Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Waarom mensen liever werken bij een familiebedrijf

Inzichten uit de wetenschap september 2021
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Ervaringen(opent in nieuw tabblad) / Inzichten uit de wetenschap | Waarom mensen liever werken bij een familiebedrijf

Mensen werken liever bij een familiebedrijf dan bij een niet-familiebedrijf. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Amerikaanse Amanda Christensen-Salem en haar collega’s  (1). Waar baseren zij die conclusie op? 

Om maar met de deur in huis te vallen: medewerkers geven aan het gevoel te hebben dat er beter voor ze wordt gezorgd in een familiebedrijf. Dat zit hem vooral in de persoonlijke zorg en flexibiliteit die familiebedrijven bieden. Uit de studie van Christensen-Salem blijkt namelijk dat werknemers dit vaak meer waarderen dan de formele (en instrumentele) HRM programma’s die niet-familiebedrijven gebruiken om hun personeel te trekken, behouden en te motiveren. 

Nieuwe kijk op werken in een familiebedrijf

Dit inzicht is interessant omdat het een nieuwe kijk biedt op werken in een familiebedrijf. In 2018 verscheen er nog een studie waaruit bleek dat familiebedrijven mínder goed voor hun werknemers zouden zorgen. De reden die hiervoor werd gevonden, was dat familiebedrijven significant minder investeren in die eerdergenoemde HRM programma’s dan niet-familiebedrijven. Ook lieten eerdere onderzoeken zien dat er in familiebedrijven sprake kan zijn van vriendjespolitiek. Daardoor kunnen niet-familiale medewerkers zich buitengesloten voelen. Al met al bijzonder dus, dat medewerkers tóch aangeven het gevoel te hebben dat er beter voor ze wordt gezorgd in familiebedrijven. Een gevoel dat bovendien zorgt voor een verhoogd welzijn én productiviteit. 

Meer dan een formaliteit

Je kunt stellen dat ‘zorg voor medewerkers’ vanuit het perspectief van een medewerker, dus veel meer inhoudt dan alleen de beloning en waardering die blijkt uit de formele HRM programma’s. Dat klinkt misschien heel logisch, maar tot nu toe was er weinig aandacht voor andere aspecten in waardering om de verschillen tussen familiebedrijven en niet-familiebedrijven te duiden. 

Christensen-Salem e.a. introduceren in deze nieuwe studie het concept ‘Employees’ Perceived Organizational Caring’ (EMPOCARE). EMPOCARE wordt gedefinieerd als de overtuiging van de medewerker dat hun werkgever bezorgd is over het welzijn van alle stakeholders van het familiebedrijf, inclusief hun eigen welzijn. En met ‘welzijn’ bedoelen zij bijvoorbeeld: elkaar helpen, respect, vertrouwen of goed doen voor elkaar. Na onderzoek onder ruim 54.000 medewerkers van 180 bedrijven, concluderen de onderzoekers dat familiebedrijven een hogere EMPOCARE score behalen dan niet-familiebedrijven. De resultaten lieten zelfs zien dat EMPOCARE leidt tot een versterkte intrinsieke motivatie van de werknemer en een verhoogde arbeidsproductiviteit. 

Wat kan een werkgever hiermee?

Eigenlijk is dat vrij eenvoudig. De resultaten van deze studie laten namelijk zien hoe belangrijk een fijne werkcultuur is. Een werkcultuur waarin er aandacht is voor het welzijn van de medewerker. Zeker in combinatie met bewezen HRM programma’s zoals training, ontwikkelmogelijkheden en beloning, kunnen werkgevers nieuwe mensen aantrekken, motiveren én vasthouden! 

Bronvermelding:

(1) Christensen-Salem, A., Mesquita, L. F., Hashimoto, M., Hom, P. W., & Gomez-Mejia, L. R. (2021). Family firms are indeed better places to work than non-family firms! Socioemotional wealth and employees’ perceived organizational caring. Journal of Family Business Strategy, 12(1), 100412.

 

Lees ook onze andere blogs

Teaser image

De verhulde rol van vrouwen in de bedrijfsgeschiedenis

Inzichten uit de wetenschap

januari 2024
Teaser image

Empathisch luisteren en doorvragen is de sleutel

Inzichten uit de wetenschap

oktober 2023
Teaser image

Kleine familiebedrijven versterken vitaliteit met plan B

Inzichten uit de wetenschap

juli 2023
Teaser image

Duurzaamheidsstrategie zit al in DNA familiebedrijven

Inzichten uit de wetenschap

mei 2023
Teaser image

Sterke familiewaarden helpen in moeilijk tijden

Inzichten uit de wetenschap

mei 2023
Teaser image

Laat je kind wortelen en geef het vleugels!

Inzichten uit de wetenschap

mei 2023
Teaser image

Breng saamhorigheid in je familiebedrijf

Inzichten uit de wetenschap

maart 2023
Teaser image

Bedrijfsopvolging is een familiezaak

Inzichten uit de wetenschap

maart 2023
Teaser image

Geloof in de zaak: geen woorden, maar daden

Inzichten uit de wetenschap

januari 2023
Teaser image

Brede welvaart als tweede natuur

Inzichten uit de wetenschap

maart 2023