Student die aan het bellen is
24 apr

Symposium Sportspelen

Op woensdag 24 april 2019 organiseert Hogeschool Windesheim (Calo) het Symposium Sportspelen.

Centraal tijdens dit symposium staan vragen als: Kan Ledvloer technologie bijdragen aan een rijkere leeromgeving in volleybal? Waarom ‘leest’ de ene speler het spel beter dan de andere? Wat wordt verstaan onder spelinzicht en wat is er bekend over kijkgedrag van spelers in basketbal en voetbal? Hoe realiseer je als trainer of docent een optimaal leerklimaat voor spelers of leerlingen? Bezoek dit symposium voor technologische én inhoudelijke ontwikkelingen in spelsporten met recente inzichten uit onderzoek en praktijk. 

Een interactieve led-vloer wordt tijdens deze dag gepresenteerd en de eerste inzichten worden gedeeld uit het onderzoeksproject Smart Sport Exercises, een onderzoeksproject mede uitgevoerd door Universiteit Twente en Hogeschool Windesheim. 

Programma

14.00 uur Inloop met koffie en thee
14.30 uur Opening
Het gebruik van sensitieve Ledvloer technologie in volleybal
ZonMw Project Smart Sport Exercises
15.00 uur Workshopronde 1
16.30 uur Workshopronde 2
18.00 uur Afsluitend eten en netwerkborrel
19.00 uur Einde

Theorie workshops

Maak in workshops kennis met de winnaar van de Sportinnovator prijs 2018: de XOET-scan over de kwaliteit van het leerklimaat. Kijk mee met het onderzoeksproject Smart Sport Exercises van de Universiteit Twente en Hogeschool Windesheim. Of krijg een overzicht van wetenschappelijke kennis over spelinzicht en kijkgedrag. 

Praktijk workshops

Of ben je geïnteresseerd in de praktijk van onderwijs en sport? Laat je inspireren door nieuwe spelvormen in cricket, korfbal en beachvolleybal. Voor iedere docent, trainer, of opleider met interesse in speldidactiek en innovatie. 

Workshopbeschrijving

Ronde 1

Spelvormen voor jeugdvolleybal op een interactieve Led vloer (project Smart Sport Exercises) 
Jeroen Koekoek en Wytse Walinga (docent-onderzoekers Hogeschool Windesheim)     
In deze workshop presenteren we een aantal innovatieve spelvormen voor jeugdvolleybal. We demonstreren prototype game designs op een volledig met led technologie geïntegreerde vloer. Deze vloer wordt speciaal voor het symposium in Zwolle neergelegd door LedGo bv. en wordt nu nog vooral gebruikt in televisieprogramma’s als ‘The Voice of Holland’ en het Eurovisie Songfestival. In deze workshop staat de vraag centraal: Hoe kunnen we trainingen (en lessen bewegingsonderwijs) ‘slimmer’ maken met behulp van deze technologie? Op termijn kan de vloer via een unieke sensing techniek ‘voelen’ waar spelers staan waardoor allerlei projecties op de vloer mogelijk zijn. In het tweede deel van de workshop denken we met de deelnemers na over nieuwe toepassingen in volleybal en andere sporten.

Praktijk- en theorie workshop
Benodigdheden: Geen praktijkkleding verplicht
Maximum aantal deelnemers: 30

Korfbal in het onderwijs
Roel van der Weide (beleidsmedewerker en docent KNKV; projectleider NOC*NSF) 
Plezier, actie en leren! Het zijn drie fundamentele elementen als het gaat om het aanbieden van een goede les of training. Korfbal is voor het onderwijs ontzettend toegankelijk, want er is beschermd balbezit en samenspelen is de essentie van het spel. De kunst is om iedereen in actie te krijgen binnen jouw gymles. Er zijn nieuwe korfbalvormen ontwikkeld om de sport binnen onderwijs toegankelijk aan te bieden. Kunnen we vanuit partij- en spelvormen de thema’s behandelen waar we de kinderen in willen ontwikkelen? Succesbeleving staat centraal. Zorg daarom voor een spelrijke omgeving, want dit stimuleert het leerproces. Ben je benieuwd naar deze uitgangspunten en hoe dat uitpakt in de praktijk? Kom naar deze workshop! 

Praktijkworkshop
Benodigdheden: Praktijkkleding binnen
Maximum aantal deelnemers: 25

XOET-scan 
Dr. Laura Jonker (Adviseur en onderzoeker XOET)
Een van de belangrijkste taken van het trainersvak of docentschap is het overbrengen van kennis aan jongeren. Iedere coach of docent weet dat kennisoverdracht makkelijker gaat in een omgeving waarin jongeren zich begrepen en prettig voelen. Maar slaag jij er ook in om zo’n omgeving te creëren in jouw lessen? Vinden jouw sporters/leerlingen dat ook? En hoe weet je wat ze nodig hebben? De XOET-scan helpt om deze vragen te beantwoorden. De XOET-scan meet het leerklimaat tijdens trainingen of in lessen. Het resultaat van de scan geeft jou als (toekomstig) coach of docent handvatten hoe je het leerklimaat voor je team of klas kunt optimaliseren. Laura bedacht de XOET-scan in 2017 op basis van onderzoek naar zelfregulatie in de sport. In 2018 won ze met dit idee de Sportinnovatorprijs. 

Ben je ook benieuwd naar achtergronden van de scan? Durf jij het aan om je eigen lesgeven of trainen onder de loep te nemen aan de hand van de scan? Meld je dan aan! Je kunt zelf kiezen of je de scan vanuit jouw rol als trainer/coach of docent in wilt vullen. Meer weten? Kijk dan op: https://www.xoet.nl.

Bij deelname aan deze workshop ontvang je ruim voor het symposium per email een link naar een vragenlijst voor jou én voor je leerlingen/sporters. Vul deze vragen op tijd in en ontvang tijdens de workshop een overzicht van jouw leerklimaat. Deze workshop is ook geschikt voor opleiders in het veld van sport en bewegen.

Interactieve theorie workshop
Maximum aantal deelnemers: 25

Ronde 2

Videoanalyse en digitale observaties in spelsporten
Jeroen Koekoek en Wytse Walinga (docent-onderzoekers Hogeschool Windesheim)     
Deze workshop wordt vanwege succes tijdens eerdere events op Windesheim opnieuw aangeboden voor geïnteresseerden. We demonstreren de nieuwste ontwikkelingen in spelobservatie aan de hand van de digitale applicaties Video-catch en Game Balance Analysis. Deze digitale middelen bieden ondersteuning in het maken van een gestructureerde spelanalyse onderbouwd met een heldere spelvisie. Wil je op een laagdrempelige manier in je klas aan de slag met video-feedback in spelsituaties? Kom dan naar deze workshop.

Praktijkworkshop
Maximum aantal deelnemers: 25
Benodigdheden: Praktijkkleding binnen

Cricket in het voortgezet onderwijs 
Alexander Nagelhout (opleidingsdocent Hogeschool Windesheim) 
Cricket is wereldwijd een enorme sport. Cricket is met name in landen als India, Nieuw Zeeland, Australië, Pakistan en Engeland enorme populair. Is het vreemd dat er in Nederland relatief gezien zo weinig aandacht is voor deze sport? Zijn de principes van deze sport dan wel zo goed toepasbaar in het onderwijs? In deze workshop nemen we je mee in de basisprincipes van cricket spelen in het voortgezet onderwijs. Heb jij interesse in het ontdekken van een relatief onbekende sport en heb je zin om verder mee te denken in toepassingen voor jouw eigen praktijk? Meld je aan en doe mee.

Praktijkworkshop
Benodigdheden: Praktijkkleding buiten (kunstgras)
Maximum aantal deelnemers: 25

Onderzoek naar spelinzicht  
Dr. Mariëtte van Maarseveen (docent-onderzoeker Hogeschool Windesheim)
Deze workshop gaat over recent onderzoek naar principes van spelinzicht in spelsporten. Centraal staan de volgende vragen: Hoe kan tactiek en/of prestatie in spelsporten worden gemeten en waaruit bestaat het principe van spelinzicht? Daarbij wordt in deze workshop innovatief onderzoek gepresenteerd over waar spelers naar kijken tijdens het spel en waarin de toppers verschillen van recreanten. Ook wordt de vraag besproken of spelinzicht kan worden getraind en wat de effecten zijn van zelfgestuurde videofeedback.
Theorie workshop met interactie
Maximum aantal deelnemers: 25

Beperkt aantal plekken

Voor het symposium is een beperkt aantal plekken beschikbaar dus wees er snel bij

Kosten: €90,-
Tijdstip: 14.00 uur tot 19.00 uur (inclusief maaltijd)
Locatie: 
Hogeschool Windesheim 

Aanmelden

Aanmelden kan via onderstaande button.