Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Sjiera de Vries: “Zo kunnen mensen toch nog onbewust denken dat IT niet echt iets voor vrouwen is"

  • 19 april 2022
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Nieuws(opent in nieuw tabblad) / Zo kunnen mensen toch nog onbewust denken dat IT niet echt iets voor vrouwen is

Uit de Monitor Techniekpact blijkt dat slechts zo’n 16% van de IT’ers in 2020 vrouw was. Het VHTO expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT meldt bovendien dat vrouwen daarnaast ook nog eens onnodig vaak het vakgebied verlaten. Dat is slecht nieuws, want elke IT’er is hard nodig. Maar welke stappen kunnen werkgevers nemen om meer vrouwen de IT in te krijgen én te behouden?

Er kiezen gelukkig wel steeds meer vrouwen en meisjes voor een opleiding in de ICT. Dit neemt gelukkig gestaag toe. Toch blijkt dus dat deze vrouwen lang niet altijd in deze sector blijven werken. Redenen daarvoor zijn dat er nog altijd onbewuste vooroordelen de ronde doen over vrouwen in de techniek. Iets waar zij in hun werk vervolgens last van hebben. Denk aan het idee dat vrouwen minder vertrouwen in hun eigen kunnen zouden hebben, het lastig zouden vinden om hun gezin met hun werk te combineren of dat ze niet zouden passen in een door mannen gedomineerd bedrijf.

Wanneer bedrijven meer vrouwen voor de IT-sector willen behouden, dan moet de werkgever hier deels zelf actie op ondernemen, zo stelt de VHTO. Dit sluit ook aan op onderzoek dat onze lector Sociale Innovatie, Sjiera de Vries, deed naar het behoud van vrouwen in IT: “Bedrijven dachten vroeger nog wel dat de omslag naar meer vrouwen in IT vanzelf wel kwam als de vrouwen maar aangenomen werden. Maar dat is niet zo. Je hele bedrijf is vaak opgezet en ingericht voor de werknemers die je altijd al had, en dat zijn de mannen. Dus daar moet wel wat gaan veranderen.”

In een interview vertelt ze hier meer over bij agconnect.nl(opent in nieuw tabblad):

“Zo kunnen mensen toch nog onbewust denken dat IT niet echt iets voor vrouwen is of dat vrouwen hier niet goed in zijn. En die beeldvorming is niet alleen onder mannen aanwezig, maar ook onder vrouwen.”

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

‘De kern van de Eigen leerroute? Als student zelf de regie voeren’

9 juli 2024
Teaser image

Slimme oplossingen op Innovation day

5 juli 2024
Teaser image

Keuzemodule familiebedrijven beschikbaar voor mbo-studenten

1 juli 2024
Teaser image

‘Lezen moet iets leuk zijn en niet iets dat moet’

19 juni 2024
Teaser image

Samenwerking met KWF voor professionaliseren ervaringsdeskundigheid

18 juni 2024