Student voor een luik

Studeren aan het hbo

Als je straks aan het hbo studeert, kom je allerlei nieuwe begrippen en termen tegen. Wat betekent wat?

Opleidingssoort

Bachelor

Een vierjarige hbo-opleiding die je bij ons volgt heet bacheloropleiding. En een hbo-diploma noemen we ook wel een bachelor degree. De term 'bachelor' geldt ook in het buitenland. Zo kun je gemakkelijker in het buitenland studeren of werken. Met een bachelordiploma kun je verder studeren bij een universiteit, je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een masteropleiding. Een bachelor is opgebouwd in een major en minors. Wat het verschil is? Dat lees je hieronder!

Master

Nadat je een bacheloropleiding hebt afgerond, kun je een master gaan doen. Je kunt kiezen uit een hbo-master, maar ook voor een master aan de universiteit. Om in te kunnen stromen in een universitaire master, moet je eerst een schakelprogramma hebben gevolgd. Dit noemen we een premaster. Bij de meeste bacheloropleidingen kun je al tijdens je opleiding aan het hbo een premaster volgen.

Masters van Windesheim
Wij werken samen met een aantal universiteiten en hogescholen in binnen- en buitenland. Samen met deze universiteiten hebben wij masteropleidingen ontwikkeld. Benieuwd welke dat zijn?

Bekijk het aanbod van masters van Windesheim

Associate Degree

Wil je verder studeren aan het hbo? Maar zie je op tegen vier jaar studeren? Volg dan een Associate degree-opleiding. Associate degree (AD) is een nieuwe studievariant. Je volgt een tweejarig programma waarbij je, als je slaagt, een officieel erkende graad ontvangt: de Associate degree. Als je na het halen van de Associate degree verder wilt studeren dan kan dat! Je kunt instromen in het derde jaar van de hbo-opleiding waar je een AD-diploma van hebt ontvangen.

Wat is major en minor?

Bij ons studeer je volgens het major-minormodel.

Major

De hoofdfase van je hbo-opleiding noemen we een major. Dit is de basis op je opleiding. De major beslaat het grootste gedeelte van je opleiding, ongeveer 75%. Sommige opleidingen werken met elkaar samen in de major. Je volgt dan lessen met studenten van een andere studie. 

Minor

De rest van je opleiding bestaat uit minors. Minors zijn vakken die je zelf kiest, op basis van je eigen wensen en interesses. Naast de minors van je eigen opleiding, kun je ook kiezen voor een minor van een andere opleiding. Of van een andere hogeschool. Wil je weten welke minors er zijn? Ga dan naar de website www.kiesopmaat.nl

Hoe wil je studeren?

Bij Windesheim kun je op verschillende manieren jouw hbo-opleiding volgen: voltijd, deeltijd, duaal, en afstandsleren.

Voltijd studeren

Een voltijdopleiding duurt vier jaar en je hebt vier of vijf dagen in de week les. De lessen vinden overdag plaats. Per jaar moet je zestig studiepunten halen. Dit komt overeen met 1.680 uren studie per jaar. Wil je weten welke hbo-opleidingen je in voltijd kunt volgen?

Ga naar het overzicht van hbo voltijdopleidingen

Deeltijd en duaal studeren

Wil je naast je werk een opleiding volgen? Of leren en werken combineren? Kies dan voor een deeltijd- of duale opleiding. Het verschil tussen een duale opleiding en een deeltijdopleiding is dat je bij een deeltijdopleiding je werk niet per se nodig hebt om de opleiding succesvol af te ronden. Bij een duale opleiding is dat wel het geval. Je werk maakt bij een duale opleiding een belangrijk onderdeel uit van je studie. Bij een deeltijdopleiding ben je vaak één of twee avonden in de week op de hogeschool om lessen te volgen. Een deeltijdopleiding duurt in principe vier jaar. Er zijn trajecten waarbij je sneller kunt afstuderen. Bij de meeste duale opleidingen ga je drie dagen in de week naar school en de overige twee dagen ben je aan het werk.

Ga naar het overzicht van deeltijd- en duale opleidingen en kies jouw studie

Afstandsleren

Voor steeds meer mensen die een opleiding naast hun werk willen gaan volgen, is het een uitkomst: leren op afstand. Het biedt veel voordelen en is een waardevolle aanvulling op het huidige aanbod studievormen.

Ga naar het overzicht van studies via afstandsleren