Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

“Je kunt klagen, of je kunt je mening delen”

Banner image

Meer weten over de medezeggenschapsraad?

Home(opent in nieuw tabblad) / Calo Windesheim(opent in nieuw tabblad) / Je kunt klagen, of je kunt je mening delen

Binnenkort beginnen de verkiezingen voor de medezeggenschapsraad en Gemeenschappelijke opleidingscommissie weer. Vanaf deze week kunnen medewerkers en studenten zich verkiesbaar stellen. Justin Veldhuis is vierdejaarsstudent op de Calo. Inmiddels heeft hij zijn studie bijna afgerond. Gedurende zijn studie heeft hij zich ingezet binnen de Gemeenschappelijke Opleidingscommissie (GOC) om de opleidingen te helpen verbeteren. Hoe ervaart hij zijn tijd bij de GOC? We vroegen het hem!
 

Nieuw curriculum en hoge druk op studenten

“Je merkt dat studenten tegen veel dingen aan lopen,” begint Justin, “je kunt dan gaan klagen, of je kunt wat gaan doen.” Vanuit daar sluit hij zich aan bij de Gemeenschappelijke Opleidingscommissie. Binnen deze commissie zitten afgevaardigde studenten vanuit alle Calo-opleidingen. Ze komen een paar keer per jaar bij elkaar en gaan tijdens deze vergaderingen in gesprek met elkaar, maar ook met docenten en andere medewerkers binnen het onderwijs. “Wij vertegenwoordigen de studenten binnen onze opleiding. In de GOC kun je je mening laten horen en laten weten waar de pijnpunten zitten binnen een opleiding,” vertelt Justin. Problemen waar momenteel veel aandacht voor is, is de druk op studenten en het nieuwe curriculum. “Je merkt dat we sterker staan wanneer we vanuit meerdere opleidingen een signaal geven. Ik studeer Sportkunde en kijk vanuit daar naar wat mij opvalt. Je ziet dat binnen andere opleidingen andere problemen spelen, maar dat zij de problemen waar jij tegenaan loopt helemaal niet ervaren. Zo kunnen we bij elkaar kijken waar de leerpunten bij elkaar liggen. Tegelijkertijd merken we ook dat sommige problemen niet alleen bij een opleiding spelen, maar binnen de hele Calo aan de orde zijn. Dan is het fijn dat je samen op kunt trekken en elkaar kunt versterken.”

Jouw stem doet ertoe

Binnen de GOC is gelijkwaardigheid belangrijk. Justin benadrukt dit nog eens: “Je hoeft niet onzeker te zijn: jouw stem doet ertoe. Ervaringen communiceren is belangrijk, daarmee kun je jouw opleiding verbeteren. Iedereen kan wat bijdragen. Daarom is het juist belangrijk dat iedereen ook serieus genomen wordt: alleen dan kun je samen wat bereiken.” Daarnaast neemt Justin ervaringen uit het GOC mee in zijn loopbaan: “Je leert meer over de processen die achter de opleidingen zitten. Daarnaast heb je er daardoor ook meer begrip voor wanneer iets meer tijd kost.” Als hij terugblikt op zijn tijd binnen het GOC, concludeert hij: “De financiële vergoeding is leuk, maar niet het belangrijkste. Het meest waardevolle is de kennis die je opdoet en ontwikkelt voelsprieten voor wat er binnen een organisatie speelt. Die ervaring neem je mee in je werkveld.”