Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Toekomstbestendige bedrijventerreinen: dé uitdaging van ERNON, Rabobank en lectoraat Energietransitie

  • 25 januari 2022
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Toekomstbestendige bedrijventerreinen ERNON Rabobank lectoraat Energietransitie

Klimaatverandering is één van de grootste bedreigingen voor de planeet en de manier waarop we vandaag leven. Om deze gedeelde uitdaging aan te gaan, moeten we de manier waarop we energie produceren en gebruiken veranderen. Wetende dat 25% van de energie op dit moment gebruikt wordt op bedrijventerreinen, is het nodig om dat gebruik te verminderen én duurzame energie op te wekken…

Samen met ERNON – Energie Raadgevers Noord Oost Nederland – en Rabobank regio Zwolle dragen wij met het lectoraat Energietransitie bij aan de toekomstbestendigheid van bedrijventerreinen. Dit doen wij in het project ‘Ontwikkeling aanpak bedrijventerreinen’. Wat is een geschikte versnellingsaanpak voor de energietransitie op bedrijventerreinen, die aansluit bij de behoefte en het ‘ritme’ van ondernemers? Die vraag staat centraal in ons onderzoek.

Drempels bij het opwekken van duurzame energie

In de eerste fase onderzochten studenten van de opleiding Global Project and Change Management van Windesheim drempels voor het opwekken van duurzame energie. Eén van deze drempels is de verzekerbaarheid van panden met zonnecellen op het dak. Door een tekort aan historische data, blijken verzekeraars hier voorzichtig mee te zijn. Wel is de verwachting dat de verzekerbaarheid zal verbeteren omdat er steeds meer data beschikbaar komt. 

Ondersteuning voor bedrijven

In de tweede fase van het onderzoek gaat Windesheim aan de slag met data-analyse voor het portaal bedrijventerreinaanpak.nl(opent in nieuw tabblad), dat ERNON nu in de markt toepast en verder ontwikkelt. In 2020 werkte een Windesheim student mee aan de ontwikkeling van dit portaal.

De coöperatieve Rabobank wil samen met partners de noodzakelijke transitie op bedrijventerreinen versnellen. De samenwerking met bedrijventerreinaanpak.nl en Windesheim is een concrete invulling van hoe Rabobank bedrijven wil helpen en ondersteunen bij het overstappen op hernieuwbare energiebronnen.

Vervolgonderzoek: RAAK-publiek subsidieaanvraag

Vanuit deze samenwerking is een RAAK-publiek(opent in nieuw tabblad) subsidieaanvraag voortgekomen. Hierin werken hogescholen Windesheim en Saxion samen met 12 partijen in de regio Zwolle (waaronder gemeenten, provincies, koepelorganisaties). Het doel van dit project is om de complexe én urgente uitdaging van de energietransitie op bedrijventerreinen constructief te ondersteunen vanuit de publieke sector. We richten ons daarbij én op het opwekken van duurzame energie én op energiebesparing. 

Op de foto van links naar rechts: Wietske Eilander (Rabobank), Oene Venema (ERNON), ​Egon van der Veer (directeur Domein Techniek, Windesheim) en Jeike Wallinga (lector Energietransitie, Windesheim)

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024