Poedercoaten op plastic en composiet

Hoe kan het poedercoaten op onverzadigd polyester en epoxy thermoset composiet na demoulding mogelijk gemaakt worden?

Het grootschalig inzetten van gerecycled thermoplast materiaal in de industrie wordt op dit moment gehinderd door visuele aspecten als imperfecties in oppervlakte textuur en kleur (gerecycled materiaal is zelden in de juiste kleur in de juiste hoeveelheid beschikbaar). Aflakken is een mogelijkheid om oppervlaktes naar wens te modificeren, maar daarvoor zijn kunststoffen primers nodig die de nodige emissie van milieuonvriendelijke stoffen met zich meebrengen. Poedercoaten is daarom ontwikkeld als een één-stapsproces om dit probleem op te lossen.

De hoofdvraag van het thermoplast gedeelte zal zijn: ‘hoe kan in het spuitgietproces een egaal geleidend object gecreëerd worden met een zo laag mogelijk gehalte aan geleidend additief?’ Daarnaast wordt onderzocht of (en hoe) het scala aan poedercoatbare thermoplastisch kunststoffen kan worden uitgebreid.

Ook binnen de composiet industrie, met name de onverzadigde polyester (UPR) industrie, is het beperken van emissie één van de grootste targets. Op dit moment worden de gekleurde buitenlagen van composiet gerealiseerd door het gebruik van een gelcoat of topcoat, maar het aanbrengen en uitharden hiervan zorgt voor een piekbelasting in emissie. Door de poedercoat techniek door te ontwikkelen als alternatief voor een gelcoat, kan de thermoset industrie een grote stap zetten in het verduurzamen van het productieproces. De hoofdvraag van deze studie zal echter zijn om het poedercoaten op UPR en epoxy thermoset composiet (met glas- en carbonvezels) na demoulding mogelijk te maken.

Door het project op te splitsen in een thermoplast en een thermoset gedeelte wordt de kans op resultaat en dus impact vergroot. 

Soort Kwalitatief
Opdrachtgever Green PAC
Partners DSM Coating Resins B.V. 
Koninklijke Van Wijhe Verf
Fiberneering Technology Development B.V.
Status Lopend

Logo Green PACGreen PAC

Het onderzoeksproject ‘Poedercoaten op plastic en composiet’ is een onderzoek van Green PAC, Centre of Expertise Smart Polymeric Materials. Green PAC is een initiatief van NHL Stenden en Windesheim en is een open innovatiecentrum voor (groene) kunststoffen, vezels en composieten, waar ‘businessdriven’ kennisontwikkeling wordt opgestart en gefaciliteerd.

Op de website van Green PAC kunt u meer lezen over het Centre of Expertise