Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Ik heb een hele fijne overstap kunnen maken

Laura Meijberg Over de verschillen tussen havo en hbo
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Ervaringen(opent in nieuw tabblad) / Laura Meijberg verschil havo en hbo

De lessen duren langer, je moet zelf kijken wat voor huiswerk je hebt en naast de lessen moet je ook nog best veel thuis doen. Een paar verschillen die ik opmerkte tijdens mijn eerste weken op Windesheim. Toch vond ik mijn eerste weken niet heel anders vergeleken met de havo. Ik heb eigenlijk een hele fijne overstap kunnen maken!  

De verschillen tussen havo en hbo 

  • Het grootste verschil is toch wel dat je veel meer vanuit jezelf moet doen. Je hebt minder les en daarom moet je ook meer thuis doen. 

  • Ook moet je meer literatuur lezen en huiswerk maken. Ik was op de havo gewend om elke week een hoofdstuk te maken en dit te behandelen in de les. Op het hbo kan dit een heel boek zijn! Dat was wennen, maar inmiddels lukt me dit makkelijk. Een goede planning is ‘the key’! 

  • Met de trein naar school gaan was ook nieuw voor mij. Normaal stapte ik op mijn fiets en was ik binnen 10 minuten op school. Nu moet ik eerst naar het station toe om de trein te pakken. 

Planning en coaching 

Mijn tip voor de eerste weken en een fijne overstap: Zorg dat je dat vanaf het eerste moment goed bij bent en ook bij blijft. Dit kan je doen door een planning te maken. Probeer je ook hier aan te houden. Zo zorg je ervoor dat je niet tegen het einde van de periode nog super veel werk moet doen voor het tentamen. Mocht je hier moeite mee hebben dan zijn er studentcoaches die je kunt inschakelen. Ook vanuit de opleiding wordt je gecoacht. Eerst op je studievaardigheden en later ook op vakinhoudelijke dingen. Dit vond ik erg fijn, want ik kon altijd op iemand terugvallen als ik ergens niet uit kwam.

Lees meer over de overstap van havo naar hbo