Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Eindelijk wist ik wat ik wilde doen

Famke Stoelwinder tweedejaars, Lerarenopleiding Economie
Banner image

Dat ik voor onderwijs zou kiezen, dat wist ik zeker. Maar ik dacht eerst aan een docentenopleiding Geschiedenis of Aardrijkskunde. Tot mijn moeder me tijdens de open dag op Windesheim vroeg of ik niet ook eens moest kijken bij Economie. Daar werd mijn glimlach alleen maar groter: eindelijk wist ik wat ik wilde.  

Op mijn 15e begon ik mijn ouders ‘lastige’ vragen te stellen. Over de belastingaangifte, of over hoe het toch kon dat spaarrentes per bank verschillen en hoe een bank daar geld mee verdient. Toch dacht ik voor een docentenopleiding niet direct aan Economie maar juist aan Geschiedenis of Aardrijkskunde. Tot die open dag. Bij Economie ‘voelde’ ik het gelijk. Kleine afdeling, direct contact met docenten en leuke vakken. Dit was een topcombinatie voor mij!

Leren in de praktijk

Tijdens de opleiding leer je een heleboel en krijg je een fijne mix van praktijkvakken zoals onderwijskunde en didactiek. En leervakken als algemene economie en bedrijfseconomie. Maar het leukste vind ik toch wel de stages. Alles wat je op Windesheim leert over het maken van toetsen, het gedrag van adolescenten, het lesgeven. Tijdens stage breng je het direct in de praktijk, je leert er heel veel van. Ook als het niet zo loopt als je verwacht. Daar leer je nog het meest van. 

Je kunt er meer kanten mee op

Dit is een ideale opleiding als je graag het onderwijs in wilt en ambities hebt voor lesgeven op middelbaar onderwijs of mbo of als je later nog het bedrijfsleven in wilt. Zelf wil ik graag voor de klas. En misschien dat ik later ook nog wel als decaan of als directeur van een school wil werken. Of het bedrijfsleven in. Dat kan óók met onze opleiding! 

Een fijn docententeam

Het is een kleine opleiding, met een paar docenten die meerdere vakken geven. Het docententeam is echt erg fijn. Ze zitten in een teamkamer, dus ik weet ze te vinden als ik ze nodig heb. Een mailtje sturen kan altijd en ze helpen ook buiten hun vakken om. Onze studiebegeleider is ook heel betrokken. Over het proces in onze opleiding maar ook op persoonlijk vlak, zo hebben we eens in de zoveel weken een gesprekje over hoe het met je gaat. 

Mijn tip voor jou

Oriënteer je goed op verschillende opleidingen. Kom er achter wat je interesses zijn en doe een studiekeuzetest. En wat voor mijzelf de beste tip was: meedoen aan een meeloopdag van een opleiding die je echt leuk lijkt. Zo spreek je échte studenten en docenten. En zie je hoe een lesdag is!