Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Zo maak je van jouw deeltijdopleiding een succes

Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Artikelen(opent in nieuw tabblad) / Zo maak je van jouw deeltijdopleiding een succes

Studeren naast jouw baan? Voor veel mensen kan het oppakken van een deeltijdopleiding van 2 of 4 jaar een uitdaging zijn. Lees hier tips om het een succes te laten worden.

Houd je doel voor ogen

Als je naast je werk gaat studeren, komt er soms veel op je af. Het zal ongetwijfeld een uitdaging zijn om werk, privé en studie te combineren. Het is daarom belangrijk om altijd gefocust te zijn op jouw doelen zodat je gemotiveerd blijft werken aan jouw opleiding én weet waarvoor je het doet.

Flexibel studeren

Hoe zorg je er nou voor dat je de juiste balans krijgt? Bij hogeschool Windesheim is het mogelijk om flexibel te studeren: de deeltijdbachelors, Ad's en masters zijn flexibel opgebouwd. Je bepaalt dan zelf welke modules je volgt en wanneer je studeert. De mate van flexibiliteit verschilt wel per opleiding, dus het is altijd goed om te kijken hoe het zit bij de studie van jouw keuze.

Bij sommige deeltijdopleidingen kun je bijvoorbeeld modules klassikaal volgen en stapelen tot een diploma, terwijl je bij andere in je eigen tempo en volgorde, online of op je werk, losse modules kunt volgen. Lees meer over flexibel deeltijdonderwijs.

Structuur en planning

Een goede planning is cruciaal voor succes bij het combineren van werk, privé en studie. Stel realistische doelen en maak een haalbare studieplanning. Verdeel je studiebelasting gelijkmatig over de week en zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan elk vak. Benieuwd hoe anderen dat doen? Lees eens de ervaringen van professionals die jou voorgingen.

Ondersteuning van medestudenten en docenten

Als je weer gaat deeltijd studeren in deeltijd, volg je vaak gezamenlijk met medestudenten colleges en vakken. Zo heb je de ruimte om ervaringen te delen, elkaar te ondersteunen en nieuwe perspectieven te ontdekken. Zo vertelt Verpleegkundestudent Thom over het samenwerken met overige andere professionals in zijn klas: ''We werken allemaal in verschillende werkvelden van het beroep en wisselen ervaringen uit. Daardoor leren we van elkaar en dat is heel waardevol.'' Lees zijn verhaal.

Tijd voor jezelf nemen

Studeren naast je werk is een uitdaging, maar vergeet niet om ook tijd voor jezelf te nemen. Soms betekent dat dat je nee moet zeggen tegen leuke dingen. Dat is niet altijd leuk, maar zorgt wel voor rust in je agenda en dus tijd om te studeren. Balans is de sleutel tot succes. Zorg daarom voor voldoende rust, beweging en ontspanning om je geest en lichaam gezond te houden. Actief zijn, zoals af en toe sporten of wandelen, draagt bij aan het versterken van je concentratievaardigheden en het stimuleren van je langetermijngeheugen. Plus: het is nog gezond ook, een win-win situatie dus!

Onthoud dat het combineren van werk, privé en studie een uitdaging is, maar met de juiste aanpak en een goede balans kun je jouw deeltijdopleiding tot een succes maken!

Benieuwd naar onze deeltijdopleidingen en cursussen?

Bekijk het aanbod  Bezoek een open avond