Prof. dr. Peter Nikken

Lector Jeugd & Media

Contactpersoon

088 - 469 61 68
p.nikken@windesheim.nl

Onderzoeksgebied

Onderzoekthema Gezondheid en Welzijn
Lectoraat Jeugd

 

Peter Nikken
Publicaties
  1. In de ban van het kind; digitale en interactieve brochure lectorale redes Dorien Graas en Peter Nikken 10 januari 2018

    Digitale en interactieve brochure die gemaakt is over en naar aanleiding van de lectorale redes van Dorien Graas en Peter Nikken, uitgesproken op 27 november 2017.

Onderzoekservaring

Peter Nikken wordt regelmatig benaderd voor advies, bijvoorbeeld door de overheid, instellingen voor opvoed- en jeugdhulp, het onderwijs, bibliotheken en gemeentes. Hij is lid van verschillende adviesraden, zoals de Wetenschapscommissie van het NICAM en de commissie Ernstige schade van het Commissariaat voor de Media. Hij heeft allerlei populaire en wetenschappelijke artikelen en boeken geschreven over kind en media. Thema’s daarbij zijn onder andere classificatiesystemen voor films, televisie en games als Kijkwijzer en PEGI; de effecten van reclame, seks en geweld in de media, wat kinderen van media leren kunnen, en uiteraard wat de rol van ouders en professionals hierbij is.  

Onderzoeksfocus

Peter Nikken is bijzonder hoogleraar mediaopvoeding aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en senior adviseur bij het Nederlands Jeugdinstituut in Utrecht. In 2012 begon hij als buitengewoon hoofddocent bij hogeschool Windesheim met als opdracht een minor te ontwikkelen rond het thema van mediaopvoeding en mediawijsheid voor de opleiding Pedagogiek. Inmiddels is dit traject uitgegroeid tot een unieke, internationale minor Child & media die alleen bij Windesheim te volgen is. 

Opleiding

Peter Nikken studeerde social psychology, ergonomics and mass communication aan de Universiteit van Utrecht. Hij promoveerde aan de Leidsche Universiteit op het onderwerp 'kwaliteitseisen voor kindertelevisie: Quality standards for children's television programs'.