Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Een bachelor is een goede verdieping op de Ad

Jelmer van der Stoep Over de doorstroom van Associate degree naar bachelor
Banner image

Na de middelbare school heb ik de opleiding Facilitair Leidinggevende aan het Graafschap College gevolgd. Na het behalen van dit mbo-4-diploma, ben ik doorgestroomd naar de Associate degree E-Commerce bij Windesheim. Toen ik daar afgestudeerd was, was ik nog niet klaar om te werken. Daarom besloot ik verder te studeren bij de bachelor Bedrijfskunde.

De Associate degree en doorstuderen

De opleiding E-Commerce sprak me tijdens een open dag erg aan. Dat het een 2-jarige Ad is, heeft niet meegespeeld in mijn keuze. Het ging mij echt om de inhoud. Bij Online Marketing leer je bijvoorbeeld echt hoe bedrijven het doen. Er wordt een directe link gelegd met de praktijk.

Bij E-Commerce werd al meteen aangegeven dat je kunt doorstromen naar een bachelor. Aan het einde van het tweede (laatste) jaar werd er gevraagd wat ik wilde doen. Ik was nog niet klaar om te werken en koos voor de bachelor Bedrijfskunde. Deze opleiding sprak mij het meest aan van de vier verschillende doorstroomopties.

Via mijn studiebegeleider heb ik contact opgenomen met iemand van Bedrijfskunde. Zij heeft mij verder geholpen met het proces en ingedeeld in een klas. Het was heel fijn dat Windesheim zoveel regelde voor mij. Iedereen is heel begaan.

Verschillen en overeenkomsten Ad en bachelor

Ik zit nu in het tweede jaar van Bedrijfskunde. Het eerste en derde jaar mag ik overslaan. De inhoud sluit goed aan op de Ad; je krijgt meer aanvulling en verdieping in de onderwerpen. Het tweede jaar is wel heftig, omdat ik van het mbo kom. Vakken zoals Bedrijfseconomie en Rechten zijn compleet nieuw voor mij en er is heel veel theorie uit boeken. Andere vakken zoals Marketing zijn weer een stuk makkelijker, omdat dit ook bij E-Commerce is behandeld.

Wat bij beide opleidingen hetzelfde is, is dat je eerst alles moet afronden voordat je met het volgende onderdeel kan beginnen (bijvoorbeeld stage). Daarnaast werk je in projectgroepen met je klasgenoten. Hierdoor ben je direct betrokken bij je klasgenoten, zelfs wanneer je van een andere opleiding komt.

Tips van Jelmer

  • Als je twijfelt om verder te studeren: gewoon doen. Twee jaar zijn zo voorbij én je leert twee verschillende vakken in vier jaar tijd! En het geeft veel energie dat je na twee jaar een diploma haalt en twee jaar later weer.
  • Soms klinken nieuwe vakken in het begin erg heftig, maar uiteindelijk valt het wel mee. Laat je hier niet door uit het veld slaan.
  • Als je goed je best doet en goed inleest, dan is de overgang goed te doen.

Lees meer over de opleidingsvorm Associate degree