Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Studeren en meer uitdaging

  Banner image

  Honoursprogramma's

  Gaat studeren je makkelijk af en kun je wel wat extra uitdaging gebruiken? Wil je graag extra lessen volgen, gewoon omdat je leren en werken met andere studenten leuk vindt? Volg dan een honoursprogramma naast je studie!

  Je werkt dan in groepjes aan opdrachten van organisaties waarmee je je persoonlijk kunt ontwikkelen. Met een honoursprogramma haal je 15 studiepunten. Je kunt het programma inzetten in je opleiding als profileringsruimte of bovenop de 240 van je gewone opleiding. Kies je voor dit laatste, dan krijg je een vermelding op je diplomasupplement. Je kunt deelnemen aan een honoursprogramma als je start met je tweede, derde of vierde studiejaar en je je propedeuse hebt behaald.

  Drie programma's

  Drie programma's

  Er zijn drie honoursprogramma's: Social Innovation, en Technology and Society in Zwolle, en Sustainable Society in Almere. Elk programma duurt een jaar en bestaat uit een gevarieerd aanbod van gastsprekers, workshops en creatieve denksessies. Social Innovation en Sustainable Society hebben verder nog twee intensieve honours weekenden. Technology and Society heeft een excursie van een dag.

  Sociale innovatie is de ontwikkeling en implementatie van nieuwe ideeën – producten, diensten, modellen – die aansluiten bij maatschappelijke behoeften, bij nieuwe sociale relaties en samenwerkingsverbanden creëren.

  Kies je voor dit honoursprogramma, dan dagen we je uit om over sociale vraagstukken na te denken, trendonderzoek te doen en toekomstscenario’s te ontwikkelen – hét startpunt voor het ontwerpen van innovatieve oplossingen. De scenariomethode wordt door organisaties vaak gebruikt om in te spelen op onzekerheden in de toekomst. In deze scenario´s worden verschillende perspectieven meegenomen zoals technische, sociale en economische perspectieven. In het eerste semester werk je in een projectgroep aan een strategische vraag of trend vanuit een organisatie. In semester twee ontwerp je je eigen sociale innovatie.

  Voor meer informatie kun je contact opnemen met Hems Zwier, mail hp.zwier@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of 088-469 6239

  Sustainable Society gaat over het creëren van een duurzame maatschappij. We moeten onze wereld zo inrichten dat wij er met plezier gebruik van kunnen maken, maar de generaties na ons ook. Als leidraad gebruiken we de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.

  Tijdens het honoursprogramma Sustainable Society ga je aan de slag met projecten in onze directe omgeving. Een opdracht als Maatschappelijke Diensttijd: hoe kun je dat invoeren? Of een opdracht als Lelystad Airport: hoe kun je alles rond het vliegveld op een duurzame manier inrichten?

  Daarnaast word je uitgedaagd om zelf een product te creëren. Wat vind jij belangrijk? Wat kun je goed? Wat wil jij bijdragen? In dit traject krijg je verschillende tools aangereikt waarmee je jouw product vorm kunt geven én kunt realiseren.

  Voor meer informatie kun je contact opnemen met Karina Neef, mail k.a.neef@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of 088-469 8328.

  De invloed die technologie heeft op de samenleving is groot en lijkt steeds groter te worden. Wil jij je meer bewust worden van de betekenis van technologie voor de maatschappij? Wil jij meer weten over de rol die de maatschappij speelt bij de ontwikkeling van technologie? Wil jij je verdiepen in de invloed die jij zelf kunt hebben op technologische ontwikkelingen binnen jouw vakgebied? Dan bieden wij je een unieke en uitdagende leerervaring aan, binnen of naast je reguliere studie: het honoursprogramma Technology and Society. Je kunt kiezen voor een focus of de Nieuwe Mens of de Nieuwe Samenleving.

  Je gaat aan de slag met thema’s als robotica en smart world. Deze onderzoek je, samen met studenten van verschillende richtingen, vanuit een aantal perspectieven. Perspectieven die aan de orde komen zijn: historisch, sociologisch, psychologisch, ethisch, HR, zingeving en futurologisch perspectief.

  In een multidisciplinaire groep studenten ontwerp je een techniek die een oplossing biedt voor een maatschappelijk vraagstuk. Samen kom je tot creatieve oplossingen. Technische voorkennis is niet noodzakelijk.

  Voor meer informatie kun je contact opnemen met Caroline Oosterkamp, mail C.Oosterkamp@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad) of 088-469 6420

  Wicked problems

  Wicked problems

  Op Windesheim leiden we je op tot professional van de toekomst. We bereiden je voor op een complexe en continu veranderende samenleving. Ook binnen de honoursprogramma's. We besteden aandacht aan nieuwe kennis en vaardigheden, bovenop de basiskennis die je hebt.

  Je gaat aan de slag met complexe vraagstukken – wicked problems – in een andere setting dan je gewend bent. Dat betekent ook dat oplossingen aangepakt worden samen met andere beroepsgroepen. Multidisciplinair dus!

  Op de hoogte blijven van wat er speelt bij de honoursprogramma's? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.(opent in nieuw tabblad)

  Honours leeromgeving

  De kern van de honoursprogramma's bestaat uit acht kenmerken, waarvan de meeste in elk programma terugkomen:

  • Multidisciplinaire verbinding
  • Creatieve productiviteit
  • Authentieke opdrachten
  • Persoonlijk leerverhaal
  • Maatschappelijke betrokkenheid
  • Concept of Giftedness
  • Learning Communities
  • Persoonlijk leiderschap
  Contact

  Studentenervaringen

  Honoursonderwijs op Windesheim vindt plaats wanneer docenten, studenten en mensen uit het werkveld met elkaar samenwerken. Zij vormen samen een belangrijke rol in deze samenwerking. Niet iedere student is geschikt voor honoursonderwijs. Bovendien stellen we andere eisen aan de manier waarop je dit onderwijs krijgt. We hebben daar een duidelijke visie op. Nieuwsgierig of het honoursprogramma iets voor jou is? Download dan onderstaand document of lees het ervaringsverhaal van één van onze honoursstudenten.

  Honours Leeromgeving (pdf)   Lees ervaringsverhaal

  Contact

  Tineke Kingma
  Programmaleider honoursprogramma's