Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Het kost tijd en toewijding, maar de investering is de moeite waard

Daniël Schutte Lerarenopleiding Duits, deeltijd (afstandsleren)
Banner image

Daniël Schutte (48) volgt de Lerarenopleiding Duits via afstandsleren in deeltijd. Hij heeft jarenlang in het toerisme gewerkt, maar verloor tijdens de coronacrisis zijn baan. Nu haalt hij veel voldoening uit het werken met zijn leerlingen.

"Ik had altijd al interesse in de Duitse taal, dus dit was een mooie kans voor een carrièreswitch. Het onderwijs sprak me ook aan. Ik solliciteerde en al snel werd aangenomen bij een middelbare school waar ze vertrouwen in me hadden," vertelt hij. "In eerste instantie volgde ik nog geen opleiding ernaast, dat kwam later."

De eerste les

De eerste les was spannend, maar Daniël kreeg veel steun van zijn collega’s. "Hoe krijg je een klas met 30 stuiterballen stil? Hoe pakken mijn collega's dat aan? En wat werkt voor mij? Het lesgeven vind ik geweldig. De band met de leerlingen, de sfeer onderling met de collega’s: ik zou niet anders meer willen. Maar zeker in het eerste jaar was het zoeken; wat past bij mij? Wat slaat aan qua lesmethode? Wat niet? En toen ik de opleiding erbij volgde, viel ook steeds meer op zijn plek. Mijn levenservaring helpt natuurlijk ook mee."

Inhoud

Wat betreft de inhoud van zijn opleiding zegt Daniël: "Ik zeg weleens: mijn werk is mijn stage. Dat is een groot voordeel, want wat je meemaakt, kun je gebruiken in je studie of in opdrachten. Daarnaast leer ik veel van de verschillende vakken. Elk semester hebben we bijvoorbeeld het vak Sprache. Het omvat onder andere grammatica-uitleg, uitspraak en reflectie over taal. Dat is een flinke hoeveelheid werk en ontzettend interessant."

Hij vervolgt: "Naast dit vak hebben we ook andere vakken, zoals een keer per semester een excursie of een breed vak over de cultuur. En dan hebben we ook nog de vakken literatuur. In het begin dacht ik dat dit betekende dat ik veel boeken zou moeten lezen, en ik ben niet echt een boekenwurm. Maar toen ik ging studeren, verraste de literatuur me op een positieve manier. Ik ontdekte dat je literatuur echt kunt integreren in je onderwijs op een boeiende manier. De opdrachten die je aan een boek kunt verbinden zijn zo leuk dat het lezen plezierig wordt. Dat heb ik echt geleerd tijdens mijn opleiding."

Zijn achtergrond in het toerisme kwam goed van pas. Zijn werkervaring en reiservaring droegen bij aan zijn studie, en hij nam het initiatief om de reis met medestudenten van Windesheim naar Berlijn te organiseren, waar ze hun kennis en ervaring konden verrijken. "Hartstikke leuk om te doen. Net als de jaarlijkse uitwisselingsweek van mijn school met Havo 3 naar Duitsland. Dat is super leuk om te doen."

Daniël haalt veel voldoening uit het contact met zijn leerlingen. "Een leerling stuurde eens een mail dat ze geslaagd was voor haar examens en bedankte mij voor mijn bemoediging en steun. Dan besef je je dat de rol als leraar niet alleen gaat om het overbrengen van kennis, maar ook om het inspireren en begeleiden van leerlingen."

Plannen

Hij houdt een strakke planning aan, aangezien hij drie dagen per week werkt en de overige twee dagen besteedt aan zijn studie. ‘’Ik waardeer de ondersteuning van mijn collega’s in het onderwijs en de begeleiding van mijn docenten op Windesheim, die snel en adequaat reageren. De contactdagen op Windesheim zijn van onschatbare waarde voor het delen van ervaringen en het krijgen van waardevolle tips, ook van medestudenten.’’

Flexibiliteit was essentieel omdat hij zijn studie in drie jaar wil afronden. Gelukkig dacht zijn studieloopbaanbegeleider met hem mee en bood maatwerkoplossingen om dit te realiseren.

Tips

Voor degenen die overwegen een carrièreswitch te maken, heeft hij een paar waardevolle adviezen: "Het kost tijd en toewijding, maar de investering is de moeite waard. Ik geniet enorm van mijn werk. Ik kan alleen maar zeggen: blijf gedisciplineerd, houd werk en privé gescheiden en blijf betrokken bij je docenten en medestudenten. En wat ook belangrijk is: verdiep je in onderwijs. Past het onderwijs ook daadwerkelijk bij jou? Leer de schoolsystemen maar eens kennen en kijk wat bij jou past."

Meer weten over de Lerarenopleiding Duits via afstandsleren? Lees meer via de opleidingspagina.