Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Werken met mensen met dementie daagt je uit eerlijk naar jezelf te kijken

Ilse Lollinga afgestudeerd, Verpleegkunde
Banner image

Mijn naam is Ilse Lollinga-Hogeweg en ik werk als hbo-vgg voor Zonnehuisgroep IJssel-Vecht op een gesloten afdeling voor bewoners met dementie. 

Werkplezier

Ik heb de opleiding hbo-Verpleegkunde gedaan aan Windesheim in Zwolle en ben afgestudeerd in 2015. Binnen mijn opleiding heb ik twee stages op psychogeriatrische (pg) afdelingen gelopen omdat ik merkte dat zorg voor deze doelgroep mij veel werkplezier opleverde. Mijn sociale vaardigheden, creativiteit en interesse op het gebied van gedrag kwamen bij deze doelgroep het beste samen.

Bijdragen aan kwaliteit van leven

Wat ik leuk vind aan mijn baan is dat het zeer afwisselend is, gericht op directe zorg aan de bewoners op de afdeling, het coachen van collega’s alsmede het ontwikkelen van beleid. Als hbo-verpleegkundige op een pg-afdeling wordt er een groot beroep gedaan op je sociale vaardigheden en het bewaken van het overzicht van de zorgprocessen. Ik haal veel energie uit momenten waarop we als team een doorbraak hebben in het begrijpen van de behoefte van de bewoner met dementie. Met regelmaat komt het voor dat een bewoner met dementie complex gedrag laat zien. Denk hierbij aan apathisch gedrag, agressie of roepgedrag. Door als team samen te werken, mantelzorgers en familieleden te betrekken en de bewoner centraal te zetten, lukt het soms om het gedrag te beïnvloeden. De bewoner weer te zien ontspannen en mijn steentje bijdragen aan de kwaliteit van leven maakt het werk voor mij erg waardevol. 

Spiegel

Daarnaast vormen mensen met dementie vaak een goede spiegel van je eigen gedrag. Als jij je vrolijk voordoet, maar verdrietig bent, ontstaat er onrust in de groep. De bewoners met dementie zijn namelijk afhankelijk van jouw sturing en proberen je te begrijpen. Als jij je verdrietig voelt, en dat ook durft te laten zien, gaan bewoners met dementie vaak voor jou zorgen. Dan krijg je een aai, willen ze je knuffelen of op een andere manier troosten, zonder dat daar een oordeel aan vast lijkt te zitten. Andersom als jij plezier hebt in je werk, en dat weet uit te stralen, zullen bewoners zich ook veilig bij je voelen en de geborgenheid bij jou komen zoeken. Je invloed als verpleegkundige op de kwaliteit van leven is daarmee best groot. Je bent daardoor zelf vaak onderdeel van de verpleegkundige interventie die je inzet. Werken met mensen met dementie daagt je uit om ook eerlijk te kijken naar jezelf, jouw gedrag, krachten en zwaktes. Door te werken met mensen met dementie geef je in mijn ogen niet alleen zorg aan een ander, maar ook aan jezelf. 

Kennis verbreden

Uiteraard is zelfkennis niet het enige wat je nodig hebt om met deze doelgroep overweg te kunnen. Er zijn vele vormen van dementie en over de ene vorm is al meer wereldwijde kennis dan over de andere vorm. Op het moment dat er een ziektebeeld op mijn afdeling komt waar ik de achtergrond niet van ken is het internet mijn grootste vriend. In de basis zie je op een afdeling voor mensen met dementie vaak Alzheimer, Parkinson, vasculaire dementie en fronto-temporale dementie. Over deze vormen van dementie is al best wat informatie bekend en al veel te lezen en te zien. Bijvoorbeeld op websites als alzheimernederland.nl of universiteitvannederland.nl. Ook over de benaderingswijze van mensen met dementie is veel geschreven. Bijvoorbeeld door Anneke van der Plaats en Anne-Mei The. Dit heeft mij, zeker toen ik net begon als verpleegkundige in de wereld van de bewoners met dementie, veel geholpen om mijn kennis te verbreden. 

Praat met experts

Tot slot draag je de zorg voor de bewoner met dementie natuurlijk niet alleen. Ervaringen van collega’s, mantelzorgers en soms zelfs tips van de bewoner zelf zijn goud waard! Als je echt meer wil leren over dementie, ga dan vooral het gesprek aan met iemand die nog meer ervaring heeft. Trek de stoute schoenen aan en stuur iemand waarvan je weet dat die ervaring heeft een bericht op LinkedIn, spreek een mantelzorger aan in de praktijk of stuur een bericht naar een zorginstelling voor bewoners met dementie en stel vragen! Mijn naam heb je bij deze al, dus mocht je interesse hebben en een vraag willen stellen dan daag ik je bij deze uit om contact te maken en wie weet leer ik door jouw vraag over dementie wel weer iets van jou.

Interesse in de cursus Goed leven met dementie? Deze is te volgen in Zwolle