Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Hoe de bal ging rollen voor studentondernemer Mike van de Streek

  • 16 mei 2023
Banner image

Een icoon van een kompasHij is te herkennen aan de voetbal die hij altijd in een netje aan zijn rugtas heeft hangen. De 23-jarige Mike van de Streek is student aan de Calo én heeft een eigen bedrijf. Dat bedrijf kun je inhuren om workshops en shows freestylevoetbal te geven. Vandaar die bal. 

Leren van anderen

Mike voetbalde al zijn hele jeugd, maar kreeg last van blessures en zat vaak op de reservebank. “Ik vond bezig zijn met een bal het leukste wat er is, maar kreeg niet de kans om dat op het voetbalveld te doen. Toen herinnerde ik me dat ik jaren geleden een dvd van mijn vader had gekregen met allemaal voetbaltrucs van freestylers. Die heb ik bekeken en ik was meteen enthousiast. Ik ben begonnen met hooghouden. Eerst lukte dat misschien tien of twintig keer, maar na een week elke dag oefenen lukte het al honderd keer. Daarna ben ik op YouTube gaan zoeken naar filmpjes van trucs om nieuwe dingen te leren.” 

Toen is het balletje gaan rollen. “Er bleek een hele freestyle community te zijn. Je hebt de bekende filmpjes van bijvoorbeeld Maradona’s warming-up of met trucs van Ronaldinho, maar ook in Nederland bleken we een groep hele actieve freestylers te hebben. Die heb ik een keer gemaild en daar werd ik meteen door uitgenodigd. Stond ik ineens met de Nederlands kampioen te trainen! Toen besefte ik: dit is wat ik wil.” 

Van wissel naar workshopleider

Mike houdt liggend de bal hoog met de onderkant van zijn voeten. Windesheim letters op de voorgrondMike noemde het freestyle voetbal in die periode nog ‘een uit de hand gelopen hobby’, maar dat veranderde in coronatijd. “Ineens stopte alles. Iedereen zat thuis, binnen, niks te doen, maar ik kon nog altijd doen wat ik het liefste deed. Toen heb ik een plan gemaakt: elke dag twee uur trainen in de ochtend én in de avond, en daartussenin video’s maken en op Instagram posten. Die werden zo goed bekeken dat ik door mijn oude voetbaltrainer, die me eerder wissel had gezet, gevraagd werd om bij de voetbaldagen in Zwolle een workshop te geven.” 

Even later stond hij met honderd kinderen op een voetbalveld en was daar het begin van StreetSkills(opent in nieuw tabblad), zijn bedrijf. “Toen heb ik, denk ik, elke voetbalvereniging in een straal van 50 kilometer rondom Zwolle gebeld met de vraag of ik een workshop mocht komen geven. Toen was mijn agenda snel gevuld.” 

Ruimte voor shows

Ondertussen is er ook nog die studie, die af moet. “Dat was af en toe wel moeilijk, ja. Gelukkig heb ik mee kunnen doen aan de pilot flexstuderen, waardoor ik zelf kon bepalen welke vakken ik wanneer volgde. En ik mag nu bij mijn eigen bedrijf afstuderen, waardoor ik eigenlijk altijd bezig kan zijn met mijn bedrijf. Dus Windesheim heeft mij heel erg geholpen. Zonder die mogelijkheden had ik dit niet allemaal kunnen doen. Maar ik hoop ook dat ik aan het einde van dit schooljaar klaar ben.” 

Want Mike is er druk mee. In de eerste maanden van het jaar nog vooral zonder bal. “Voor het bedrijf ben ik nu veel aan het bellen, mailen en to do-lijstjes aan het afvinken. De meeste shows en workshops zijn in de zomer, als het weer beter is, dus nu is het vooral dingen regelen. Straks beginnen de workshops weer, bijvoorbeeld op scholen, en in de zomervakanties zijn we vaak op campings of op voetbalverenigingen.”

Daar leert hij jongeren de basis van het freestylevoetbal. “Ik geef altijd eerst een minishowtje. Ik laat dan verschillende trucs zien en geef bijvoorbeeld een paar kinderen een panna. Zo kan ik zo’n groep een beetje voor me winnen en sta ik al meteen met 1-0 voor. Daarna krijgen ze allemaal een bal en mogen ze zelf dingen proberen. De bal in de nek leggen, rondje om de wereld, dat soort dingen. Wat ik mooi vind om te zien is dat ze aan het begin vaak denken ‘dit kan ik niet’, maar na een half uurtje al een stuk of twintig trucs hebben geleerd. Dan laat ik ze in groepjes een eigen showtje maken, dat ze daarna aan de rest van de groep moeten laten zien. Soms komen ze dan met dingen waarvan ik wilde dat ik ze zelf had bedacht.” 

Groeien als ondernemer

Inmiddels zijn er een handvol freestylers die namens StreetSkills met een net vol ballen het land door reizen. “Die jongens staan niet bij mij onder contract of zo, maar het is eigenlijk een grote vriendengroep, waarvoor ik zeg maar alles regel.” 

Dat regelen doet Mike allemaal zelf. “Ik had toen ik met mijn bedrijf begon helemaal geen ervaring als ondernemer. Dingen als bellen met vreemden vond ik best wel eng. En ik was slecht in plannen.” Gelukkig kreeg hij hulp. Eerst van zijn ouders, met wie hij veel brainstormde tijdens het wandelen met de hond, en later ook van het Centre for Entrepreneurship van Windesheim(opent in nieuw tabblad). “Daar kwam ik mee in contact via de ondernemerscompetitie van Windesheim, die ik in 2021 heb gewonnen. Ik kon toen meedoen aan allerlei workshops. Een workshop pitchen bijvoorbeeld en een workshop over hoe je een business model maakt. Maar ik heb vooral veel aan het netwerk van het CfE te danken. Op een gegeven moment kwam Cankut (Ercan, ondernemer en fractievoorzitter van politieke partij Volt in Zwolle, red.) er werken en hij heeft superveel connecties, ook in de Zwolse sportpolitiek. Hij is mijn vaste sparringspartner en met hem spreek ik nog bijna elke week. Als ik iets of iemand nodig heb, gaat hij voor mij op zoek. Hij helpt mij echt enorm en daar ben ik hem heel dankbaar voor.” 

Tekst gaat verder onder het blok met infographic

De reis van een ondernemer

Studenten met een ondernemersdroom. Daar lopen er veel van rond op Windesheim. Maar het waarmaken van die droom is niet altijd makkelijk. Windesheim kan je daarbij helpen, bijvoorbeeld door flexibel te zijn als het gaat om je opleiding óf met hulp van ervaringsdeskundigen, via het Centre for Entrepreneurship. Mike is daardoor onderweg naar stap 4 van de ondernemersreis.

een visuele reis met 5 stappen:1 de droom met icoon van een diamant met een droomwolkje2 Tijd voor een realitycheck met icoon van route naar point of interest3 Klaar voor je start-up? met icoon van een kompas4 door naar de scale-up met icoon van een raket5 Je hebt het gemaakt met icoon van een prijsbeker

Bekijk hier de infographic van de ondernemersreis en welke ondersteuning er wordt geboden. Naar de infographic (PDF)

Kinderen in beweging

Mike’s droom is om met freestyle voetbal zo veel mogelijk kinderen in beweging te krijgen én te houden. “Wat je heel erg ziet in de sportwereld is dat kinderen in de pubertijd stoppen met sporten, omdat het moeilijk te combineren is met andere dingen. De een wil werken, de ander krijgt een vriendje of vriendinnetje, waardoor ze geen vaste trainingstijden meer willen. Daardoor past juist een urban sport als freestyle voetbal zo goed bij deze tijd. Want kinderen kunnen gewoon een bal pakken, naar buiten gaan en zijn van niemand afhankelijk.” 

“En tegelijkertijd hoop ik dat mijn bedrijf zo groot wordt dat ik uiteindelijk andere freestylers in dienst kan nemen. Dat we een kantoor hebben met een contentmaker erbij en iemand die de planning doet en dat we overal freestylers hebben die langskomen om de spullen op te halen en hoppakee naar de workshops gaan. En dat ik zelf van hot naar her race. Dat is de droom. Dan ben ik misschien tien jaar verder, maar dat is niet erg. Dan ben ik heel erg tevreden en heb ik heel veel impact gemaakt.”  

Ben jij klaar voor de start(-up?)

In de serie 'klaar voor de start(-up)' volgen we jonge ondernemers in elke fase van het ondernemerschap. Je ziet hoe Windesheim ondersteuning biedt bij de kick-start van deze nieuwe bedrijven.

Teaser image

'Ondernemen heeft alles te maken met vertrouwen in jezelf'

16 mei 2023
Teaser image

Dromen met een visie

15 mei 2023

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Flevoland Monitor 2024: krapte vraagt om keuzes in de regio

25 april 2024
Teaser image

‘Sterk aan het Werk’ wint Bridge of Fame Award

25 april 2024
Teaser image

14 miljard aan potentie voor mkb beschikbaar

23 april 2024
Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024