Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Leerstoel Sports Risks & Safety voor onze lector Sportpedagogiek

  • 26 juni 2022
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Leerstoel Sports Risks en Safety voor onze lector Sportpedagogiek

Sinds 2014 is dr. Nicolette Schipper-van Veldhoven lector Sportpedagogiek op Windesheim. Als lector heeft zij de taak om via praktijkgericht onderzoek bij te dragen aan een duurzame kennisontwikkeling op het gebied van een veilig sportklimaat. Naast haar rol als Windesheimlector zal Nicolette vanaf 1 juni, voor een periode van 5 jaar, ook een hoogleraarschap bij de Universiteit Twente bekleden. Het CVB van deze universiteit heeft aan haar de leerstoel Sports Risks & Safety toegekend.

Deze leerstoel sluit aan op de missie van de Universiteit Twente om de samenleving sterker te maken met duurzame technologieën. Sport maakt mensen sterker, geeft zelfvertrouwen en draagt bij aan (pro)sociaal gedrag. Helaas komt pesten of (seksuele) intimidatie ook voor in de sport. Om de waarde van jeugdsport te vergroten en probleemgedrag te verminderen, moet de leerstoel bijdragen aan een pedagogisch en veilig sportklimaat dat zich richt op het kind en zich focust op plezier, positieve begeleiding en sociale veiligheid. 

Nicolette: “Ik vind het belangrijk om het thema pedagogisch en veilig sportklimaat hoog op de agenda van de (georganiseerde) sport te krijgen. Een leerstoel op dit thema geeft weer een extra boost aan de ‘Kids First’-beweging. En het is natuurlijk persoonlijk een mooie waardering voor al het verrichte werk tot nu toe.”

Multidisciplinair onderzoek

De leerstoel van de Universiteit Twente valt onder de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EEMCS)(opent in nieuw tabblad) en de faculteit Behavioural, Management and Social Sciences (BMS)(opent in nieuw tabblad), en richt zich op onderzoek, onderwijs en activiteiten die ervoor zorgen dat mensen veilig kunnen sporten, onder begeleiding van competente mensen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met de onderwijs- en onderzoeksgroep Psychology of Conflict, Risk and Safety (BMS) en met het Human Media Interaction lab (EEMCS). Op deze manier ontstaat een multidisciplinaire groep, waarin informatica en sociale wetenschappen samenkomen om nieuwe vormen van mens-computerinteractie te onderzoeken, te ontwerpen en te evalueren. Naast haar functie als lector en nu hoogleraar bij de Universiteit Twente is Nicolette tevens strategisch adviseur Jeugdsport bij NOC*NSF.

Bekijk in onderstaand filmpje hoe Nicolette en het lectoraat met kennis bijdroegen aan onze nieuwe Ad Sport

Lees meer over het lectoraat Sportpedagogiek

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Flevoland Monitor 2024: krapte vraagt om keuzes in de regio

25 april 2024
Teaser image

‘Sterk aan het Werk’ wint Bridge of Fame Award

25 april 2024
Teaser image

14 miljard aan potentie voor mkb beschikbaar

23 april 2024
Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024