Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

“Schaatsen staat op nummer 1.”

  • 3 februari 2023
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Schaatsen staat op nummer 1.

Topsporter en Student

Het sportcv van schaatser Sebas Diniz liegt er niet om. Deze jonge sprinter heeft getraind bij de sportopleidingsploeg van TalentNET, is dit seizoen doorgestroomd naar de profploeg van Team IKO en reed afgelopen december als klap op de vuurpijl 500 meter in een strakke 34’ger op het NK-sprint. Naast deze indrukwekkende resultaten, doet Sebas een Associate Degree E-commerce op Windesheim. Hoe ben je student en topsporter naast elkaar? Tijd om langs te gaan!

Een dag als topsporter

Het is druk: het NK Sprint zit er net op, maar de kwalificatiewedstrijden voor het WK komen eraan. Tussen het trainen door vindt Sebas tijd om met ons te praten. “Vandaag heb ik een rustmiddag. Je rust pakken is in de sport bijna net zo belangrijk als een goede training,” vertelt hij. Zijn rooster is vol. Sinds dit jaar rijdt hij mee met de profploeg en dat is te merken. “Er is veel veranderd: ik heb meer begeleiding en we hebben meer faciliteiten tot onze beschikking. Ik ben dit jaar voor de sport ook naar Heerenveen verhuisd.” Doordeweeks traint Sebas fulltime. Hij geeft een inkijkje in een reguliere dag: “De maandag starten we om 9 uur op de schaatsbaan voor een droge warming-up zonder de schaatsen. Om 10 uur gaan we door op het ijs.” Na de lunch, is er een rustmoment. “Daar heb ik ruimte om te studeren, maar om 3 uur begint de volgende training die tot 6 à 7 uur duurt. Daarna ga ik eten. ’s Avonds heb ik ook ruimte om bezig te gaan met mijn studie, maar dat doe ik niet altijd. Ik vind het, juist wanneer het schaatsen veel vraagt, belangrijk om rust te pakken. Zeker wanneer de rest van de week ook uit zware trainingen bestaat, moet je lichaam daar wel de energie voor hebben.”

Flexibel studeren

Toen Sebas klaar was met de middelbare school, vond hij het moeilijk om een vervolgstudie te kiezen. “Schaatsen staat op nummer 1, maar ik wil me ook op andere vlakken me blijven ontwikkelen,” vertelt Sebas. “Ik vind het belangrijk om te blijven groeien, niet alleen in de sport, maar ook op andere vlakken.” Hij kiest voor de Associate Degree E-commerce, een tweejarige studie die hem uitdaagt. Het is puzzelen hoe de studie in het volle schema past. “Mijn studieplanning neem ik meerdere keren per periode door met mijn topsportcoördinator,” vertelt Sebas. “Ik volg een aangepast studietraject en ben een derdejaars student. Momenteel staat de studie op een wat lager pitje omdat ik te druk ben met de sport, maar als het seizoen klaar is, ga ik ook weer verder met studeren.” De studieplanning buiten deze momenten om doet Sebas veel zelfstandig: “Flexibel studeren betekent voor mij dat ik zelf een studieroute kan kiezen. Op deze manier kan ik het op mijn eigen tempo doen en bijvoorbeeld gedurende het wedstrijdseizoen minder belastende vakken volgen. Dit geeft mij meer ruimte. Met mijn coördinator en studiebegeleider binnen Windesheim kijk ik wat er mogelijk is.”

Doelen

De toekomst lacht de jonge schaatser toe: “Ik heb mijn persoonlijk record gereden op de 500 meter: 34.84 seconden en werd derde op het Nederlands kampioenschap Sprint!” Het moment was zo surrealistisch dat Sebas er zelf ook even van bij moest komen toen hij zijn tijd zag: “De honderdsten van seconden zijn voor ons als sprinters zo belangrijk. En toen hoorde ik het resultaat: onder de 35 seconden, een magische grens voor sprinters. Ik was zo blij dat ik niet wist hoe ik moest reageren!” De komende kwalificatiewedstrijden beloven veel mooie, nieuwe dingen. Na deze drukke periode, komt de tijd terug voor de studie. Maar eerst het schaatsen, dat staat heeft de prioriteit. Dit weekend moet Sebas weer rijden. Het doel? “Eindigen bij de eerste drie: dan kan ik meedoen aan het WK Afstanden.”

Het Nederlandse Kampioenschap Afstanden vinden plaats van 3 tot en met 5 februari in Thialf, Heerenveen.