Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Studeren en meer uitdaging

Banner image

Honoursprogramma's

Zoek jij extra uitdaging in je studie? Ontdek het Windesheim honoursprogramma: extra lessen, samenwerken en plezier met medestudenten!

Je gaat in groepjes aan de slag met complexe vraagstukken van externe organisaties. Je ontwikkelt je zo op allerlei vlakken. Je kunt kiezen uit drie programma's:

 • Social Innovation in Zwolle
 • Technology and Society in Zwolle
 • Sustainable Society in Almere
Drie programma's

Drie programma's

Elk programma duurt een jaar en bestaat uit een gevarieerd aanbod van gastsprekers, workshops en creatieve denksessies. Een honoursprogramma is 15 studiepunten waard. Dit kun je inzetten als profileringsruimte of bovenop de 240 studiepunten van je opleiding. Bij dit laatste krijg je een vermelding op je diplomasupplement. Je kunt deelnemen als je je propedeuse hebt behaald en start met je tweede, derde of vierde studiejaar.

Sociale innovatie omvat het ontwikkelen en implementeren van nieuwe ideeën. Deze ideeën kunnen variëren van producten tot diensten en modellen. Ze zijn gericht op het vervullen van maatschappelijke behoeften en het creëren van nieuwe sociale relaties en samenwerkingsverbanden.

Met dit programma dagen we je uit om over sociale vraagstukken na te denken, trendonderzoek te doen en toekomstscenario's te ontwikkelen. Dit is dé manier om innovatieve oplossingen te vinden. Deze scenariomethode wordt door organisaties vaak gebruikt om in te spelen op toekomstige onzekerheden. In deze scenario's worden verschillende perspectieven meegenomen zoals technische, sociale en economische perspectieven. 

In het eerste semester werk je in een projectgroep aan een strategische vraag of trend vanuit een organisatie. In semester twee ontwerp je je eigen sociale innovatie. Gedurende het jaar zijn er twee intensieve honours weekenden.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Hems Zwier, hp.zwier@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of 088 - 4696239(opent in nieuw tabblad).

Sustainable Society gaat over het creëren van een duurzame maatschappij. We moeten onze wereld zo inrichten dat wij er met plezier gebruik van kunnen maken, maar de generaties na ons ook. Als leidraad gebruiken we de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

Je gaat aan de slag met projecten in onze directe omgeving. Een opdracht als Maatschappelijke Diensttijd: hoe kun je dat invoeren? Of een opdracht als Lelystad Airport: hoe kun je alles rond het vliegveld op een duurzame manier inrichten?

Daarnaast word je uitgedaagd om zelf een product te creëren. Wat vind jij belangrijk? Wat kun je goed? Wat wil jij bijdragen? In dit traject krijg je verschillende tools aangereikt waarmee je jouw product vorm kunt geven én kunt realiseren. Gedurende het jaar zijn er twee intensieve honours weekenden.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Karina Neef, k.a.neef@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of 088 - 469 83 28(opent in nieuw tabblad).

De invloed die technologie heeft op de samenleving is groot en lijkt steeds groter te worden. Kies voor focus op de Nieuwe Mens of de Nieuwe Samenleving en verdiep je in:

 • De betekenis van technologie voor de maatschappij.
 • De rol die de maatschappij speelt bij de ontwikkeling van technologie.
 • De invloed die jij kunt hebben op technologische ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.

Je gaat aan de slag met thema’s als robotica en smart world. Samen met studenten uit verschillende richtingen onderzoek je de thema's vanuit verschillende perspectieven. Perspectieven die aan de orde komen zijn: historisch, sociologisch, psychologisch, ethisch, HR, zingeving en futurologisch.

In een multidisciplinaire groep ontwerp je een techniek die een creatieve oplossing biedt voor een maatschappelijk vraagstuk. Daar hoort ook een dagexcursie bij. Technische voorkennis is niet noodzakelijk.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Caroline Oosterkamp, C.Oosterkamp@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of 088 - 469 64 20(opent in nieuw tabblad).

Wat ga je doen?

Wat ga je doen?

Op Windesheim leiden we je op tot professional van de toekomst. We bereiden je voor op een complexe en continu veranderende samenleving. We besteden aandacht aan nieuwe kennis en vaardigheden, bovenop de basiskennis die je al hebt.

Je gaat aan de slag met complexe vraagstukken – wicked problems – in een andere setting dan je gewend bent. Dat betekent ook dat oplossingen aangepakt worden samen met andere beroepsgroepen. Multidisciplinair dus!

Abonneer je op de nieuwsbrief(opent in nieuw tabblad) om op de hoogte te blijven van wat er speelt.

Honours leeromgeving

De kern van de honoursprogramma's bestaat uit acht kenmerken, waarvan de meeste in elk programma terugkomen:

 • Multidisciplinaire verbinding
 • Creatieve productiviteit
 • Authentieke opdrachten
 • Persoonlijk leerverhaal
 • Maatschappelijke betrokkenheid
 • Concept of Giftedness
 • Learning Communities
 • Persoonlijk leiderschap
Contact

Voor wie?

Bij Windesheim is honoursonderwijs een samenwerking tussen docenten, studenten en professionals uit het werkveld. Niet elke student is geschikt voor dit type onderwijs. We stellen namelijk andere eisen aan de manier waarop je dit onderwijs krijgt. We hebben daar een duidelijke visie op.

Nieuwsgierig of het honoursprogramma iets voor jou is? Download dan onderstaand document of lees het ervaringsverhaal van één van onze honoursstudenten.

Bekijk de beschrijving van de Honours Leeromgeving (pdf)   Lees het ervaringsverhaal van James

Contact

Tineke Kingma
Programmaleider honoursprogramma's