Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ervaringsgewijs

  •   GGZ en Samenleving
  •   1 januari 2023 - 1 december 2023

Dit project wil ervaringskennis in beeld krijgen en inzetten voor hulp aan slachtoffers. 

Aanleiding 

Bij hulpverleners blijkt een taboe te bestaan op het spreken over eigen ervaringen met huiselijk geweld. En dat terwijl de hulpverlening aan slachtoffers 50 jaar geleden is ontwikkeld door vrouwen die daar zelf ervaring mee hadden.

Deze ervaringskennis is met de professionalisering uit beeld verdwenen. Inmiddels zijn de wetenschappelijke inzichten bijgesteld. Dr. Alie Weerman wil de ervaringskennis weer in beeld krijgen en inzetten voor hulp aan slachtoffers.

Twee fases

Gezamenlijk met twee uitvoerende onderzoekers doet dr. Weerman onderzoek in twee fases. In de eerste fase wordt in de organisaties van De Combine geïnventariseerd hoeveel hulpverleners zélf ervaring hebben met huiselijk geweld. De Combine is een samenwerkingsverband van organisaties voor de opvang en de  begeleiding van slachtoffers en andere betrokkenen bij huiselijk geweld. Zo’n inventarisatie van (verborgen) ervaringskennis is nog niet eerder gedaan in Europa.

In de tweede fase creëren we in de praktijk van De Combine ruimte voor het benutten en toepassen van ervaringskennis van hulpverleners. In proeftuinen werken zij samen met ervaringswerkers (vaak vrijwilligers) en betrekken zij ervaringen van cliënten. Al doende wordt de praktijk van de hulpverlening aan slachtoffers van huiselijk geweld verbeterd.

Slachtoffer en overlever

De inzet van ervaringsdeskundigheid zal de positie van slachtoffers versterken. Ervaringsdeskundigen zijn namelijk niet alleen slachtoffer, maar ook de overlever. Als hun ervaringen worden erkend als kennis en vertaald naar deskundigheid, worden pijnlijke ervaringen omgezet in kracht. Slachtoffers zullen sterker worden en wanneer zij sterker worden, zijn zij minder kwetsbaar voor terugval. Bovendien komt meer openheid van het signaleren van huiselijk geweld ten goede.

Meer weten? 

Neem contact op met  Dr. Alie Weerman, lector GGZ en Samenleving

Alie Weerman
a.weerman@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)