Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

De kracht van veerkracht: lectoraat Supply Chain Finance helpt bedrijven verstoringen in ketens het hoofd te bieden

    22 maart 2021
Home(opent in nieuw tabblad) / Lectoraat Supply Chain Finance helpt bedrijven verstoringen in ketens het hoofd te bieden

Met de kredietcrisis nog vers in het geheugen, ging – alweer een jaar geleden – plotseling de wereld op slot: een virus zorgde niet alleen voor een crisis binnen de gezondheidszorg, maar wereldwijd voor een bijna economische meltdown: winkels op slot, veel fabrieken in lockdown en flinke verstoringen in de toeleveringsketens. De huidige crisis is nog niet voorbij, maar één ding is zeker: crises komen en gaan. In het project Ready for the Next Crisis onderzoekt het lectoraat Supply Chain Finance van hogeschool Windesheim samen met meerdere partners hoe bedrijven zich daarop beter kunnen voorbereiden.

Dr. ir. Ronald de Boer, associate lector bij het lectoraat Supply Chain Finance: ”De pandemie heeft ons geleerd dat bedrijven veerkracht nodig hebben om een volgende crisis zoals deze het hoofd te kunnen bieden: denk aan een vraag die stil komt te liggen óf omhoogschiet, beperkingen in de producties en na een jaar van corona nog steeds ernstige verstoringen in de toeleveringsketens. Zo ligt de horeca nagenoeg stil, maar zijn fietsen door de lockdowns niet aan te slepen. Die piek in de fietsindustrie gaat echter gepaard met issues in het supply netwerk.”

Lessen uit een crisis
Hoe kun je nu uit deze huidige – door een pandemie veroorzaakte – verstoring lessen trekken en hoe kun je hier als onderneming in de toekomst op inspelen en (sneller) op reageren? Supply Chain Resilience is het vermogen van organisaties om zulke verstoringen in hun supply netwerk zo goed mogelijk op te vangen. Het gaat dan om een betere voorbereiding en een kordaat respons in het geval zo’n crisis zich voordoet, om zo de negatieve gevolgen te beperken en zo snel mogelijk weer op het oude niveau – of nog beter – te presteren.

Data voor crisisbestendige bedrijven
Met Ready for the Next Crisis wil het lectoraat samen met bedrijven uit uiteenlopende sectoren, Rijksuniversiteit Groningen en adviesbureau Involvation, met veel expertise op dit gebied, onze economie beter voorbereiden op een volgende crisis. Het doel is een meetinstrument te ontwikkelen waarmee bedrijven in kaart kunnen brengen waar hun mogelijke kwetsbaarheden liggen én of ze straks goed zijn voorbereid op ernstige verstoringen in hun toeleveringsketens en op andere crisissituaties. Door data van bedrijven te verzamelen kan er een dashboard ontwikkeld worden – als benchmarkplatform – dat organisaties helpt om te bepalen hoe goed ze het doen ten opzichte van vergelijkbare ondernemingen.

Geen ‘one size fits all’-onderzoek
De onderzoekers geloven niet in ‘one size fits all’, daarom – en dat maakt dit project zo uniek – speelt de context een grote rol. Er wordt gekeken naar diverse sectoren: van food tot automotive. Naar verschillende stromen: van goederen, geld tot informatie. En naar de complexiteit van de volledige keten: van ‘zand tot klant’ of van ‘korrel tot borrel’. De veertien bedrijven nemen deel aan casestudies en aan workshops om zo actief bij te dragen aan de ontwikkeling van meetinstrumenten. Die daarna worden getoetst bij een groter aantal bedrijven. Ook is er een speciale mkb-versie: de Quick Resilience Scan.

Benieuwd hoe jouw bedrijf scoort? Hier kun je de Resilience Scan invullen(opent in nieuw tabblad) 

Op 4 april wordt een mini-symposium gehouden met de eerste bevindingen uit de Resilience Scan. Je krijgt inzicht hoe Resilient jouw supply chain is en kan je jezelf benchmarken met andere organisaties binnen en buiten jouw eigen bedrijfstak. Meld je aan voor dit event.

Grote interesse vanuit bedrijfsleven
Dit project (start is vervroegd door een grote interesse vanuit de bedrijven) wordt gefinancierd door TKI Dinalog, die de topsector logistiek representeert. Naast Windesheim doen de Rijksuniversiteit Groningen en adviesbureau Involvation mee. Deelnemende bedrijven zijn: Avebe, Bidfood, Bosch, Corbion, DSV, Philips, FrieslandCampina, Kruitbosch, Perfetti Van Melle, Rituals, Samsung, Scania, Swinkels Family Brewers en Teijin Aramid.

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Persvragen?

Stel ze aan Freek Hofland
Woordvoering onderzoek

Laatste nieuws

‘Deze microcredential is voor mij een erkenning dat ik kan denken en werken op hbo-niveau’

22 maart 2023
2 onderzoekers bij 3d-metaalprinter. Ze hebben een logo van windesheim en perron 038 in hun hand

Innoveren met 3D-metaalprinten

13 maart 2023

Flexstuderen is effectief instrument gebleken tegen studie-uitval kwetsbare studenten

22 februari 2023

Veilig online leven, hoe doe je dat?

15 februari 2023

'Problemen laag taal- en rekenniveau los je niet op met meer toetsen'

14 februari 2023