Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Alleen al het idee van eigen baas zijn maakte mij enthousiast

Yasin Albostanli tweedejaars, Ad Ondernemen
Banner image

Mijn naam is Yasin. Ik ben 24 jaar en zit in het tweede en dus laatste jaar van de Associate degree Ondernemen op Windesheim in Almere. Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat het ondernemen mij op heel jonge leeftijd al erg aansprak. Alleen al het idee van eigen baas zijn maakte mij enthousiast. In de zomer van 2021 ben ik My Halal Sweets(opent in nieuw tabblad) en Instagram(opent in nieuw tabblad) gestart. In mijn webshop verkoop ik halal snoep en inmiddels zijn mijn producten ook verkrijgbaar in een aantal winkels.

Ik vind de vrijheid die gepaard gaat met ondernemen heerlijk. Je bent eigen baas, je bepaalt zelf wat je wanneer doet en hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Hiervoor heb ik Hbo - Rechten gedaan, omdat ik dacht dat ik als advocaat/jurist meteen bakken met geld zou verdienen. Tijdens de studie kwam ik erachter dat het helemaal niks voor mij is en dat geld niet de grootste drijfveer moet zijn. Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Het ondernemerschap brengt veel risico’s met zich mee. Zo heb je nooit (echt) zekerheid over wat je omzet in een maand. Dit kan positief uitpakken, maar ook negatief. Dit heb je bij een baan met een vast salaris niet, dan heb je meer zekerheid. Daar is ook helemaal niets mis mee! Maar ik hou ervan om risico’s te nemen en doe liever dingen zelf, zonder afhankelijk te zijn van anderen. Ik ben alleen afhankelijk van mezelf en dat geeft rust. Al verdien je die rust natuurlijk niet zomaar. Je zult er keihard voor moeten werken om een bedrijf van de grond te krijgen en vooral om het draaiende te houden. Niks komt uit de lucht vallen: wees er klaar voor om uren en echt moeite in je bedrijf te steken. Consistentie brengt je heel ver.

‘Huiswerk’ is je bedrijf starten

Door de Associate degree Ondernemen doe ik erg veel kennis op. De opleiding vraagt veel van je, maar je haalt het zeker als je je inzet. Van projecten tot portfolio’s, alles komt voorbij en in het eerste jaar schrijf je meteen je businessplan. In jaar twee focus je vooral op je eigen bedrijf en ‘moet’ je als huiswerk ook echt naar de KvK! Hier zien we huiswerk niet echt als ‘echt’ huiswerk, maar als iets wat je voor je bedrijf doet.

De studielast is goed te combineren met het ondernemen. Ik heb 2 dagen per week les, werk 2 dagen per week in een kledingwinkel en doe dus My Halal Sweets ernaast. Bovendien sport ik 3 keer per week en maak ik ook gewoon tijd voor familie en vrienden. Ik wil na mijn studie kunnen leven van mijn bedrijf. Ik wil in zo veel mogelijk (lees: alle) winkels staan waar behoefte is aan halal snoep. Ik zit nu in de groeifase en begin langzaamaan een gevestigde naam te worden in Almere en Amsterdam. De gouden tip om alle balletjes hoog te houden is cliché, maar waar: EEN GOEDE PLANNING. Just trust me!

Met andere ogen naar bedrijven kijken

Het contact met de klasgenoten onderling is erg fijn. Het is een netwerk van mensen die ondernemer willen worden of al zijn, en met dezelfde missie lessen volgen. Dat is toch super! De klassen bestaan uit 10 tot 20 man en de leeftijden variëren nogal, van 18 tot 32 jaar. En al mijn docenten zijn in principe businesscoaches, dus voor vragen of andere dingen zijn ze altijd bereikbaar.

Wat ik minder vind zijn groepsprojecten, omdat ik dan afhankelijk ben van anderen. Ik snap de essentie, want ook als ondernemer zal je soms in teamverband moeten werken, maar het heeft niet mijn voorkeur. Het is wel heel fijn dat je de meeste lesstof meteen kan toepassen in je eigen bedrijf. Dat motiveert mij alleen maar nog meer. Deze Associate degree staat garant voor praktijkuitvoering. Inmiddels kijk ik ook met andere ogen naar bedrijven. Wat doen zij voor de ultieme customer journey? Hoe bedienen ze hun doelgroep? Ik was laatst in de IKEA en ging spontaan de unique selling points bedenken, in plaats van te kijken welke stoel beter zit.

Onderschat een Associate degree niet!

Veel mensen denken dat een Ad makkelijker is dan een vierjarige hbo-studie, omdat het 2 jaar duurt. Niets is minder waar: juist daarom is het tempo erg hoog en moet je je best doen om bij te blijven. Anders ga je het niet redden. Onderschat het niet, een Associate degree is ook gewoon op hbo-niveau!

Meer info over Associate degrees

Meer van Yasin

Yasin vertelde tijdens Diversity Day 2022 over inclusie en zijn ervaring op Windesheim.

Bekijk de video