Elektrotechniek

Inhoud opleiding

Bij Elektrotechniek onderzoek, ontwerp en produceer je elektrotechnische apparaten en systemen.

Elektrotechniek vind je overal. Denk maar eens aan het inchecken met je OV-chipkaart of het draadloos opladen van je smartphone. En dat is natuurlijk nog lang niet alles. Zo worden er steeds meer zonnepanelen en windmolens geplaatst en reden er nog nooit zoveel elektrische auto’s en fietsen. Ook worden er steeds meer robots ingezet in de zorg en in de industrie. De toepassingen worden steeds kleiner en krachtiger. Dat zorgt voor allerlei uitdagingen. Want hoe slaan we al die energie op die we produceren? En hoe laat je de robots zonder fouten werken? Op deze en vele andere vragen kun jij na de hbo-opleiding Elektrotechniek een antwoord geven! 

Elektrotechniek: innovatief en oplossingsgericht

Creativiteit, innovatie en de zorg om het klimaat zijn belangrijke factoren in de Elektrotechniek. Dat zie je bijvoorbeeld terug bij energiebedrijven die zoeken naar een alternatief voor gas en in de ontwikkeling van medische apparatuur zoals een ademanalyse apparaat. De techniekbranche vraagt continu oplossingen voor de meest uiteenlopende problemen. Daarom leren we je tijdens je studie ook hoe je ook na je studie op de hoogte blijft van technische ontwikkelingen, die soms razendsnel gaan. 

Studieprogramma 

Het vakgebied van de elektrotechniek is erg breed. Je kunt werken in de energietechniek, de industriële automatisering of als ontwerper van embedded systemen. Daarom krijg je een brede basis aan kennis die iedere elektrotechnicus moet weten, zoals netwerktheorie en wiskunde, maar in je latere werk als programmeur of energietechnicus kun je ook niet zonder vaardigheden zoals analyseren, ontwerpen en realiseren. Je leert dan ook gedurende de opleiding een schakelende voeding bouwen en een robot programmeren. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden als adviseren en presenteren. Tijdens je stage en praktijkopdrachten krijg je de kans deze kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen en te oefenen.  

De opbouw van de studie is als volgt:

Jaar 1: stevig fundament

Je volgt in het eerste jaar een vast programma en leert de basis van elektrotechniek. Hiervoor krijg je algemene vakken maar vooral technische vakken. Je maakt direct kennis met de praktijk. Zo ontwerp en bouw je, samen met studenten van andere techniekopleidingen, een robot waarvoor jij de hardware-en software ontwikkelt. 

Jaar 2: verdieping 

In het tweede jaar verdiep je je verder in het vakgebied. Je leert veel over verschillende moderne technologieën die de basis vormen voor het ontwerpen van innovatieve elektronicaproducten. Deze kennis pas je meteen toe in praktijkopdrachten. Met medestudenten elektrotechniek ontwikkel je bijvoorbeeld een zonnevolger voor zonnepanelen, of een webserver voor een slimme energiemeter.  

Jaar 3: specialiseren 

In het derde jaar volg je de minor Electrical Energy Engineer, Embedded & Wireless Systems of Industrial Automation & Robotics. Daarnaast kun je een tweede minor volgen of stage lopen.

Jaar 4: afstuderen 

Je start het laatste jaar van je studie met een minor, stage of premaster. De keuze is aan jou. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht waarmee je laat zien dat je een onderzoekende houding hebt ontwikkeld en goed onderbouwde adviezen kunt geven.

Studiebegeleiding: kies je eigen studieroute 

Je bepaalt voor een deel zelf je studieroute en kiest je eigen stageplek en afstudeeropdracht. Een studiebegeleider helpt bij het uitstippelen van je studieroute. Ook bespreek je je studievoortgang en kijk je samen of je nog steeds op de juiste plek zit. Docenten ondersteunen je bij projecten, practica en colleges.  

Studenten van onze opleiding zijn zeer tevreden 

Uit resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2018 blijkt dat maar liefst 96% van de huidige studenten Elektrotechniek bij Windesheim zeer tevreden is over de opleiding. Daarnaast wordt het docententeam van Elektrotechniek ook goed beoordeeld. Dit blijkt uit diverse evaluaties waaronder die van Elsevier. De docenten van de opleiding werken met passie, ze zijn gedreven en gericht op de student. Het docententeam staat dan ook op nummer één in de ranglijst van beste docenten bij de middelgrote bacheloropleiding