Industriële Automatisering en Robotica

Inhoud opleiding

Industriële Automatisering en Robotica is een brede Ad-opleiding die jou voorbereidt op een functie in de industriële automatisering en/of robotica.

Het automatiseren van een productieproces of het inzetten van een robot, betekent niet dat bedrijven geen personeel meer nodig hebben. Ze moeten bij- en/of omgeschoold worden en bekend gemaakt worden met nieuwe taken en methodes. Daarom ontwikkelde Windesheim een 2-jarig opleidingstraject voor mensen die al werkzaam zijn binnen het vakgebied van de industriële automatisering en/of robotica. 

Beroepstaken staan centraal

Industriële Robot van ABBTijdens de opleiding staat in de eerste drie semesters (perioden van een half jaar) steeds een taakgebied centraal:

  1. Field Technician: je leert vaardigheden om bij interne of externe klanten machines neer te zetten, in bedrijf te stellen en te houden.
  2. Programmer: je leert op basisniveau en binnen een projectgroep geautomatiseerde machines en systemen te programmeren.
  3. Integrator: je leert een subsysteem te ontwerpen, te realiseren en te integreren in een machine.

In het vierde semester voer je een afstudeeropdracht uit.

Combinatie van werken en leren

Voor een optimaal effect studeer en werk je tegelijk. Zo kun je direct theorie en praktijk ervaren, toepassen en verbinden. Een werkplek van minimaal twee werkdagen is daarom een vereiste om aan de opleiding te beginnen. 

Fieldlab Industrial Robotics

Om tegemoet te komen aan een groeiende behoefte aan medewerkers op verschillende niveaus in de industriële automatisering en robotica, namen bedrijven het initiatief om samen met onderwijsinstellingen onderwijs te ontwikkelen. Deze bedrijven hebben gezamenlijk circa 5000 werknemers in de regio. Vanuit het door hen opgerichte Fieldlab Industrial Robotics is onder meer een mbo-keuzedeel robotica ontwikkeld en een kennismakingsmodule voor industriële robotica voor het vmbo. Ook de Ad-opleiding Industriële Automatisering en Robotica past in dit geheel.

Ga naar de website van Fieldlab Industrial Robotics