Student met radiomicrofoon

Studenten aan het woord

Maar waarom zou je ons op ons woord geloven dat journalistiek studeren een goede keus is? Dat kunnen studenten je beter vertellen. Lees hier hun verhalen.

Cas: 'Ben jij die journalist?'

"Ik kan nu wel een verhaal ophangen over waarom de opleiding Journalistiek de perfecte opleiding is, maar dat is zo afgezaagd. Net zo afgezaagd als het lijstje met eigenschappen dat je moet bezitten."

Lees verder

"Een journalist moet communicatief vaardig zijn. Een journalist is nieuwsgierig. Een journalist is 'de waakhond van de samenleving'. Allemaal waar, maar een journalist bezit meer dan alleen deze eigenschappen.

Genoeg nieuws


Hier in de stad van PEC Zwolle, de Peperbus en het Talentenplein is er genoeg nieuws te vertellen. Goed opletten, een scherpe tong en Cas Bakeringgevoel voor detail kunnen je verder helpen dit nieuws om te zetten in een verhaal dat wordt doorverteld. Dit kan niet alleen in Zwolle, maar ook bij jou voor de deur.

Gepassioneerde journalist

Waar was jij toen bekend werd dat er iemand bij het Achtuurjournaal had ingebroken? Wat was jouw mening in de Zwarte Pietendiscussie? En wat was jouw reactie toen je afgelopen zomer hoorde dat Yuri van Gelder naar huis werd gestuurd tijdens de Olympische Spelen? Allemaal vragen die een gepassioneerde journalist kan beantwoorden. De vraag is nu alleen: ben jij die journalist?

Het meeste moet je aanleren

Een journalist die van veel onderwerpen de hoed en de rand weet. Een journalist die vaak haantje de voorste is en zijn hart op de tong heeft. Iemand met een uitgesproken mening. In schrift, dan wel in beeld of geluid. Grotendeels kan je deze eigenschappen bezitten, maar de meeste moet je aanleren door het te doen."  

Ella: 'Mijn buitenlandminor in Jönköping in Zweden'

"Net terug van een uitwisselingsjaar in Duitsland, koos ik voor de bachelor Journalistiek van Windesheim. De opleiding, de studenten, maar vooral alle internationale studiemogelijkheden spraken me heel erg aan: er waren veel studiereizen en je mocht je minor, stage en afstuderen in het buitenland doen. Te gek!"

Lees verder

"Van de keuze voor de opleiding heb ik nooit spijt gekregen. Laat staan van de ongelofelijke, leuke buitenlandavonturen in New York, Londen en Ella PutJönköping. Maar hoe fantastisch het ook was om Erik Mouthaan in New York te ontmoeten, of stage te lopen bij een internationaal tijdschrift in Londen, ik heb de meest fijne herinneringen aan mijn buitenlandminor in Jönköping Zweden.

Gratis 'slaapadressen'

Ik weet haast niet waar ik moet beginnen met vertellen wat deze buitenlandstudie me allemaal heeft gebracht en waarom ik dit iedereen kan aanraden, maar ik ga het toch proberen.

Ten eerste heeft deze ervaring mij persoonlijk veel gegeven, iets wat iedere exchange student zal herkennen. Tijdens mijn geweldige introductieweken en verdere tijd in Zweden heb ik zoveel inspirerende, creatieve mensen vanuit de hele wereld ontmoet. Ik heb nu door dit internationale netwerk gratis 'slaapadressen' in Charleston (VS), Riga, Hong Kong en bij mijn lieve Zweedse vrienden in Jönköping. Ook heb ik een nieuwe taal geleerd, jag talar Svenska nu!

Buiten je comfort zone

Ik ben relaxter en leef meer in het moment, wetende dat ik helemaal alleen aankwam in een heuse sneeuwstorm en weer terug ging naar Nederland in de prachtige Scandinavische zomer met mijn Zweedse vriendje, terwijl tal van vrienden ons uitzwaaiden. Het komt allemaal wel goed. En zoals ze dat in Zweden zo mooi zeggen ta det lugnt (take it easy).

Ella PutDaarnaast is het ontzettend verfrissend om een studie te volgen in een andere taal in een ander land. Het is letterlijk ver buiten je comfort zone. Een nieuwe school, nieuwe professoren en zoveel leuke internationale projecten, maar ook de nodige vrije tijd. Je bent immers op exchange en wilt alles van het land zien en ontdekken.

Financiële plaatje

Tot slot, als Windesheimstudent hoef je je geen zorgen te maken over het financiële plaatje. Als je binnen Europa op exchange gaat, krijg je gegarandeerd een Erasmusbeurs. Deze beurs dekt grotendeels de kosten in het buitenland. Natuurlijk raad ik iedereen wel aan om van te voren goed te sparen, zodat je er een beetje warm bijzit en zoals ik in Zweden bijvoorbeeld weekendjes Kopenhagen en Stockholm kan doen. Of gezellig elanden knuffelen op een heuse Zweedse safari - echt een aanrader trouwens.

Na dit allemaal getypt te hebben, word ik meteen weer helemaal blij. Ik zou dan ook tegen iedereen die dit leest willen zeggen: waar wacht je op? Stap uit die comfort zone en ga de wereld in. En om even in de internationale sferen te blijven: you will never regret the things you did, but you will always regret the things you didn't do. 

PS. Ik kan Jönköping in het bijzonder zeer aanraden. Ik vond het zo leuk dat ik volgend jaar terug ga voor mijn master. Iemand zei laatst tegen mij: 'Volgens mij zit er in Jönköping iets in het water. Iedereen komt verliefd, gelukkig en met een ontzettend lelijke tuinbroek terug (het teken van de studentvereniging)' - iets wat ik zeker niet zal tegenspreken."

Anna: 'Schrijven is echt mijn ding'

"De opleiding Journalistiek is een logische keus voor mij, want vanaf de derde van de havo wist ik al dat ik graag journalist wil worden. Schrijven is namelijk echt mijn ding."

Lees verder

Beeld geschetst

"Ik ben echt heel enthousiast over de opleiding. Vooral in het begin vond ik alles leuk. Van tevoren schets je een beeld, maar eerlijk gezegd is de opleiding wel iets anders dan ik had verwacht. Naast dat we schrijven, zijn we namelijk ook veel bezig met radio en televisie. Onder andere bij de praktijkweken. En dat ligt me niet zo. Gelukkig staat er ook een praktijkweek in het teken van een krant en tijdschrift opmaken.

Ik weet al wat ik wil

Ik snap het wel. In het eerste jaar laten ze zoveel mogelijk aspecten van journalistiek zien voor de mensen die twijfelen welke kant ze op willen. Student Journalistiek AnnaMaar ik heb dat niet, ik weet al wat ik wil. Ik wil later graag bij een modetijdschrift werken. 

Wat me opvalt is dat veel journalisten tegenwoordig ook hun eigen 'ik' in een verhaal verwerken. Ze vertellen hoe ze zelf over een item denken. Als ik dit ook probeer in een opdracht, wordt dat niet altijd gewaardeerd. Dat verschilt erg per docent en dat vind ik jammer. Vice en de Correspondent bijvoorbeeld passen het ook vaak toe en sommige docenten zijn dan misschien net nog iets teveel van de oude stempel om deze trend te begrijpen.

Netwerken voor een stageplaats

Daarom houd ik het zelf allemaal goed in de gaten, probeer ik zoveel mogelijk dingen naast mijn studie te doen en begin ik vast met netwerken. Daar kunnen en willen de docenten trouwens goed bij helpen hoor. De meesten hebben toch in de praktijk gewerkt en hebben nog redelijk veel contacten. Omdat ik graag bij een modetijdschrift wil werken, probeer ik daar ook een stage te krijgen. Wie weet of ik kan blijven hangen. Ook maak ik nu een tijdschrift voor de opleiding over studenten in het buitenland. Dat kan ik al mooi op mijn cv zetten.

Overstap havo naar het hbo

De overstap van de havo naar het hbo was voor mij goed te doen. Maar ik heb de laatste twee jaar van de havo dan ook een speciaal traject gevolgd: International Business College. Je bent dan vier dagen havo-leerling en één dag in de week werk je aan je eigen bedrijf. Daarbij hadden we ook colleges bij de Hanze Hogeschool in Groningen. Zo wist ik al een beetje hoe het hbo werkt en hoeveel effort je in je opleiding moet steken. Dit heeft me overigens ook geleerd om mezelf te verkopen. Daar heb ik nu baat bij, want vele journalisten beginnen tegenwoordig toch als freelancer.

Om zo'n traject te volgen moet je erg gemotiveerd zijn, maar je wordt ook gestimuleerd om extra werkzaamheden te doen. Zo zit ik er nu nog steeds in. Ik weet nog niet helemaal zeker of ik hierna nog een master ga doen, eventueel een andere hbo-studie ga volgen óf dat ik probeer aan de slag te gaan bij een modetijdschrift, maar deze ervaringen pakken ze me niet meer af."

Marcus: 'Ik wil graag breed opgeleid worden'

"In de eerste twee jaren van de opleiding heb ik veel geschreven. Dat is eigenlijk heel logisch, want goed kunnen schrijven is de basis voor een journalist. Ook als je radio- of televisie-uitzendingen wilt maken."

Lees verder

Stage

"Mijn stage sloot aan bij deze specialisatie. Ik heb stage gelopen bij de VPRO en bij RTL Nieuws. Bij de VPRO heb ik voornamelijk de webredactie ondersteund. Door crossmediale journalistiek, waarmee je een item via meerdere kanalen verspreid, merk je dat schrijven heel belangrijk is voor een journalist. Mijn stage bij RTL Nieuws was Student Journalistiek Marcusheel anders. Daar heb ik echt een toptijd gehad. Ik mocht zelf items produceren, research doen en dat doorgeven aan de verslaggever ter plaatse, werken bij de webredactie en items monteren. Ik heb daar goede herinneringen aan. Mijn stage was zeker het hoogtepunt in de opleiding.

Afstuderen

Ik heb mijn afstudeerproductie inmiddels ingeleverd. Ik wilde eigenlijk een documentaire maken over een boksschool, maar kwam erachter dat die sportschool ook werk gebruikt als woongroep voor jongeren met een psychische beperking. Ze willen die woongroep graag uitbreiden, maar de omgeving is daar fel op tegen. Ze zijn bang dat het voor overlast gaat zorgen en dat het onveilige situaties op gaat leveren. In mijn documentaire heb ik beide partijen aan het woord gelaten.

Begeleiding

Het contact met de docenten is heel persoonlijk. Je staat naast elkaar en bent meer partners dan dat er een hiërarchie is tussen docent en student. Al vind ik wel dat sommige docenten ver van de praktijk staan. Journalistiek is heel veranderlijk, vooral met al die verschillende social media. Sommige docenten blijven daarin iets achter. Maar bijvoorbeeld tijdens het afstuderen werk ik wel goed begeleid. Die docent is zelf documentairemaakster en kon me dus veel tips geven.

Hoe nu verder?

Ik ben bijna afgestudeerd. Ik heb nog even getwijfeld of ik door zou studeren, maar kies er toch voor om aan het werk te gaan. De praktijk van journalistiek is gewoon te leuk. Ik ga in eerste instantie aan de slag als freelancer. Ik begin door mijn afstudeerproductie aan te bieden aan diverse media en wil daarna op zoek gaan naar andere onderwerpen.

Als je 100% overtuigd bent dat de opleiding bij je past, zeg ik 'doen'!

Kan ik de opleiding aanraden? Alleen als je 100% overtuigd bent. Alleen leuk vinden om te schrijven bijvoorbeeld is niet voldoende. Daar is de opleiding gewoon te zwaar voor. Ik vond zelf media altijd al interessant. Als ik bij De Wereld Draait Door in het publiek zat, vroeg ik me altijd af hoe het er achter de schermen aan toe zou gaan. Ook vind ik dat het Mediapark in Hilversum iets magisch heeft.

Eigenlijk is de journalistiek heel bijzonder. Journalistiek is namelijk een onbeschermd beroep. Dit houdt in dat iedereen journalist kan worden, of ik elk geval zich journalist mag noemen. Je moet dus erg gemotiveerd zijn om vier jaar lang een studie daarover te volgen. Begrijp me niet verkeerd, het volgen van deze opleiding is voor mij een hele goede keuze geweest, maar het werk van een journalist is echt zwaar."