Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / SIA RAAK-mkb Hybride hergebruik kunststoffen

SIA RAAK-mkb Hybride hergebruik kunststoffen

  •   Kunststoftechnologie
  •   1 oktober 2019 - 14 juli 2022

Het doel van dit project is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om met lamineer- en injectietechnieken producten te maken van hergebruikt composiet met een hoge circulariteit en voldoende lage kosten.

  • Lectoraat: Kunststoftechnologie
  • Soort onderzoek: experimenteel 
  • Partners: Bootjessloperij ’t Harpje, Nederlandse Jachtbouw Industrie, Certion, Attero, BiinC, RecyBEM, Provincie Groningen, Sekisui Alveo, Poly Tec, Fatol, Aliancys, Lantor, CT-Platon, PBS Schelling, ORAned, ODOLPHI Technical Support, Poly Products, Future Pipes Industries, Polem, Fiby Products, MLS Management, Sphagnum Beleggingen B.V., Lapinta Beheer, SGS INTRON, Groningen Seaports, Waterschap Zuiderzeeland, Save Plastics, Welex, Reimert Bouw en Infra, In-Garden, NS, Prorail, Lectoraat Kunststoftechnologie
  • Mede mogelijk gemaakt door: SIA RAAK-mkb

Aanleiding Hybride hergebruik kunststoffen

Dit onderzoeksproject is een vervolg op het project RAAK-mkb Industrieel hergebruik van EoL thermoharde composieten, dat in oktober 2019 is afgerond.

Thermoharde composieten zijn lastig recyclebaar, ze kunnen niet worden teruggebracht tot de originele grondstoffen. De Europees goedgekeurde route voor recycling is het terugwinnen van de calorische waarde door verbranding. Dat benut niet de goede eigenschappen die het materiaal nog in zich heeft, namelijk een hoge sterkte en stijfheid en een goede waterbestendigheid. De industrie is al jaren op zoek naar een goede recycle-oplossing omdat het aantal afgedankte windmolens exponentieel zal toenemen. 

Doelstelling en uitvoering

De doelstelling van dit project is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om met lamineer- en injectietechnieken producten te maken van hergebruikt composiet met een hoge circulariteit en voldoende lage kosten.

Met een nieuwe technologie van hybride hergebruik van kunststoffen kunnen straks producten ontwikkeld worden die toepasbaar zijn binnen de bouw en infra-techniek en traditionele materialen zoals hout en beton kunnen vervangen. Het onderzoek wordt gedaan door verschillende samenwerkende projectgroepen van (docent)onderzoekers, consortium-deelnemers en ondersteund door studenten. Hierbij worden de volgende demonstrators gebruikt: 

  • Balk met energie absorberend vermogen
  • Balk met hoge buigstijfheid
  • Vlakvullend bouwelement met warmte-isolerend vermogen 
  • Vlakvullend bouwelement met hoge vormvastheid

Deelproject Chemie onder de waterlijn

Met dit onderzoek wordt de uitloging van hergebruikt composiet onderzocht. Doordat dit nog maar net ontwikkeld is, zijn er nog geen data bekend van de uitloging van het materiaal. Bij dit type onderzoek wordt er gemeten of er wel of geen schadelijke stoffen oplossen of uitspoelen door de jarenlange invloed van regen of het (grond)water. Dit onderzoek is belangrijk om hergebruikt composiet op grotere schaal te kunnen verwerken en toe te passen in de weg- en waterbouw.

Deltapremie

We zijn er ontzettend trots op dat wij in 2021 de Deltapremie in ontvangst mochten nemen: een award vanuit Regieorgaan SIA en Vereniging Hogescholen voor het allerbeste praktijkgerichte onderzoek met als thema: Hybride Hergebruik van Kunststoffen. 

Kijk hier de uitreiking terug(opent in nieuw tabblad)

Regieorgaan SIA

Regieorgaan SIA(opent in nieuw tabblad) bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Dit doen ze door onderzoek te financieren en de samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren. 

Logo Regieorgaan SIA

Meer weten? Neem contact op met:

Dr. ir. Albert ten Busschen, associate lector Kunststoftechnologie
E-mail: a.ten.busschen@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)