Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

De kracht van de eigen ervaring: ErvaringsWIJs zet ervaringsdeskundigheid weer op de kaart!

  • 7 april 2021
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / De kracht van de eigen ervaring

Ervaringsdeskundigheid speelde oorspronkelijk een grote rol in de hulpverlening bij huiselijk geweld. Vrouwen hielpen elkaar het geweld achter zich te laten en een nieuwe toekomst op te bouwen. Met de professionalisering van de sector verdween deze ervaringsdeskundigheid echter steeds meer uit beeld. Dat is jammer, want juist eigen ervaringen kunnen de hulpverlening versterken.

Dat is ook de overtuiging van Blijf Groep, Moviera, Arosa en hogeschool Windesheim. Onder de noemer ErvaringsWIJs hebben wij de afgelopen jaren onderzocht hoe ervaringsdeskundigheid beter ingezet kan worden binnen de hulpverlening. Hierbij was specifieke aandacht voor de inzet van de ervaringsdeskundigheid van de eigen hulpverleners.

Alie Weerman, lector GGZ en Samenleving bij Windesheim: “Het lectoraat doet veel onderzoek naar ervaringsdeskundigen. Hun kracht ligt in hun specifieke vorm van waarnemen en werken. Bij hen komen de verhalen van cliënten die huiselijk geweld hebben meegemaakt anders binnen. Zij hebben voelsprieten voor wat zich schuilhoudt in het donker en kunnen meebewegen met wat daar leeft en nog niet goed benoembaar is. Zij die professioneel aan de slag gaan als ervaringsdeskundigen, schrikken niet terug voor de tragiek die schuilgaat achter slachtoffers van huiselijk geweld.”

Het is dan ook onze gezamenlijke ambitie om eigen ervaringen een blijvende plek te geven binnen de hulpverlening bij huiselijk geweld. Daarom hebben we nogmaals de handen ineengeslagen. De komende jaren maken we ons sterk om de inzet van ervaringsdeskundigheid bij de aanpak van huiselijk geweld te borgen en te professionaliseren. De kennis die we opdoen willen we actief met elkaar én in de toekomst zeker ook met andere organisaties en ketenpartners delen.

Om de ambitie kracht bij te zetten hebben Blijf Groep, Moviera, Arosa en Windesheim (lectoraat GGZ en Samenleving) een gezamenlijk mission statement geformuleerd.

Mission statement ErvaringsWIJs

Meer weten
Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met een van de volgende personen:

Over ErvaringsWIJs
In 2018 zijn Moviera, Blijf Groep en Arosa samen met het lectoraat GGZ en Samenleving van hogeschool Windesheim het onderzoeksproject ErvaringsWIJs gestart. Een onderzoek naar de mogelijkheden van de inzet van ervaringsdeskundigheid in de hulpverlening bij huiselijk geweld. Hierbij was specifiek aandacht voor de eigen ervaringen van professionals met huiselijk geweld.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een groot aantal professionele hulpverleners van de organisaties voor hulpverlening bij huiselijk geweld, zélf ervaringen heeft met huiselijk geweld.  Binnen het project is een toolkit ontwikkeld om deze en andere medewerkers in staat te stellen hun ervaringsdeskundigheid in te zetten in de hulpverlening. 

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024
Teaser image

Persoonsgerichte zorg ondanks oplopende druk bij zorgaanbieders

5 april 2024