Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Roots & wings in bedrijfsopvolging

Roots & wings in bedrijfsopvolging

  •   Expertisecentrum Familiebedrijven
  •   1 september 2013 - 1 december 2019

Kinderen die geboren worden in familiebedrijven, denken al op vroege leeftijd na over opvolging. Wat voor een effect heeft de familiecontext en diens sociale mechanismes hierop?

Proefschrift

De drie studies in dit proefschrift verrijken de kennis over de vroege fases van het opvolgingsproces. En gaan dieper in op de sociale mechanismes binnen het gezin in deze vroege fase. 

Want carrière-intenties vormen zich vaak al op jonge leeftijd. Toch vinden veel ouders het in die vroege fase moeilijk om de langetermijnvisie voor het bedrijf met hun kinderen te bespreken. Net als hun wensen en zorgen, omdat de kinderen meestal nog op school zitten en te jong zijn voor een actieve rol in het bedrijf. Ook willen ze hun kinderen ruimte en vrijheid geven om eigen talenten en interesses te ontdekken. In de vroege fases van het opvolgingsproces geven bedrijfsfamilies daarom vaak de voorkeur aan een meer informele of intuïtieve manier om hiermee om te gaan. 

Er zijn altijd processen tussen ouders en kinderen die het gedrag van kinderen beïnvloeden. In het geval van families die het bedrijf willen doorzetten in de familie, kunnen ouders informele mechanismes gebruiken om de emotionele betrokkenheid van hun kinderen bij het bedrijf te vergroten. Deze processen, ook wel ‘sociale mechanismes’ genoemd, beïnvloeden het denken en doen van het kind.

Doel onderzoek

De nieuwe inzichten vullen verdere kennis aan van de huidige academische literatuur rondom het opvolgingsproces, sociale mechanismes en de familiecontext. Door deze kennis ontstaat er meer begrip van de bedrijfsfamilies als drijvende krachten achter economische groei, ondernemerschap en innovatie. Het draagt bovendien bij aan het wetenschappelijke debat rondom deze thema’s en biedt onderzoekslijnen voor toekomstig onderzoek.
 
Daarnaast levert het praktijkgerichte inzichten op die van waarde kunnen zijn voor families, hun bedrijven en hun adviseurs. Maar ook voor docenten en studenten op het gebied van ondernemerschap en familiebedrijven. Dit proefschrift illustreert onder andere hoe de familiecontext invloed heeft op het gedrag van jongvolwassenen.

Publicaties

Samenvatting PhD Mira Bloemen-Bekx(opent in nieuw tabblad)