Man die naar je lacht

Coaching en Supervisie

Wil je mensen in hun werksituatie effectief coachen? Of iemand op maat begeleiden bij het (nog) beter uitoefenen van zijn beroep? Of wil je verder groeien binnen je organisatie? Wij begeleiden en ondersteunen ontwikkelingstrajecten van professionals en organisaties.

Coaching en Supervisie:

Een greep uit het aanbod:
✔ Autismecoach
✔ Opleiding tot coach
✔ Teamcoaching
✔ Intervisiebegeleiding in Gezondheid en Welzijn
✔ Supervisorenopleiding

 
Linda vertelt over haar ervaring met Teamcoaching

Artikelen over coaching

'Het mooiste aan leren is delen wat je weet'. Met zoveel veelzijdige studies, is er veel kennis 'in huis'. Onze docenten en opleidingscoördinatoren schrijven artikelen over actuele onderwerpen en geven eens in de zoveel tijd tips om bijvoorbeeld je werkplezier te verhogen. 

Benieuwd? Lees hier alle artikelen

Coachopleidingen ook incompany

We verzorgen ook trainingen incompany en op maat gemaakt voor jouw organisatie. Jouw vraag is daarbij ons uitgangspunt en jouw persoonlijke professionele ontwikkeling staat centraal. 

Lees meer over de incompanytrainingen en vraag een offerte aan

Meld je aan voor de open avond

Impressie van het volgen van een studie op Windesheim

Denk jij erover om een studie te starten? Diverse cursisten zijn je voorgegaan. Hoe een aantal cursisten het ervaren hebben lees je hieronder:

Begeleiden van rouw en verlies in organisaties - Marijke

Marijke: 'Breed en interessant'

'Als coach kom ik veel mensen tegen die een verlies hebben geleden. Verlies van iemand die je dierbaar is, verlies van gezondheid, baanverlies. Er zijn zoveel soorten verlies en zoveel manieren om ermee om te gaan dat ik me vol enthousiasme op de driedaagse ‘Omgaan met verlies’ heb gestort.

Het programma is breed en interessant. Aan de orde komen de Verliescirkel, rouw in andere culturen en de vier sleutels van Manu Keirse. Boeiende materie waarmee ook uitgebreid wordt geoefend, onder anderen met een acteur.

Tijd om eigen ervaringen te delen is er ook. De cursusleiding stelt zich open en kwetsbaar op door ook eigen verlieservaringen te laten zien. Ik vind deze driedaagse een aanrader voor iedereen die zich bezighoudt en in aanraking komt met mensen die verlies lijden. Of dat nu gaat om baanverlies of verlies en rouw op het persoonlijke vlak. Het heeft mij veel geleerd over processen, luisteren en kleine stapjes nemen. En ik ben erachter gekomen dat er nog heel veel te leren valt op dit gebied.'

Lees ook het verhaal van Jan

Leergang Teamcoaching - Nancy

Nancy: 'De leergang sloot goed aan bij mijn leerdoelen'

"Tijdens mijn functie als teambegeleider bij de vrouwenopvang en opvang voor gezinnen is de wens ontstaan om kennis en ervaring op te doen op het gebied van teamcoaching. Binnen twee jaar moeten alle teams binnen de organisatie gaan werken als zelfstandige teams. Om dit proces richting zelfstandigheid meer handen en voeten te kunnen geven, had ik zelf ook meer kennis nodig. Hoe zou ik zaken meer los kunnen laten? Hoe zou ik de besluitvorming bij het team kunnen laten? Hoe kun je 'meten' in welke fase van zelfstandigheid een team zit? Hoe kun je in kaart brengen welke kwaliteiten er zijn binnen een team en deze optimaal benutten? Wat hield ik zelf in stand? Dit waren voor mij vragen om mee aan de slag te gaan."

Waarom de leergang Teamcoaching binnen Windesheim?

"De leergang van Windesheim sloot goed aan bij mijn leerdoelen en mijn wens om zo breed mogelijk kennis op te doen op het gebied van teamcoaching. Een pluspunt is ook dat de leergang is beoordeeld door de NOBCO. Voorafgaand aan de leergang heb ik een intakegesprek gehad. Dit gaf al veel inzicht in de opbouw van de leergang en of deze passend zou zijn. Dit gesprek was fijn om een weloverwogen besluit te kunnen nemen.

Omdat er tijdens de leergang verschillende methodieken en werkvormen besproken en 'ervaren' worden, kom je er ook achter wat het beste bij je eigen stijl van coachen past. Daarnaast is de opleiding praktijkgericht; je gaat gedurende de opleiding zelf een team coachen en je gebruikt de opgedane kennis vanuit de opleiding om mee te 'oefenen'. Doordat het leren en reflecteren centraal staat, geeft dit veel inzicht in je eigen handelen, je voorkeursstijl maar ook je valkuilen. Je wordt je meer bewust van de keuzes die je maakt."

Oefenmateriaal

"Tijdens de leergang wordt de leergroep zelf ook ingezet als 'oefenmateriaal'. In een subgroep ga je een interventie voorbereiden en uitvoeren binnen de leergroep. Omdat deze interventie ook wordt gefilmd, heeft dit mij veel inzicht gegeven in mijn eigen houding en hoe ik overkom op anderen. Dit kan ik nu veel bewuster inzetten."

Nieuwe baan

"Door de organisatieverandering was er geen ruimte meer voor mijn functie als teambegeleider. De organisatie heeft ervoor gekozen om te gaan werken met teamcoaches. Hier lag voor mij een nieuwe uitdaging. Doordat ik bezig was met de leergang Teamcoaching en ik ook had ervaren dat teamcoachen wel bij mij past, durfde ik het aan om te solliciteren op deze nieuwe functie. Ik ben aangenomen! En op dit moment werken we met 10 teamcoaches samen in een team. Mijn nieuwe collega's volgen nu ook de leergang Teamcoaching bij Windesheim en ik doe gewoon weer lekker mee. Het is een cadeautje om mijn collega's tijdens de leergang beter te leren kennen en het geeft een extra verdieping in het vak. Echt super!"

Supervisorenopleiding - Jannie

Jannie: 'Ik wilde vaardiger worden in het begeleiden van de persoon in zijn ontwikkeling tot professional'.

"Na mijn hogere beroepsopleiding tot verpleegkundige, ben ik me via een masterstudie verplegingswetenschap verder gaan ontwikkelen als wetenschappelijk onderzoeker op het terrein van psychiatrische thuiszorg en als beleidsmedewerker binnen de verstandelijke gehandicaptenzorg. In 2001 volgde een baan als docent bij de Academie voor Verpleegkunde in combinatie met het doen van onderzoek vanuit het Lectoraat Rehabilitatie, beide aan de Hanzehogeschool in Groningen. Vanuit mijn functie merkte ik dat ik de laatste jaren meer geïnteresseerd raakte in het begeleiden van studenten, dan in kennis en onderzoek. In mijn ogen staat de sterke focus op cognitie en evidence based werken het ‘human based werken’ in de weg. Ik wilde vaardiger worden in het begeleiden van de persoon in zijn ontwikkeling tot professional."

Woud van coaching- en supervisieopleidingen

"Na een rondgang door het woud van coaching- en supervisie opleidingen viel mijn keus op de Supervisorenopleiding van Windesheim. Doorslaggevende redenen om juist voor deze opleiding te kiezen waren: de gerichte beroepsopleiding tot supervisor met een duidelijk onderbouwde methodiek; de meer proces- dan doelgerichte focus, waardoor je op een diepere laag van bewustwording komt en de combinatie van hoofd- en hartleren."

Bewuster van denken, voelen en handelen

"Ik geniet van het leren van en met mijn medestudenten tijdens de intensieve lesdagen, de leersupervisie en de intervisie. Door de sterke focus op het leren reflecteren ben ik me veel bewuster geworden van mijn denken, voelen en mijn handelen. De opleiding zorgt ervoor dat ik niet “onder mezelf uit kan”. Dit is soms pijnlijk en confronterend, maar ook tevredenstemmend en lachwekkend."

Rigoureuze beslissing

"De bodem van wie ik ben, waar ik vandaan kom, waar ik voor sta en wat ik kan en wil, is door deze opleiding versterkt. Ik leer om dit bewust in te zetten in de begeleiding van mijn supervisanten. Mede door deze opleiding is er bij mezelf een bewustwordingsproces in gang gezet dat heeft geleid tot het maken van een rigoureuze keuze: ik heb ontslag genomen en ga aan de slag als zelfstandig ondernemer. Vanuit de vrijheid van een eigen bedrijf wil ik (aankomende) beroepsbeoefenaren superviseren, coachen en onderwijzen."

21 Resultaten

Naam Studievorm Looptijd
Autismecoach Post hbo 6 maanden - 1 jaar
Basiscursus coachen Cursus of Module 0-6 maanden
Coachen in Gezondheid en Welzijn Cursus of Module 0-6 maanden
Coachend Leiderschap Cursus of Module 6 maanden - 1 jaar
De kunst van het veranderen Cursus of Module 0-6 maanden
Gedragscoach in de school Post hbo 6 maanden - 1 jaar
HR-Masterclasses Cursus of Module 0-6 maanden
Hbo erkende Basiscursus Coaching voor de Kinderopvang Cursus of Module 6 maanden - 1 jaar
Intervisie voor teamcoaches Cursus of Module 6 maanden - 1 jaar
Intervisiebegeleiding in Gezondheid en Welzijn Cursus of Module 0-6 maanden
Introductietraining Coaching Post hbo 0-6 maanden
Leergang Teamcoaching Post hbo 6 maanden - 1 jaar
Loopbaan- en talentcoaching Post hbo 0-6 maanden
Opleiding tot Coach Post hbo 6 maanden - 1 jaar
Patiënt coaching Cursus of Module 0-6 maanden
Persoonlijk Leiderschap Post hbo 0-6 maanden
Slecht nieuws... en nu? Cursus of Module 0-6 maanden
Supervisorenopleiding Post hbo 1-2 jaar
Teamcoaching in Gezondheid en Welzijn Cursus of Module 0-6 maanden
Trainer Weerbaarheid (Calo) Cursus of Module 0-6 maanden
Verkorte opleiding tot registercoach voor LVSC geregistreerde Supervisoren Post hbo 0-6 maanden