Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Doorstroom onderwijsniveaus

Banner image

Van het mbo naar het hbo, van het hbo naar de universiteit, hoe werkt dat? Welke obstakels kun je tegenkomen? Welke ervaringen hebben studenten? In dit dossier hebben we enkele verhalen samengepakt die je misschien kunnen helpen.

Van hbo naar master of premaster

Marjon van Balen-Walter besloot na haar hbo-studie Bedrijfskunde verder te studeren. Dat werd een hele zoektocht. Uiteindelijk ging ze eerst een premaster doen. 

‘Dat is een mooie voorbereiding op het echte werk, op de academische manier van werken en onderzoek doen die tijdens de master van je wordt verwacht. Ik moest de omschakeling maken naar wetenschappelijk werken, me richten op het aantonen van verbanden en het meebouwen aan nieuwe kennis. Toen ik dat door had, kreeg ik er ook steeds meer plezier in!  

Lees verder

Van mbo naar een 2-jarige Associate degree

Terence Kieft deed eerst een driejarige opleiding Gehandicaptenzorg niveau 3 en een jaar Maatschappelijke Zorg niveau 4. Na zijn diploma ging hij werken op basis van een invalcontract, maar voor zijn gevoel was hij nog niet klaar met studeren en zocht daarom verder.   
‘Ik bezocht een open avond en het sprak me bij de Ad aan dat je direct het werkveld ingaat en op een mooie manier werk en opleiding kunt combineren. Dus toen was de keuze voor Sociaal Werk snel gemaakt.’  

Lees verder

gesprek aan tafel met Terence, doorstroom mbo

Van mbo naar een 2-jarige Associate degree

Melissa Kuipers werkte na haar mbo-opleiding een tijd als grimeur en ontdekte dat ze talent had om met mensen te praten. ‘Ik kreeg het ene levensverhaal na het andere te horen. Ik was een luisterend oor en probeerde advies te geven waar dat kon. Stiekem vond ik dit leuker dan het opmaken zelf, omdat je mensen écht aan het helpen bent. Dus ik besloot mijzelf hierin te scholen. 
Ik ben eerst gestart met de Bachelor Social Work in Almere. Dit werkte niet voor mij. Ik had behoefte aan meer praktijk. Dus ben ik overgestapt naar de Ad Sociaal Werk in Zwolle.’

Lees verder

drieluik van Melissa bij de grimeur

Een premaster tijdens je studie

Ben Veldhuizen en Arnout Schuitema zijn docenten van Windesheim en maken zich sterk om de doorstroom van Windesheim naar universitaire masters makkelijker te maken. Dankzij hen is een convenant gesloten met de Universiteit van Tilburg. Die afspraak maakt het mogelijk voor studenten van negen economische opleidingen om een premaster, ofwel een ‘ingedaalde premaster’ te volgen tijdens hun bacheloropleiding. De voordelen op een rij: geen extra voorbereidingsjaar, geen extra collegegeld en na het hbo-diploma direct kunnen beginnen met een universitaire master in Tilburg.

Lees verder