Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Windesheim heeft meest tevreden studenten van alle brede hogescholen van Nederland

    30 mei 2023
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Windesheim heeft meest tevreden studenten van alle brede hogescholen

Windesheimstudenten zijn, in vergelijking met alle brede hogescholen in Nederland, het meest tevreden over hun opleiding in het algemeen. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2023 (NSE 2023) die vandaag door Studiekeuze123 gepresenteerd worden. 75% van alle Windesheimstudenten is (zeer) tevreden over de eigen opleiding. In het najaar volgt de Keuzegids. Voor die beoordeling worden onder meer de resultaten van de NSE gebruikt.

De gemiddelde tevredenheid van alle Windesheimstudenten ligt met een score van 3,80 (op een schaal van 1-5) hoger dan het landelijk gemiddelde (3,65). Daarnaast zijn de studenten van Windesheim dit jaar net iets meer tevreden dan voorgaande jaren (2022: 3,79 en 2021: 3,76).

Naast de algemene tevredenheid, scoort Windesheim ook op alle zes kernthema’s in de vragenlijst hoger dan het landelijke hbo-gemiddelde. Sinds dit jaar scoort Windesheim ook het hoogst op alle zes kernthema’s in vergelijking met andere brede hogescholen in Nederland. Vooral op de thema’s Studiebegeleiding (3,96) en docenten (3,81) doet Windesheim het erg goed.

“Onze studenten zijn de meest tevreden studenten!  Dat was vorig jaar voor het eerst en is zo gebleven. Dat is een groot compliment aan onze docenten en alle collega’s die zich dagelijks inzetten voor onze studenten”, zegt bestuursvoorzitter Inge Grimm. “Met elkaar zorgen wij ervoor dat studenten zich bij Windesheim thuisvoelen en de mogelijkheden krijgen om zich te ontwikkelen tot waardevolle professionals. Dank dat wij hier met elkaar aan werken en ons ook blijven ontwikkelen.”

Studiebegeleiding en ‘thuisvoelen’ 

Een aantal waarderingscijfers van Windesheimstudenten valt in positieve zin op. Studenten geven, net als in voorgaande jaren, een hoge waardering voor de mogelijkheid tot en de kwaliteit van de studiebegeleiding op Windesheim. Veel Windesheimstudenten zijn het eens met de stellingen binnen het kernthema betrokkenheid en het contact. Studenten voelen zich veilig om zichzelf te zijn bij Windesheim en ze voelen zich thuis bij hun opleiding. Ook vinden veel studenten dat docenten bereikbaar zijn als studenten dat nodig hebben.  

Betrokken docenten 

De meeste studenten zijn erg positief over hun docenten. Ze zijn van mening dat hun docenten kennis van de beroepspraktijk hebben en inhoudelijk deskundig zijn. Daarnaast zijn studenten van mening dat docenten betrokken bij hen zijn en ervoor zorgen dat het voor studenten prettig is om vragen te stellen.

Stage-ervaring en gelijke behandeling 

Naast een aantal vaste thema’s, zijn op verzoek van Windesheim net als vorig jaar, ook weer vragen gesteld omtrent de thema’s Algemene vaardigheden, Praktijkgericht onderzoek, Stages, Uitdaging en inzet, Gelijke behandeling en Flexibiliteit studieprogramma. Hoewel op bijna alle thema’s (iets) lager wordt gescoord dan vorig jaar, zijn de meeste studenten nog steeds positief. Dat geldt vooral voor de stage-ervaring (4,08): wat ze hebben geleerd en de begeleiding vanuit de stageplek. Verder vinden veel studenten dat er sprake is van een gelijke behandeling op Windesheim (3,94): er heerst een veilig klimaat, waarin iedereen zijn mening durft te geven en er rekening wordt gehouden met persoonlijke omstandigheden.  

Ruimte voor verbetering  

Van alle gevraagde aspecten zijn studenten het minst tevreden over de stagebegeleiding vanuit de opleiding (3,48) en over de flexibiliteit van het studieprogramma (3,52). De resultaten worden eind juni besproken binnen de domeinen, waarna er concrete acties volgen per opleiding. 

Over de Nationale Studenten Enquête 

De jaarlijkse Nationale Studenten Enquête (NSE) wordt georganiseerd door Stichting Studiekeuze123 en is het afgelopen jaar in de periode van 16 januari t/m 12 maart 2023 afgenomen. 

Meer dan 289.000 studenten deden dit jaar mee aan de Nationale Studenten Enquête. De resultaten laten zien hoe tevreden huidige studenten van universiteiten en hogescholen zijn over hun opleiding en onderwijsinstelling. De resultaten zijn beschikbaar op www.Studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad).

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

'Zonder ervaringskennis slaat beleid vaak de plank mis'

19 september 2023
Teaser image

Festivals als podium voor rubberrecycling

27 juli 2023
Teaser image

Opleiding Logopedie en Connect maken zich samen sterk voor een mooi maar ondergewaardeerd vak

13 juli 2023
Teaser image

Lector Sui Lin Goei wordt boegbeeld van de Nationale Wetenschapsagenda

11 juli 2023
Teaser image

EBBE; engineers die zorgen voor een duurzame toekomst

6 juli 2023