, zoals het projectmatig werken. Uiteraard ondersteunen vakdocenten en je studiecoach je in je leerproces.

Keuzesemesters binnen of buiten de opleiding

Na de verplichte majors die horen bij de afstudeerrichting Infrastructure Design and Security, kun je nog een jaar naar eigen wens invullen. De opleiding HBO-ICT heeft een gevarieerd aanbod aan keuzesemesters. Wil je een keuzesemester/minor volgen bij een andere opleiding van Windesheim of bij een andere hogeschool? Kijk dan op de website kiesopmaat.nl. De examencommissie toetst je plannen om ervoor te zorgen dat je een volwaardig hbo-bachelordiploma behaalt. Ook heb je de mogelijkheid om een premastertraject te volgen, waarmee je je voorbereidt op een vervolgopleiding aan een universiteit.

Lees meer over de keuzesemesters van de opleiding HBO-ICT

Het is zover: afstuderen!

In het laatste halfjaar van de opleiding voer je een afstudeeropdracht uit die past bij de afstudeerrichting Infrastructure Design and Security. Tijdens deze opdracht laat je zien dat je zelfstandig op hbo-niveau kunt werken. Je schrijft hiervoor voor een bedrijf een plan van aanpak waarin je aangeeft hoe je je opdracht gaat uitvoeren en wanneer je de resultaten van de opdracht oplevert. De afstudeeropdracht sluit je af met een presentatie. Ook in de afstudeerfase krijg je begeleiding van een vakdocent van Windesheim en van een mentor uit het bedrijf.