Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

De kennis van de opleiding kon ik meteen implementeren in mijn dagelijkse werk

Marco van der Scheer afgestudeerd, master Polymer Engineering
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Marco van der Scheer

Marco van der Scheer (34) ontwikkelt kunststof producten voor waterbeheer bij Wavin Technology & Innovation. Door het volgen van de master Polymer Engineering specialiseerde hij zich op hoog niveau in de kunststoffen, waardoor hij minder afhankelijk werd van de kennis van anderen en kon doorgroeien tot een leidinggevende functie op de productontwikkelingsafdeling.

“Als je me tijdens mijn opleiding Werktuigbouwkunde had gezegd dat ik zou doorleren tot master in de kunststoffen, had ik dat misschien wel niet geloofd. Ik wilde altijd creatief bezig zijn en was van kleins af aan al in de schuur te vinden, met van alles aan het sleutelen. Ik had niet verwacht me helemaal op één ding te gaan focussen. Maar toen ik de kans kreeg om me verder te specialiseren in de kunststoffen, besefte ik dat ik mijn werk als product developer hier enorm mee kon verbreden. En als je er dan wat dieper in duikt, zie je ineens hoe fascinerend de kunststoffenindustrie is. Het is bijzonder om de designer te zijn die een tastbaar kunststofproduct maakt.”

Van concept tot marktproduct

“Tijdens de master is ons over alle aspecten van kunststoffen iets geleerd. Ik werkte op dat moment al als productontwikkelaar bij Wavin, waarbij ik de kennis van de opleiding meteen kon implementeren in mijn dagelijkse werk en hierdoor betere keuzes kon maken. Sinds het afronden van de master heb ik de kennis van kunststoffen weten te gebruiken binnen ons productontwikkelingsproces van concept tot marktproduct, en begrijp ik beter wat er materiaaltechnisch bij komt kijken: waarom materialen een bepaalde sterkte hebben en welke trucjes je kunt uithalen om de eigenschappen te verbeteren. Ook is ons geleerd om met behulp van analyses en simulaties producten en 3D-modellen te verbeteren. Door deze analyses en kennis toe te passen op het design van het product ben je in een vroegtijdig stadium in staat om een goed te produceren product te modelleren, en dat is weer prettig voor de matrijsmakers die de mallen van de uiteindelijke producten zullen maken. Door deze overstijgende kennis ben ik nu in staat betere keuzes te maken. Hierdoor ben ik minder afhankelijk van anderen in het ontwikkelingsproces, alhoewel productontwikkeling altijd een teamprestatie blijft. Door deze kennis en kunde werd ik vanzelf meer betrokken bij beslissingen en zo komt het dat ik nu leidinggeef aan een groep van tien productontwikkelaars.”

Dynamische klassen

“Kennis van kunststoffen is breed toepasbaar, daardoor volg je de opleiding in een diverse klas. Ik studeerde samen met een paar collega’s van Wavin uit verschillende functies: ik als product developer, een collega met een labfunctie en een collega die zich bezighoudt met spuitgieten. Andere studiegenoten waren bijvoorbeeld iemand uit de hightech engineering in koolstofvezels, maar ook een docent en een researcher bij een universiteit. Die dynamische klassen maken het extra interessant.”

Geïnteresseerd? De master Polymer Engineering is te volgen in Zwolle.