Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

De afwisseling tussen pedagogiek en management is heel prettig

Fleur Postma tweedejaars, Pedagogisch Management Kind en Educatie
Banner image

Mijn naam is Fleur Postma. Ik ben 19 jaar oud en zit op dit moment in het tweede jaar van de opleiding Pedagogisch Management Kind en Educatie (PMKE).

Een vriendin vertelde mij over deze opleiding. Op dat moment twijfelde ik nog erg tussen een managementopleiding en een opleiding gericht op kinderen. Na een open dag en een voorlichting was de keuze voor mij meteen duidelijk: Pedagogisch Management Kind en Educatie, de perfectie combinatie van management en werken met kinderen!

Weinig tentamens

Een week bij de opleiding PMKE bestaat uit drie lesdagen, een dag stage en een dag zelfstudie. De opleiding bestaat voor de helft uit management, de andere helft is pedagogiek. Tijdens de opleiding word je klaargestoomd voor een rol als leidinggevende van een pedagogische instelling waar kinderen van 0 tot 16 jaar centraal staan. Wij leren veel over het onderhouden van een organisatie, maar ook over de ontwikkeling van het kind. Wat je tijdens de lessen leert, moet je toepassen in verslagen of presentaties. Op de PMKE-opleiding heb je dan ook weinig tentamens. 

Veel stage

De stages bevallen mij erg goed! Tot nu toe heb ik bij twee compleet verschillende organisaties stage gelopen. Je leert ontzettend veel en het is leuk om je nieuwe kennis te delen tijdens lessen. Maar ook andersom; tijdens de lessen doe je kennis op die je in de praktijk kunt gebruiken en terugziet. Zo leerden wij bij het vak ontwikkelingspsychologie over de ontwikkeling van het jonge kind. Hierdoor kon ik bij de peuters op mijn stageplek herkennen in welke ontwikkelingsfase zij zaten.

Persoonlijke aandacht en ervaren docenten

De opleiding heeft een relatief klein team van docenten. Hierdoor is er een goede band tussen de studenten en de docenten. We kunnen altijd de docentenkamer binnenlopen met vragen. Elke docent heeft kennis van zijn eigen vakgebied en veel praktijkervaring. 

Eigen inbreng

Ik ben blij met mijn studiekeuze. De afwisseling tussen management en pedagogiek vind ik heel prettig. Tijdens de opleiding krijg je veel ruimte voor eigen invulling van de opdrachten. Hier kun je al je creativiteit in kwijt! Ook wordt er vaak gevraagd naar de hulp en mening van studenten. Zo help ik bij de open dagen en maak ik het rooster namens de studenten. Tijdens de open dagen zijn we als studenten en docenten echt een team. We geven elkaar feedback en je leert elkaar beter kennen.

Studiereis Noorwegen

De opleiding besteedt ook aandacht aan buitenlandse organisaties. Hoe leuk is het om eens een kijkje te nemen bij collega's in het buitenland! In het tweede jaar ben ik samen met twee klasgenoten naar Noorwegen geweest. Hier hebben we een kinderdagverblijf, een middelbare school en de jeugdzorg bezocht. We hebben veel nieuwe mensen ontmoet en ook nog wat van Noorwegen gezien (zie mijn foto). Een ervaring om nooit te vergeten.

Na de studie

Wat ik fijn vind aan deze opleiding, is dat het heel breed is. Als je deze opleiding op zak hebt, kun je verschillende beroepen uitoefenen. En ook niet onbelangrijk: er is veel vraag naar. Wat ik later voor werk doe, weet ik nog niet precies. Ik wil iets doen waar veel afwisseling in zit. Op dit moment denk ik aan pedagogisch coach. Maar het lijkt me ook tof om een eigen kinderdagverblijf op te zetten.

Tip: volg ons op social media!

Als jij erover na zit te denken om je in te schrijven voor de PMKE-opleiding, raad ik je aan om een open dag te bezoeken. Dan kun je al je vragen stellen aan studenten en docenten. Wil je niet wachten tot de volgende open dag? Volg ons dan op Instagram @pedagogisch_management(opent in nieuw tabblad). Ook hier kun je al je vragen stellen en krijg je een indruk van de opleiding.

Aanmelden open dag