Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Praktijkgericht onderzoek helpt je verder

Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Praktijkgericht onderzoek helpt je verder

Onderzoek sámen met jou

Ons onderzoek doen we in nauwe samenwerking met jou. Want jij weet wat er binnen je organisatie speelt. En wij hebben de mensen, tools en kennis voor praktijkgericht onderzoek in huis. Zo komen we als partners tot concrete oplossingen voor praktische problemen. 

Praktijkgericht onderzoek staat midden in de samenleving. We dragen bij aan de aanpak van maatschappelijke vraagstukken over energietransitie, het klimaat, uitdagingen binnen de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven. Daarbij steunen we op de expertise van al onze lectoren en onderzoekers.

Bekijk voorbeelden

Onderzoek dat verduurzaamt, verrijkt, verbetert en verbindt

Lectoren zijn de professoren van hogescholen. Zij zijn gepromoveerd in hun vakgebied en hebben veel praktijkervaring.

Lector Dorien van het Windesheim lectoraat Jeugd

Dorien Graas is lector van het Windesheimlectoraat Jeugd:

"Ons praktijkgericht onderzoek zorgt ervoor dat kinderen en jongeren niet meteen buiten de gewone kaders worden geplaatst voor speciale hulp of begeleiding. Dat noemen we ontzorgen, normaliseren en demedicaliseren van opvoedvragen. Want alle kinderen en jongeren hebben er recht op zich te ontwikkelen op een manier die bij hen past!"

Hoe helpt jullie onderzoek de maatschappij?

“Ons lectoraat staat voor het inclusief opgroeien van álle kinderen in een complexe samenleving. We sluiten aan bij de belangrijke maatschappelijke opvoedvragen vanuit de praktijk van onderwijs, jeugdgezondheidszorg en jeugdhulp."

Dorien en haar onderzoeksteam vertellen graag hoe ze jouw organisatie verder kunnen helpen!

Lector Nicolette van het Windesheim lectoraat SportpedagogiekNicolette Schipper-van Veldhoven is lector van het Windesheimlectoraat Sportpedagogiek:

"Ons lectoraat richt zich op onderzoek, onderwijs en op activiteiten die ervoor zorgen dat mensen veilig en plezierig kunnen sporten, met begeleiding door competente mensen. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld hoe trainers, coaches en leraren kunnen bijdragen aan een veiligere sport- en beweegomgeving."

Hoe helpt jullie onderzoek de maatschappij?

"Ons praktijkgericht onderzoek draagt bij aan een duurzaam veilig en pedagogisch verantwoord sport- en beweegklimaat in zowel top- en breedtesport als onderwijs. Dit doen we samen met NOC*NSF, ALO’s, mbo-opleidingen en gemeenten."  

Nicolette en haar onderzoeksteam vertellen graag hoe ze jouw organisatie verder kunnen helpen!

Lector Marike van het Windesheim lectoraat ICT-innovaties in de ZorgMarike Hettinga is lector van het Windesheimlectoraat ICT-innovaties in de Zorg:

"Ons praktijkgericht onderzoek overbrugt de kloof tussen veelbelovende ICT-innovaties en de structurele inbedding hiervan in de zorgpraktijk. Dat bereiken we door multidisciplinair onderzoek te doen vanuit zorg, technologie en business."

Hoe helpt jullie onderzoek de maatschappij?

"Het onderzoek van ons lectoraat levert toepasbare kennis op, zoals handige tools die zorgverleners ondersteunen bij het inzetten van eHealth of handzame instrumenten voor ondernemers in de zorg. Een mooi voorbeeld is het project ‘Virtual Reality for Rehabilitation(opent in nieuw tabblad)'. Binnen dit project onderzoeken wij, samen met Vogellanden, V3RLabs en TechForFuture, de mogelijkheden rondom de inzet van virtuele werkelijkheid in de revalidatiezorg."

Er is nog veel meer mogelijk. Marike en haar onderzoeksteam vertellen graag hoe ze jou verder kunnen helpen!

Associate lector Marcus van het Windesheim lectoraat Netwerken in een Circulaire EconomieLiesbeth Rijsdijk is lector van het Windesheimlectoraat Netwerken in een Circulaire Economie:

Ons lectoraat richt zich op het versnellen van de transitie naar een circulaire economie die goed is voor de aarde en de mens. Daarbij staan meervoudige waardecreatie, anders samenwerken én organiseren in ketens en netwerken, centraal.

Hoe helpt jullie onderzoek de economie?

Nederland wil naar een volledig circulaire economie in 2050. Wij helpen ondernemers, overheid en consumenten met praktijkgericht onderzoek om dit doel te halen. Zo doen we onderzoek naar circulaire ontwerpteams in de bouw, naar vermindering van wegwerpartikelen in de zorg en naar meervoudige waardecreatie en circulaire businessmodellen in de maakindustrie.

Interesse? Liesbeth en haar onderzoeksteam vertellen graag hoe ze jou verder kunnen helpen!

Onderzoek en innovatie

Hogeschool Windesheim brengt praktijkgericht onderzoek dichterbij bedrijven en professionals. Van dataverzameling, data-analyse en innovatie tot het oplossen van (maatschappelijke) vraagstukken.

We hebben een batterij aan kennis in huis: lectoren, promovendi, docenten en studenten. Bovendien werken we samen met bedrijven, andere onderwijsinstellingen en overheid.

praktijkgericht onderzoek door Windesheim lectoraat ICT-innovaties in de Zorg

Voor mkb en organisaties

Onze lectoraten helpen jou met onderzoeksvraagstukken. Of je nou in het mkb werkt of in een (kleine) organisatie. Wij doen praktijkgericht onderzoek voor de hele regio. Want praktijkonderzoek helpt de regionale economie verder.

Ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken? Hogeschool Windesheim is je partner, want... praktijkgericht onderzoek helpt je verder!

praktijkgericht onderzoek Windesheim lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie

Lectoraten

25

in totaal

Centres of Expertise

3

in totaal

Onderzoekthema's

4

in totaal

Kom in contact

Weten hoe praktijkgericht onderzoek van Windesheim jou verder helpt?
Bel of mail ons informatiecentrum. 

Blijf op de hoogte

Meld je gratis aan voor één of meerdere themanieuwsbrieven en ontvang de laatste ontwikkelingen en onderzoeksprojecten in je mailbox. 

Aanmelden themanieuwsbrieven(opent in nieuw tabblad)

Samenwerking in de regio

Onze lectoraten doen veel in de regio’s Almere en Zwolle, dat is ook te zien aan onze samenwerkingsverbanden. Kortom, met én voor de regio! Zo werken we samen met gemeentes en provincies en bundelen we de krachten in Centres of Expertise en Communities of Practice. 

Lees meer over onze samenwerkingsverbanden

Onderzoek en onderwijs

Onze lectoraten zijn actief betrokken bij onze opleidingen, en andersom. Docent-onderzoekers geven les en onze studenten kunnen meewerken aan een project of studeren af bij een lectoraat. Zo vloeit kennis vanuit onderzoek direct door naar het onderwijs en leiden we professionals op die al direct na hun afstuderen over de allerlaatste inzichten vanuit onderzoek beschikken. 

In ons Digilab werken onderzoek, student én werkveld samen 
Zo werken onderzoekers en studenten samen met NS 

Laatste nieuws over ons onderzoek

Teaser image

Freshbrainsweek

15 mei 2024
Teaser image

Kennisevent over personeelstekort in de zorg

8 mei 2024
Teaser image

Flevoland Monitor 2024: krapte vraagt om keuzes in de regio

25 april 2024
Teaser image

14 miljard aan potentie voor mkb beschikbaar

23 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Persoonsgerichte zorg ondanks oplopende druk bij zorgaanbieders

5 april 2024
Teaser image

Technologische kansen benutten door samenwerking in de logistieke sector

26 maart 2024
Teaser image

Familiebedrijven in Overijssel goed voor 218.000 banen

13 maart 2024
Teaser image

Impactcafé: de circulaire economie kan óók inspireren

13 maart 2024
Teaser image

Economische veerkracht van vrouwen

8 maart 2024
Teaser image

Marlies Rekkers promoveert op onderzoek naar lichaamsbeleving

16 februari 2024
Teaser image

Hordelopen in duurzame zorg

8 februari 2024
Teaser image

Test met hergebruikt composiet bij de campus

1 februari 2024
Teaser image

Leidinggeven aan lerende scholen: de beste scholing is in huis

12 januari 2024
Teaser image

Kenniswerkplaats zet in op meer begrip voor onbegrepen gedrag

8 december 2023