Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Zo levert Windesheim een bijdrage aan een circulaire economie

  • 6 februari 2023
Banner image
Home(opent in nieuw tabblad) / Week van de circulaire economie

Deze week is het de Week van de Circulaire Economie. Een van onze lectoraten, Netwerken in een Circulaire Economie, is vandaag aanwezig bij de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Zwolle om in gesprek te gaan over wat we moeten doen om een circulaire economie in 2050 een stuk dichterbij te brengen. Maar we doen veel meer dan alleen praten. Met praktijkgericht onderzoek steken we letterlijk de handen uit de mouwen om een circulaire economie in de praktijk mogelijk te maken! Dat doen we bijvoorbeeld door onderzoek vanuit ons lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie, maar ook vanuit enkele andere lectoraten van Windesheim. Windesheimbreed werken we dus aan dit thema!

Daarom, in deze Week van de Circulaire Economie, een willekeurige top vijf van onze onderzoeksprojecten die zich richten op meer circulariteit en duurzaamheid vanuit vijf van onze lectoraten:

  • Lectoraat Netwerken in een Circulaire Economie en Supply Chain Finance: In Nederland waren ziekenhuizen in 2017 verantwoordelijk voor bijna 40.000 ton aan afval dat wordt verbrand. Ter vergelijking: onze huishoudens leveren ongeveer 76.000 ton grofvuil aan de afvalverbranding per jaar. Dit is een onhoudbare situatie. Dus gaat Windesheim de komende twee jaar kijken hoe we disposables van ziekenhuizen kunnen terugdringen. Disposables zijn voorwerpen die één keer worden gebruikt, om daarna weer te worden weggegooid: het zijn de rietjes of plastic zakjes van de zorgindustrie.

Ontdek meer over het zorgafvalonderzoek vanuit de lectoraten Netwerken in een Circulaire Economie en Supply Chain Finance

  • Lectoraat Kunststoftechnologie: Een autoband is een complex product om te recyclen. Zo bereiken elk jaar wereldwijd 1,5 miljard autobanden het einde van hun leven. Een afvalberg waarmee je bijna niets meer kunt doen, omdat een autoband lastig terug te brengen is tot zijn oorspronkelijke grondstoffen. Windesheim onderzoekt, onder meer samen met de Universiteit Twente, hoe je de lagen waaruit zo’n autoband is opgebouwd weer van elkaar kunt scheiden. Het uiteindelijke doel is: meer herbruikbare materialen overhouden.

Ontdek meer over het autobandenonderzoek vanuit het lectoraat Kunststoftechnologie

  • Lectoraat Kunststoftechnologie: Windmolens zijn een duurzame energiebron, maar zelf zijn ze niet erg duurzaam. De rotorbladen zijn van composiet, een licht maar tegelijkertijd oersterk materiaal waaruit researchers al decennialang de oorspronkelijke grondstoffen proberen terug te winnen om opnieuw te kunnen gebruiken. Dat is nog steeds lastig, maar Windesheim bedacht een methode om het materiaal te versnipperen, zodat je het kunt hergebruiken als verstevigingsmateriaal in andere producten: van oeverbeschoeiingen tot brugdekken.

Ontdek meer over het composietonderzoek vanuit het lectoraat Kunststoftechnologie

  • Lectoraat Energietransitie: De energietransitie is geen verre toekomst meer. Die moet tot 2035 in volle vaart gaan gebeuren. Daarin zijn de engineers van morgen een onmisbare schakel. Kortom, de engineers die we nu bij Windesheim opleiden. Hoe kun je bijvoorbeeld energiezuinige apparaten ontwikkelen, met liefst een lange levensduur uit zoveel mogelijk recyclebare materialen? Daarom slaan ons onderzoek en ons onderwijs de handen ineen in een programma om energiebewuste en -bekwame engineers (EBBE) op te leiden.

Ontdek meer over het EBBE-programma vanuit het lectoraat Energietransitie

  • Lectoraat Urban Innovation: Flevoland staat aan de vooravond van een periode waarin ongeveer 100.000 woningen gebouwd moeten worden. Ook wat betreft renovaties is er werk aan de winkel. Maar hoe kun je dat zo circulair mogelijk doen? Windesheim in Almere, met onder andere het lectoraat Urban Innovation, is een partner binnen PRICE. Dat staat voor praktijk- en innovatiecentrum circulaire economie. Doel is dat onderwijs, onderzoek, overheid en bewoners samenwerken om een circulaire economie van de grond te krijgen in Flevoland.

Ontdek meer over PRICE bij Windesheim in Almere

Delen via:

Vragen over dit nieuwsbericht?

Stel ze aan de Newsroom via newsroom@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)

Laatste nieuws

Teaser image

Flevoland Monitor 2024: krapte vraagt om keuzes in de regio

25 april 2024
Teaser image

‘Sterk aan het Werk’ wint Bridge of Fame Award

25 april 2024
Teaser image

14 miljard aan potentie voor mkb beschikbaar

23 april 2024
Teaser image

Ad-opleiding hielp Deborah bij switch van toerisme naar zorg

19 april 2024
Teaser image

Meer impact met onderzoek door samenwerking

18 april 2024