C in de avond

Fieldlab Industrial Robotics

Robotisering in Oost-Nederland

Fieldlab Industrial Robotics ontwikkelt gecertificeerde mbo-en hbo-opleidingen op het gebied van robotprogrammering en robotbediening.

Nederland beschikt over voldoende robots en over voldoende kennis erover. Maar de kunde om deze in te zetten binnen een winstgevend proces ontbreekt. De visie voor de industrie van de toekomst (Smart Industry) is inspirerend en zelfs noodzakelijk, maar alleen haalbaar als wij in staat zijn dergelijke systemen te realiseren. Het Fieldlab Industrial Robotics is daarbij een essentieel initiatief voor de gehele Nederlandse economie en de werkgelegenheid.

Kenniskloof overbruggen

Het doel van het Fieldlab Industrial Robotics is om het gebrek aan ‘robotkennis’ in de arbeidsmarkt te verkleinen. Er zijn nu bijna geen opleidingen die hier verandering in brengen. Bovendien is de kwaliteit van de kennis ongedefinieerd. Ook dat pakt het Fieldlab op door in te zetten op certificering. Het Fieldlab houdt zich bezig met:

  • applicatie onderzoek
  • ontwikkelen toegepaste kennis
  • opleiden en deze kennis vermenigvuldigen
  • certificering
  • borgen kwaliteit kennisoverdracht
  • opleiden op alle niveaus

Ambitie

Het Fieldlab Industrial Robotics is de oplossing als het gaat om het opleiden van (toekomstige) robotprogrammeurs en -bedieners, het ontwikkelen van nieuwe technologieën en het experimenteren en ontwikkelen van nieuwe toepassingen. Programmeer- en gebruiksmogelijkheden kunnen vergroot, effectiever en optimaal gebruikt worden in productieprocessen. De drempel voor robotgebruik in Nederland moet omlaag. Het gaat dan niet alleen om het vervangen van mensen door robots, maar om het veranderen van de filosofie. De Nederlandse industrie moet om van hoofdzakelijk conventionele technologie om naar robotisering en flexibele productieautomatisering.

Samenwerkingsverband 

AWL-Techniek uit Harderwijk heeft het initiatief genomen in de oprichting van een Fieldlab voor opleidingen voor industriële robotica met de ambitie uit te groeien tot hét centrum waar de faciliteiten zijn om regionaal, provinciaal en zelfs nationaal dit opleidingsproces aan te kunnen bieden en te realiseren op zowel mbo- als hbo-niveau.
Fieldlab IR is 'powered by' partners, founders, MKB en onderwijs: Altrex, Auping, AWL-Techniek, Deltion, Goma, IJssel Technologie, Kaak, Kinkelder, Landstede, Moba, Nefit, Polynorm, VMI,  Wivé en Windesheim.

Foto’s: Studenten die de minor Industrial Automation & Robotics hebben gevolgd, presenteerden op 22 juni 2017 hun werk in het Fieldlab Robotics in Harderwijk. De bedrijven waar de studenten een project uitvoerden waren allemaal aanwezig, waaronder ITM Group, Masévon, Technicampus, Geissler, Verbruggen, Hellebrekers en Altrex. Tegelijkertijd presenteerden enkele 'stakeholders' van het Fieldlab zich tijdens een bedrijvenmarkt.