Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

“Ik wil een mooiere wereld creëren”

  • 10 oktober 2022
Banner image

Maaike Andringa start in november in de nieuw gecreëerde functie Programmamanager Duurzaamheid. Wie is Maaike en wat houdt haar nieuwe functie in? Op de dag van de Duurzaamheid stellen we haar aan jullie voor!

Wil je jezelf voorstellen? Maaike Andringa

“Zeker! Ik ben Maaike. Sinds drie maanden ben ik moeder van een zoontje, dus zowel in mijn privé-leven als op werkgebied begin ik aan een nieuwe uitdaging! Ik vind het prachtig dat ik in mijn nieuwe rol een bijdrage kan leveren aan iets waar ik ten diepste in geloof. Namelijk een duurzame wereld, waarin we leven binnen de grenzen van wat de aarde, de natuur, ons geeft en waar alle mensen in gelijkwaardigheid samenleven. Zoals de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties nastreven. Dit vraagt om nieuwe vaardigheden en een nieuw economisch denken. Ik ben ervan overtuigd dat de verandering naar een duurzame wereld begint bij het onderwijs. Hoe mooi zou het zijn als we de nieuwe generatie de tools en kennis geven om deze wereld te realiseren! De afgelopen 4 jaar heb ik in mijn werk als docent Bedrijfskunde duurzaamheid in mijn vakken verwerkt. Ik heb onwijs veel zin om vanaf 1 november in de rol van Programmamanager Duurzaamheid het thema binnen de hele hogeschool op de kaart te zetten.”

Wat ga je doen als Programmamanager Duurzaamheid?

“Onze hogeschool heeft als doel om studenten op te leiden die een actieve bijdrage leveren aan een inclusieve en duurzame samenleving. We doen al veel om dit te realiseren, zo hebben we lectoraten die onderzoek doen naar duurzame thema’s en zijn er diverse modules en minoren binnen de opleidingen. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om onze school duurzamer te maken en daar ga ik mee aan de slag! Je kan het volgende verwachten:

  • Bewustwording en inspiratie: Met events en inspiratiesessies voor studenten en medewerkers werken we aan bewustwording van wat duurzaamheid inhoudt. Daarnaast gaan we zichtbaar maken wat we allemaal al doen binnen onze hogeschool om collega’s te inspireren.

  • Kennisdelen en verbinden: Binnen onze hogeschool is al enorm veel kennis op het gebied van duurzaamheid. Deze kennis willen we delen en toegankelijk maken voor alle collega’s, zodat zij dit kunnen meenemen in hun onderwijs en onderzoek. Ook gaan we kennis van buiten onze school halen. Zo zijn we in staat om ons onderwijs en onderzoek te verduurzamen, alsmede onze eigen bedrijfsvoering.
     
  • Impact op de maatschappij: We hebben mooie netwerken in de regio. Met onze opleidingen en lectoraten gaan we in projecten en samenwerkingsverbanden bijdragen aan de verduurzaming van onze omgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nieuwe SDG-living lab waar studenten en bedrijven aan duurzame vraagstukken werken.

Wat is je droom?

“Mijn droom is dat onze hogeschool de duurzaamste van Nederland wordt, waarbij we een voortrekkersrol hebben naar andere hogescholen en onze kennis delen in de regio. We leven in stressvolle tijden met oorlogen en diverse crises. Hier kan je weleens moedeloos van worden, want waar te beginnen? Onze slogan is ‘Dichter bij jou’. Ik wil duurzaamheid dichter bij de studenten en collega’s brengen. Door te doen wat je kan in je eigen omgeving, zet je de stap naar een mooiere wereld.”   

Wil je verder nog iets kwijt?

“Ja! Aan alle collega’s en studenten: Heb je een idee of wil je bijdragen aan het programma, stuur me een mail (m.andringa@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)) en laten we samenwerken!”