Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Je ontmoet hier veel verschillende mensen

Melissa van Gellecom derdejaars, Social Work
Banner image

Ik ben Melissa, negenentwintig jaar en zit in het derde jaar van de studie Social Work. Na het bezoeken van meerdere open dagen, gesprekken over wat ik wilde én na serieus twijfelen, meldde ik mij aan voor deze opleiding. Er waren meerdere opleidingen die ik interessant vond, maar Social Work leek me ook echt léuk. Dat kwam door de onderwerpen die in de studie aan bod zouden komen en de sfeer op school. 

In het eerste jaar volgde ik vooral lessen en werkte ik aan projecten. De colleges die je volgt, gaan bijvoorbeeld over ontwikkelingspsychologie, cultuur en gesprekstechnieken. Alles wat je leert mag je direct toepassen in de opdrachten die je krijgt. Zo gingen we bijvoorbeeld in gesprek met bewoners, analyseerden we een wijk in Almere en maakten we een filmpje over diversiteit.

Uit m'n comfortzone

Je staat bij Social Work ook veel stil bij je eigen ontwikkeling. Welke normen en waarden heb je, en wat betekent dit voor je werk? Je stelt zelf doelen op, zoals goed leren plannen, grenzen aangeven of omgaan met feedback en kritiek. Dit vind ik zelf een van de lastigste dingen binnen de opleiding, omdat het vaak betekent dat je uit je comfortzone moet stappen om iets nieuws te kunnen leren.

Mensen ontmoeten

Het leukste aan de opleiding vind ik dat je veel verschillende mensen ontmoet. In het eerste jaar begint dat natuurlijk met je klasgenoten, studenten uit andere klassen en de docenten. Tijdens de opleiding komen daar steeds meer mensen bij zoals gastdocenten, collega’s en hulpvragers. Juist binnen een opleiding waarin je leert om op verschillende manieren naar mensen te kijken, vind ik dat heel waardevol. Het valt me steeds meer op hoe uniek ieder mens eigenlijk is.

Spannende lessen

Variatie zie je ook terug in het team van docenten en hun verschillende manieren van lesgeven. De ene docent gooit (letterlijk!) tijdens het college een microfoon de zaal in. Terwijl de ander graag werkvormen en spelletjes inzet die aansluiten bij het onderwerp. Weer een ander laat je vooral zelf veel uitzoeken en met vragen komen. Wat de docenten naar mijn ervaring gemeen hebben, is dat ze allemaal betrokken zijn bij hun werk en bij de studenten.

Praat met anderen en vertrouw op jezelf

Scholieren die nog een studiekeuze moeten maken, adviseer ik om naar de open dagen van verschillende scholen en opleidingen te gaan. Concluderen dat iets níét bij je past, helpt ook om erachter te komen welke keuze voor jou het beste is.

En: praat erover met mensen in je omgeving. Zij kennen jou het beste en kunnen goed met je meedenken. Bovendien kun je in die gesprekken je eigen gedachtes en gevoelens goed op een rijtje zetten. En ten slotte raad ik aan om op jezelf te vertrouwen. Als jij denkt dat iets leuk is, dan is dat met een reden.

Nog steeds leuk

Social Work is een aanrader en voor mij de juiste keuze. Ik kan er veel van mezelf in kwijt: het onderzoekende, het praktische, het creatieve en het zorgzame past bij mij. Ik kwam veel fijne mensen tegen en voelde veel ruimte om te ervaren wat bij mij past. Bovenal vind ik de opleiding gewoon nog steeds erg leuk.

Wat ik na deze opleiding wil doen?

Ik ben er nog niet uit. Aan de ene kant vind ik het leuk om preventief en projectmatig te werken. Aan de andere kant spreekt het me aan om langdurig betrokken te zijn bij hulpvragers met complexe problemen. En ook onderzoeken en studeren vind ik leuk. Waarschijnlijk wordt het een combinatie van een master aan de universiteit en een deeltijdbaan. En hopelijk weet ik tegen die tijd al veel beter wat ik wil!