Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Dr. Bert Wienen, senior onderzoeker

  • Lectoraat Jeugd
Banner image

Bert Wienen werkte in de jeugdhulp en voor het onderwijs. Sinds 2018 is hij associate lector bij het lectoraat Jeugd van hogeschool Windesheim. Daarnaast werkt hij als zelfstandig adviseur voor gemeenten, onderwijs en jeugdhulp. Wienen is opgeleid als psycholoog, bedrijfskundige en onderwijswetenschapper en promoveerde in 2019 aan de Rijksuniversiteit Groningen op de rol van diagnoses in de onderwijspraktijk.

Volg Bert op LinkedIn(opent in nieuw tabblad) Volg Bert op X(opent in nieuw tabblad)

Onderzoeksfocus

Bert Wienen doet onderzoek rondom de vraag hoe het kan dat er steeds meer kinderen zijn die jeugdhulp nodig hebben. Daarvoor onderzoekt hij de ontwikkeling van angst en depressiviteit bij leerlingen in het voortgezet onderwijs, de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp en het normaliseren, de-medicaliseren en de ontwikkeling van leefstijlpolitiek. 

Opleiding

Bert Wienen studeerde Personeel en Arbeid aan de hanzehogeschool in Groningen. Daarna haalde hij bij de Open Universiteit een masterdiploma in managementwetenschappen, onderwijswetenschappen en in de psychologie. In 2019 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op zijn proefschrift Inclusive education: from individual to context.

Onderzoekservaring

Bert Wienen heeft ervaring in de jeugdhulp en in het onderwijs. Vanaf 2018 werkt Wienen als associate lector bij het lectoraat Jeugd van hogeschool Windesheim en als zelfstandig adviseur en projectleider. Sinds 2010 is Wienen gemeenteraadslid in Assen en sinds 2018 lid van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) bestuurscommissie Zorg, Jeugd en Onderwijs.

Lees meer over het lectoraat Jeugd