Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Windesheim en Hogeschool Utrecht (HU) bieden vanaf september 2016 gezamenlijk vakmasters aan

  • 31 mei 2016
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Windesheim en Hogeschool Utrecht (HU) bieden vanaf september 2016 gezamenlijk vakmasters aan

De instellingen willen hiermee bijdragen aan een betere onderwijskwaliteit, meer efficiency voor leraren en een bundeling van ‘best practices’.

De vakmasters onderscheiden zich van de huidige masters, omdat ‘blended learning’ een centrale plaats inneemt. Hierdoor kan leren grotendeels plaatsonafhankelijk plaatsvinden zodat leren toegankelijk wordt voor elke leraar die werk en studie wil combineren.

Windesheim en de HU willen hun samenwerking realiseren in een graduate school. In deze graduate school zullen onderzoek, masters en een centrum voor professionalisering (inclusief Validatiecentrum) worden samengebracht. Het gezamenlijke mastersaanbod van HU en Windesheim past in de samenwerking tussen beide hogescholen.

Twee varianten

Voor de tien eerstegraadsmasters worden twee varianten ontwikkeld: blended-7 en blended-2. Binnen deze varianten worden de diverse mogelijkheden van meerdere leercontexten optimaal ingezet waardoor de zelfstandigheid van de student in het leerproces groter is. Beide instanties voeren als licentiehouder de blended-2-variant vanaf september 2017 ook uit bij andere hogescholen. Daarnaast ontwikkelden Windesheim en de HU al eerder de nieuwe master Expertdocent Beroepsonderwijs, die in 2015 startte.

Opleidingen

Vakmasters Nederlands, Duits, Frans, Engels, Aardrijkskunde, Wiskunde, Scheikunde, Natuurkunde en Biologie. Hiervoor moet men zich inschrijven bij Hogeschool Utrecht (blended-2 of blended-7). Voor de vakmaster Theologie en Levensbeschouwing kan men zich inschrijven bij Windesheim (alleen blended-7).

Alle vakmasters hebben een nominale studieduur van 2 jaar (90 ECTS) met een studiebelasting van circa 30 uur per week en zijn alleen in deeltijd te volgen. De inhoud bestaat uit twee belangrijke componenten:

  • Vakverdieping en -verbreding (vakgebonden beroepsvoorbereidende component)
  • Beroepsvoorbereiding (algemeen beroepsvoorbereidende component)

Na de opleiding mogen studenten de titel Master of Education (MEd) voeren.

Om onderwijs in de regio mogelijk te maken bieden de tien eerstegraadsvakmasters twee opleidingsvarianten aan, namelijk blended-2 en blended-7:

Blended-2 Blended-7 
2 bijeenkomsten per periode in Utrecht of Zwolle.  7 bijeenkomsten per periode in Utrecht. Master Theologie en Levensbeschouwing in Zwolle. 
Voor een belangrijk deel tijd- en plaatsonafhankelijk leren.  Gedeeltelijk tijd- en plaatsonafhankelijk leren. 
Voor studenten die in deeltijd en zo veel mogelijk zelfstandig willen studeren.  Voor studenten die in deeltijd willen studeren, maar met behoefte aan wekelijkse bijeenkomsten met een docent. 
Hoge mate van zelfstandigheid en autonomie.  Samen leren in eigen tijd. Voldoende mate van zelfstandigheid en autonomie. Samen leren in de schoolomgeving. 
Geschikt voor (deeltijd)studenten die naast baan en gezinsleven maximaal flexibel willen studeren.  Geschikt voor (deeltijd)studenten die flexibel willen studeren met aandacht voor samen leren in de schoolomgeving. 

Het onderwijs in de blended-2-variant vindt plaats in Utrecht of in Zwolle.  

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gert van der Horst via gj.vander.horst@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) 

Delen via: