Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

PROTO: brandslangen hangmat

  • 3 juli 2020
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / PROTO: brandslangen hangmat

Tijdens PROTO(opent in nieuw tabblad) laten afstuderende mbo- en hbo-studenten en professionals in de kunst en vormgeving hun werk zien, verspreid door de Zwolse binnenstad. De newsroom spreekt met deelnemers vanuit Windesheim. Deze keer: IPO afstudeerder Olivier Gossink (rechts op de foto) over zijn ontwerp'Tuyau', een hangmat gemaakt van oude brandweerslangen.

Wie ben je?

Ik ben Olivier Gossink, 24 jaar en student Industrieel Product Ontwerp. Van jongs af aan droomde ik er van om een uitvinder te worden en de gekste uitvindingen te maken. Tijdens de studie heb ik besloten om mijn passie te volgen voor duurzaam en vernuftig design. Daarom ben ik mijn eigen bedrijf begonnen: Shelduck.co 

Vanwaar de naam Shelduck?

De naam Shelduck heeft een symboliserende naam: Een shelduck (bergeend in het Nederlands) is de enige eend die konijnenholen hergebruikt voor het broeden. Dit symboliseert ons hergebruik van restmaterialen voor meubilair voor een broedplek. Ons disruptief design heeft ook een twist; al onze ontwerpen hebben een andere functie met een handomdraai.  

Zo ook de hangmat?

Ja! De hangmat is gemaakt van oude brandslagen die traditioneel niet recyclebaar zijn. Om dit robuust materiaal toch te hergebruiken heb ik hier een hangmat van gemaakt die met een handomdraai een hangbank wordt. Zo kan je nu voor de verandering je hangmat delen met anderen! 

Wat vormde jouw inspiratiebron?

Mijn eigen elleboog. Toen ik net van Frankrijk naar Nederland verhuisde op 11 jarige leeftijd kon ik nog niet zo goed fietsen, zo erg zelfs dat ik mijn linker onderarm heb gebroken. Nadat de botbreuk is genezen kon mijn elleboog meer naar buiten toe strekken dan naar binnen, dit interesseerde mij omdat mijn arm nu op slot gaat als ik hem strek. De hangmat heeft een scharnierend mechanisme dat precies hetzelfde werkt als mijn elleboog. 

Waar kan ik je werk bekijken?

Hij staat op twee plekken tijdens PROTO, aan de roggenstraat (tegenover oude hudson's bay) en hij is te testen bij de Stadkamer in het centrum!

Wat is het grote voordeel van jouw ontwerp?

Door de robuuste eigenschappen van brandslangen in combinatie met het stevige frame is de hangmat hufterproof. Naast dat is dit de eerste hangmat die je kan delen door zijn unieke mechanisme. 

Kunnen mensen je ontwerp ook aanschaffen?

Jazeker! Neem gerust een kijkje op mijn website en stuur een mail naar Olivier@shelduck.co(opent in nieuw tabblad)

Wat vind je het leukste aan de studie IPO (Industrieel Product Ontwerpen)?

Dat de opleiding zo heerlijk breed is! Je leert hoe je van een simpel schetsje naar volledig ontwerp gaat, maar ook hoe je het product verkoopt!

Heb je nog plannen om je ontwerp te veranderen/verbeteren?

Voorlopig niet, bij de prototype hadden we wel een groot probleem in het ontwerp; je vinger kon in het mechanisme tercht komen dat hem zou kwellen. Een afstudeerder bij ons heeft zijn vinger een keer tussen gehad en viel bijna flauw. 

Hoe ziet jouw droomcarrière eruit?

Ik kijk er sinds klein kind er al naar uit om een"uitvinder" te zijn. Het is wel een behoorlijk oude term, dus heb het nu verfijnd naar ontwerper met eigen werkplaats 🙂 

 

Delen via:

Vragen?

Stel ze aan Myrthe Honingh
Woordvoerder

Wat zoek je?

Direct naar

Events Windesheim Informatiecentrum

Laatste nieuws

Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024
Teaser image

Passiefhuis: met de energie van een waakvlammetje een heel huis verwarmen

17 april 2024
Teaser image

Alumni van Windesheim kijken tevreden terug op hun opleiding

8 april 2024
Teaser image

‘Metaalsector nog te onwetend over mogelijkheden Ad-opleidingen’

8 april 2024