Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Werken met mensen? Dit is de breedste opleiding

Amber Pastoor tweedejaars, Social Work
Banner image

Mijn naam is Amber Pastoor, ik ben 20 jaar en zit in mijn tweede jaar van de studie Social Work. Ik heb veel interesses en vond het lastig om een keuze te maken die zo definitief voelt. Ik ben uiteindelijk heel bij dat ik voor Social Work heb gekozen.

Eerst twijfelde ik erg tussen communicatie en de pabo. Ik ben erg sociaal en wil graag met mensen werken. Pedagogiek leek mij ook wel wat, maar die opleiding maakt tegenwoordig deel uit van Social Work. Dit is dus echt de breedste opleiding als je wilt werken met mensen én je kan er later nog alle kanten mee op.

Wie ben jij als hulpverlener?

Ik leer veel, vooral over onderwerpen zoals ontwikkelingspsychologie, ethiek en mens & gedrag. Maar ik leer ook veel over mijzelf. Zeker het eerste jaar staat in het teken van zelfontplooiing en wie jij bent als hulpverlener. Ik ben bewuster gaan handelen naar mijn kwaliteiten en kan meer rekening houden met mijn valkuilen. Ik merk dat ik dit ook in mijn privéleven meeneem.

Ons eigen hoekje

Ik vind dat deze studie goed bij mij past, want ik ben sociaal, creatief en heb een groot empathisch vermogen. Ik heb getwijfeld om naar de universiteit te gaan na het behalen van mijn propedeuse, maar merkte dat ik veel waarde hecht aan de koppeling met de praktijk en het contact met medestudenten. Ik heb een leuke klas en vind het handig dat de leerkrachten ervaring in het werkveld hebben. Een boek kan ik zelf ook wel lezen. Juist de koppeling met de praktijk maakt de lessen waardevol!

Met de docenten heb ik ook een goede band. Windesheim is groot, maar iedere opleiding heeft zijn eigen hoekje, waardoor je de docenten vaak ziet lopen. We noemen elkaar bij de voornaam en ik heb in mijn eerste jaar veel ondersteuning gekregen. Je kan gewoon hun werkkamer inlopen als je vragen hebt. 

Extra uitdaging?

Denk je na het eerste jaar ‘jeetje, dit ging mij nog best prima af’? Dan raad ik je echt het honoursprogramma aan. Ik kom van het mbo af en merk dat ik het hbo-niveau veel beter aankan dan verwacht. Ik haal heel veel energie uit het programma en krijg zo de kans om een extra studieonderdeel te volgen, zonder dat ik daarvoor hoef te betalen. De gastsprekers maken het heel leerzaam en ik kom zo in contact met studenten van andere opleidingen, zoals Commerciële Economie, Communicatie en Werktuigbouwkunde.

Met verschillende doelgroepen werken

Ik denk dat het soms lastig is dat je in het eerste jaar voornamelijk vakken hebt die de fundering voor alle uitstroomprofielen vormen, maar nog niet gericht zijn op een specifieke doelgroep. Dit kan een voordeel zijn als je nog niet weet met welke mensen je wilt werken, maar als je al heel zeker weet wat je wilt, dan kan ik me voorstellen dat het je tegenstaat. Ik wil zelf juist veel verschillende werkervaring opdoen, dus ik probeer stage te lopen op veel verschillende plekken. Ik wil na het hbo graag verder studeren, want de opleiding sluit goed aan op een master Recherchekunde of een opleiding tot mediator. 

Kijk bij verschillende scholen

Het is belangrijk dat je gemotiveerd en sociaal bent. Als je liever niet met mensen wilt werken, dan kan je beter even naar een andere studie kijken! Als je twijfelt, raad ik je aan om vooral bij veel verschillende studies te kijken via meeloopdagen en open dagen. Op de open dag van Windesheim kreeg ik snel een goede indruk, want ik voelde mij thuis, ondanks de grootschaligheid. Dit is per persoon anders, dus op verschillende scholen kijken kan geen kwaad.