Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Jeike Wallinga geïnstalleerd als lector Energietransitie

    24 september 2020
Home(opent in nieuw tabblad) / Jeike Wallinga geïnstalleerd als lector Energietransitie

Praktisch warmlopen 

“Dat de aarde warmloopt is een gegeven. Gisteren werd het 30°C. En ook vandaag is het zo warm dat ik mijn jasje uit kan doen om te voorkomen dat ik te warm loop.”  Met deze woorden begon Jeike Wallinga aan haar lectorale rede ‘Praktisch warmlopen – de energietransitie in perspectief’ op 16 september 2020. In een compact en helder betoog maakte ze duidelijk dat we het warmlopen moeten beperken door praktisch aan de slag te gaan. We moeten de uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2, beperken. ‘’Warmlopen voor de energietransitie door nu te doen wat nu kan – en ‘al doende’ zorgen dat voldoende mensen warmlopen voor die energietransitie.”

Doelstelling van het lectoraat Energietransitie 

Het lectoraat wil bijdragen aan de energietransitie door te zorgen voor voldoende en goed opgeleide professionals. Zo worden er onderzoeksprojecten opgezet met bedrijven en organisaties, “het werkveld”. Studenten werken aan die projecten onder leiding van en samen met docent-onderzoekers en onderzoekers van het lectoraat. Samen geven zij uitvoering aan de drie onderzoeksperspectieven van het lectoraat; Klimaatverandering, Gebouwde omgeving en Technisch specialist.

Terugblik op de online lectorale rede 

Met veel plezier kijken wij terug op deze bijzondere lectorale rede, dat door de coronapandemie ook online live te volgen was. Er keken zoveel mensen mee dat ook zonder de 1,5 meter maatregel het niet in één zaal had gepast. En daarmee hebben we – voor de mensen die niet op de fiets waren gekomen – op deze manier ook een steentje bijgedragen aan minder uitstoot van het belangrijkste broeikasgas CO2.

Lectorale rede terugkijken 

De lectorale rede is hier terug te zien(opent in nieuw tabblad) op YouTube. Het volledige programma inclusief de installatie van Jeike als lector en het interactieve gesprek met Han Slootweg (Enexis Netbeheer) en Peter Snel (BDR Thermea), sponsoren van het lectoraat, is hier te zien(opent in nieuw tabblad)

Lectorale rede (terug)lezen én te beluisteren

Naar aanleiding van de lectorale rede is de publicatie ‘Praktisch warmlopen – de energietransitie in perspectief’ verschenen. Jeike Wallinga heeft deze publicatie ook ingesproken. De publicatie en het luisterboek zijn hier op de HBO Kennisbank(opent in nieuw tabblad) te vinden. 

Een gedrukt exemplaar van de publicatie is aan te vragen door een mail sturen met NAW-gegevens naar energietransitie@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Persvragen?

Stel ze aan Freek Hofland
Woordvoering onderzoek

Laatste nieuws

‘Deze microcredential is voor mij een erkenning dat ik kan denken en werken op hbo-niveau’

22 maart 2023
2 onderzoekers bij 3d-metaalprinter. Ze hebben een logo van windesheim en perron 038 in hun hand

Innoveren met 3D-metaalprinten

13 maart 2023

Flexstuderen is effectief instrument gebleken tegen studie-uitval kwetsbare studenten

22 februari 2023

Veilig online leven, hoe doe je dat?

15 februari 2023

'Problemen laag taal- en rekenniveau los je niet op met meer toetsen'

14 februari 2023