Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Dankzij de cursus kan ik gerichter werken aan gezond en duurzaam bouwen

Ydo Schuuring afgestudeerd, Passiefhuis Ontwerp & Constructie
Banner image

Ydo Schuuring is werkzaam als adviseur Bouwfysica en Duurzaamheid bij een vooraanstaand adviesbureau. Hij heeft de cursus Passiefhuis Ontwerp & Constructie afgerond aan Windesheim.

''Ik koos voor deze cursus vanwege mijn enthousiasme voor passief ontwerpen, waarmee ik een bijdrage kan leveren aan gezondere, efficiëntere gebouwen met een lagere milieu-impact'', vertelt hij.

De cursus 'Passiefhuis Ontwerp & Constructie' richt zich op het ontwerpen van betaalbare gebouwen en renovaties die niet alleen comfort bieden, maar ook minimaal energieverbruik realiseren. "Door de passiefhuisstrategie doelgericht toe te passen in alle ontwerpfases, pluk ik nu de vruchten in mijn werk, met als resultaat duurzamer bouwen."

Kennisverrijking

"De opgedane kennis voegt aanzienlijke waarde toe aan de 'Klimaat gedreven ontwerpen'-strategie, gericht op het milieuvriendelijker en installatie-arm ontwerpen door het minimaliseren van zowel operationele als materiaalgebonden CO2-emissies. Deze bewezen effectieve methodiek voeg ik nu toe in mijn dagelijkse werkzaamheden."

Combinatie werk, studeren en privé

"De cursus was goed te combineren, mede dankzij de goede begeleiding vanuit Windesheim. Door de relatief korte duur was het eenvoudig in te passen naast mijn werkzaamheden en bleef het behapbaar. Ik kijk er heel positief op terug."

Inhoud van de opleiding

De opleiding bestond uit 10 bijeenkomsten op de campus in Zwolle. "De cursus behandelt de verschillende onderdelen van passief bouwen in deze 10 sessies. In de eerste bijeenkomst komen de geschiedenis, regelgeving en het economisch belang van passief bouwen aan bod, evenals bouwfysica en thermisch comfort", legt Ydo uit.

"Vervolgens worden onderwerpen zoals luchtdicht bouwen, vochtbeheersing, luchtdichtheidsmetingen, ramen, deuren, ventilatie, verwarming, warmtebronnen, koeling en renovatie behandeld. Er is ook veel praktijk: zo is er een excursie naar een passief bouwproject geweest."

Excursie naar passief bouwproject

Hij vervolgt: "De excursie bracht ons naar een gebouw dat volgens de passiefhuisstrategie is ontworpen. We kregen daar uitleg over de ontwikkeling van het kleinschalige appartementen- en kantoorgebouw. Het was fascinerend om te zien hoe de theorie werd toegepast in de praktijk, met aandacht voor kwaliteitscriteria, de levering van passiefhuis bouwproducten en het hele verloop van het proces."

Positieve ervaring

Schuuring kijkt positief terug op zijn deelname: "Ik vond de begeleiding vanuit de opleiding prima. Daarnaast ben ik nu beter in staat om ontwerpend bij te dragen aan de realisatie van gezondere, efficiëntere gebouwen met een verminderde milieubelasting."

Meer weten over de cursus Passiefhuis Ontwerp & Constructie? Bekijk de opleidingspagina.