Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie
Home(opent in nieuw tabblad) / Onderzoek(opent in nieuw tabblad) / Hoogwaardig hergebruik van elastomeren – KIEM VANG Rubber project 2

Hoogwaardig hergebruik van elastomeren – KIEM VANG Rubber project 2

  •   Kunststoftechnologie
  •   1 maart 2017 - 31 augustus 2017

Het doel van dit project is om te onderzoeken of het mogelijk is om van oude vrachtwagenbanden weer grondstoffen voor nieuwe vrachtwagenbanden te maken.

  • Lectoraat: Kunststoftechnologie
  • Soort onderzoek: kwalitatief
  • Opdrachtgever: SIA KIEM VANG
  • Partners: Lintire, Rumal, Elastomer Technology & Engineering van Universiteit Twente

Aanleiding KIEM VANG Rubber 2

Dit project is een vervolg op ons voorgaande onderzoek naar hoogwaardig hergebruik van elastomeren. Binnen dit project hebben onderzoekers van Windesheim en de Universiteit Twente (UT) samen met de deelnemende bedrijven Rumal en Lintire onderzocht of het mogelijk is om van oude vrachtwagenbanden weer grondstoffen voor nieuwe vrachtwagenbanden te maken.

Doelstelling en uitvoering

De afvalstroom vrachtwagenbanden wordt voornamelijk vermalen tot granulaat. Om het granulaat weer eigenschappen te geven die voor de vrachtwagenbandenrubbers gewenst zijn, moet het vermalen materiaal eerst gemengd worden met hulpstoffen en erna bewerkt worden in een devulkanisatieproces. Het is bekend dat sommige van deze hulpstoffen goed werken maar vrij duur zijn.

Ook hebben we gekeken of het extrusieproces, zoals ontwikkeld voor personenwagenbandenrubber, eveneens geschikt is voor vrachtwagenbandenmateriaal. Binnen dit onderzoek is de kwaliteit van het gedevulkaniseerde vrachtwagenbandenmateriaal bekeken.

Daarnaast hebben we onderzocht wat de invloed is van een goedkoper alternatief van een van deze hulpstoffen op de mate van devulkanisatie en herbruikbaarheid van het gedevulkaniseerde materiaal. 

Resultaten

Ons onderzoek samen met UT heeft nieuwe inzichten over het ontwikkelde devulkanisatieproces en de toepasbaarheid opgeleverd. De bedrijven hebben een inschatting van de geschiktheid van de betrokken hulpstof en apparatuur en de hiermee te behalen kwaliteit van het materiaal uit vrachtwagenbanden voor de beoogde eindgebruiker.

Regieorgaan SIA

Regieorgaan SIA(opent in nieuw tabblad) bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. Dit doen ze door onderzoek te financieren en de samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen te stimuleren. 

Logo Regieorgaan SIA

Meer weten? Neem contact op met:

Dr. Margie Topp, lector Kunststoftechnologie
E-mail: m.topp@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)