Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Onderwijsactiviteiten

  •   Expertisecentrum Familiebedrijven
  •   1 januari 2024 - 31 december 2024

Bijna alle studenten in het domein Business, Media en Recht maken ergens in hun studie via gastcolleges of op andere manieren kennis met het onderwerp familiebedrijven.  

  • Lectoraat: Expertiecentrum Familiebedrijven
  • Betrokken domein: Business Media & Recht
  • Scriptieprijs: Ten Clarenwater Thesis Awards 
  • Afstuderen: Kom bij ons afstuderen! 

Thema familiebedrijven in het onderwijs?

Het antwoord is jazeker. Vanaf het allereerste begin is dit het geval binnen het domein Business Media & Recht. Dat is ondertussen ook goed gelukt. Bijna alle studenten maken ergens in hun studie via gastcolleges of op andere manieren kennis met het onderwerp familiebedrijven.  

Vanuit het expertisecentrum is een aantal jaren geleden de multidisciplinaire minor ‘De adviseur in het MKB’ ontwikkeld. Deze minor, een samenhangend pakket aan vakken voor de duur van 20 weken, is volledig gericht op adviseren rond de bedrijfsovername. Diverse vakken zoals family business governance, financiële aspecten bedrijfsopvolging, huwelijksvermogensrecht, erfrecht en strategisch management komen aan bod. Ook in diverse andere vakken komt het thema voor. Het is belangrijk dat studenten kennis krijgen over het specifieke karakter van een familiebedrijf. Ook is er de mogelijkheid om jaarlijks bij ons af te studeren op diverse thema’s. 

In december 2022 is er een werkgroep onderwijs gestart om het thema familiebedrijven nog beter ingebed te krijgen. Vanuit de werkgroep is het idee voor een nieuwe mini-minor ‘Familiebedrijven met Impact’ ontstaan. Tijdens deze mini-minor worden studenten gekoppeld aan familiebedrijven die met brede welvaart en duurzaamheid aan de slag willen. In 10 weken tijd voeren studenten een adviesopdracht uit waarin ze familiebedrijven helpen hun doelen meetbaar te maken en een advies uitbrengen om hun ambities te realiseren. We zijn hiervoor op zoek naar familiebedrijven met impact, waarvan er gelukkig veel in onze regio zijn. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op.

Binnen het domein en daarbuiten wordt naar optimale afstemming gezocht. Zo verzorgt het expertisecentrum trainingen voor post-hbo-studenten en andere professionals. Om familiebedrijven nog verder op de kaart te zetten, wordt de komende jaren ook de samenwerking en samenhang met mbo-onderwijs en wetenschappelijk onderwijs een speerpunt worden.