Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Samen op het startblok voor een pedagogisch zwemsportklimaat

  • 11 oktober 2022
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Samen op het startblok voor een pedagogisch zwemsportklimaat

Samenwerking KNZB en Hogeschool Windesheim

Vanuit de ambitie ‘Een Leven Lang Zwemmen’ bouwt de KNZB aan een eigen sportmodel, waarin de sporter centraal staat. Vanuit de overtuiging dat de basis daartoe gelegd wordt in de jonge kinderjaren (De Sportieve Basis) is er urgentie om de jeugdzwemsport meer naar de behoefte van het kind in te richten. Hierin vinden we het belangrijk dat dit in een veilige en optimale omgeving gebeurd. Begrijpen hoe kinderen zich ontwikkelen en hoe sport hieraan bijdraagt is voor de KNZB van groot belang.

De KNZB zet zich al 130 jaar in om de zwemsport in Nederland te promoten en te ontwikkelen. Ze vinden het belangrijk om niet enkel sporttechnisch in ontwikkeling te blijven maar ook maatschappelijk en sociaal. In dat kader is een samenwerking met Hogeschool Windesheim gezocht.

Het Lectoraat Sportpedagogiek, in het bijzonder naar een veilig sportklimaatvan Hogeschool Windesheim heeft sinds de oprichting in 2014 specifieke wetenschappelijke praktijkkennis ontwikkeld gericht op een pedagogisch sportklimaat. Het is een van de ambities deze kennis specifiek speelklaar te maken en te implementeren in het bestaande sportlandschap.

 

Pedagogisch sportklimaat

Sport is een belangrijk onderdeel in de opvoeding van kinderen. Het is een plek waar kinderen niet enkel opgroeien maar ook zeker opgevoed worden. Belangrijk dus dat we kinderen een veilige plek bieden waar ze met plezier naar toe gaan.

Een pedagogisch sportklimaat is een positief en veilig leerklimaat waarbij we jeugdigen helpen ontwikkelen in en door sport. Het door het lectoraat ontwikkelde Pedagogisch Sportkompas biedt kennis en inzicht om zo’n klimaat te creëren.

 

Het pedagogisch sportkompas

 

Samenwerking

Beide partijen vinden elkaar in de ambitie om de jeugdsport meer vanuit het kind perspectief in te richten. Het doel is kinderen langer en met meer plezier betrokken en verbonden houden bij de sport. De samenwerking tussen de KNZB en het Lectoraat Sportpedagogiek zal hier meer invulling aan geven.

In de praktijk willen de partijen de komende jaren inzetten op het versterken van het pedagogisch sportklimaat op drie niveaus:

  1. Op macroniveau (de sportbond) door het ontwerp van jeugdsportbeleid;
  2. op mesoniveau (de vereniging) door de organisatie van het jeugdsportaanbod;
  3. en op microniveau (de trainer/coach) door het opleiden en begeleiden van jeugdsportkader.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de samenwerking of het pedagogisch sportklimaat? Neem contact op met Marin Mulder (marin.mulder@knzb.nl(opent in nieuw tabblad)) of Ruben Buijserd (pr.buijserd@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)) of kijk op www.pedagogischsportklimaat.nl(opent in nieuw tabblad)

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024