Twee studenten die buiten staan

Een studie kiezen in negen stappen

Het kriebelt. Je wilt weer studeren. Maar wat precies en in welke vorm? Dat weet je nog niet. Onze loopbaancoach Anton de Vries vertelt welke stappen je tegenkomt als je een studie gaat kiezen.

 

1. Bepaal een duidelijk vertrekpunt

Weet waarom je weer wilt studeren. De redenen om weer te gaan studeren zijn te verdelen in twee categorieën:

 Urgentie: Je hebt een diploma of extra cursus nodig. Bijvoorbeeld omdat dit je meer kans geeft om een reorganisatie te overleven. Of omdat een papiertje een vereiste is om door te kunnen groeien. Je motivatie is in dit geval vooral extrinsiek.
 Verlangen: Je wilt je verder ontwikkelen in je vak. Of je vindt een bepaald onderwerp heel interessant en je wilt hier meer over weten. Je motivatie is in dit geval vooral intrinsiek.

Als je alleen vanuit urgentie (omdat het ‘moet’) gaat studeren, dan wordt het veel moeilijker om het vol te houden. In dat geval is het verstandig om goed uit te zoeken wat echt bij jou past. Zodat je ook intrinsiek gemotiveerd raakt. Dit vergroot de kans dat je je studie met succes afrondt.

2. Wees je bewust van je talent

Onderzoek waar je goed in bent. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want het gekke van talenten is: je ziet ze vaak zelf niet. Voor jou is het normaal dat je heel nauwkeurig of heel creatief bent. Je bent er goed in, je ‘hebt’ het van nature. Het valt je zelf niet op.

Twee manieren om je talenten te ontdekken:

 Vraag aan een aantal vrienden en familieleden welke drie talenten zij in jou zien. En ga hier met ze over in gesprek. Want door hierover in gesprek te gaan word je je er echt van bewust. En door er met meerdere mensen over te praten ga je er een rode draad in zien. Dit helpt om er zelf in te gaan vertrouwen.
  Zet je eigen successen op papier. En vraag jezelf af: Wat maakt dat het een succes is?

3. Waarvan raak je in de flow?

Vraag jezelf af: ‘Wat is voor mij belangrijk? Wat doet er echt toe?’ Je komt hier achter door te denken aan de dingen waarvan je in een flow raakt: de momenten dat je de tijd vergeet. Dat je vergeet te eten. Op de momenten dat je zo lekker in de flow zit, levert je werk of studie veel voldoening op. Kies een opleiding die hieraan verwant is. De kans is namelijk groot dat je deze dan met heel veel plezier gaat doen. En dan zijn er natuurlijk ook vakken bij die je niet zo leuk vindt, maar die neem je dan sneller op de koop toe.

4. Weet wat je wilt bereiken

Als je weet wat je doel is, kun je beter inschatten wat ervoor nodig is en welke vorm daarbij past:

 Misschien heb je in je hoofd dat je een vierjarige hbo-opleiding wilt volgen, maar kan je doel al bereikt worden met bijvoorbeeld een cursus van een half jaar.
 Of wellicht wil je gewoon graag studeren omdat je meer wilt weten over het onderwerp. Kennis vergaren en verdiepen is dan het doel.

5. Ga netwerken

Is het je doel om van functie of werkveld te veranderen? Ga dan in gesprek met mensen die nu al het werk doen wat jij graag wil doen. Vanaf de buitenkant heb je soms een bepaald beeld, maar door in gesprek te gaan met mensen die het werk doen, kom je er steeds meer achter hoe dit in het echt is.

 Vraag aan deze mensen wat ervoor nodig is om aangenomen te worden.
Laat je CV zien en vraag wat er nog ontbreekt om die baan te krijgen.

Hoe meer mensen je spreekt, hoe beter je weet wat ervoor nodig is om die baan te krijgen. En welke studie daaraan bijdraagt.

6. Onderzoek de opleiding(en)

Maak een lijstje van de opleidingen die aansluiten op je wensen. En ga vervolgens op onderzoek uit:
 Ga naar een open avond.
 Probeer in contact te komen met mensen die nu de studie doen.
 Vraag of je een keer een college mag bijwonen.
Vraag de boekenlijst op en kijk of deze boeken je aanspreken. Neus de boeken door om te kijken of ze je daadwerkelijk aanspreken.

7. Wees realistisch

Doe een realiteitscheck. Je kan voor ogen hebben om een bacheloropleiding van vier jaar te doen, maar als je daarnaast fulltime werkt en kleine kinderen hebt, is dat heel pittig.

Zet op een rijtje:
Hoeveel tijd kost de opleiding? En hoeveel tijd heb ik om aan mijn opleiding te besteden?
 Kijk naar je werk-privébalans. Past daar een lange opleiding bij? Of is het verstandiger om een opleiding in modules te volgen?
 Is het je doel om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten? Onderzoek in hoeverre de opleiding je helpt op de arbeidsmarkt. Windesheim biedt hiervoor een studie- en carrièrescan aan die helpt om hier inzicht in te krijgen.

8. Check hoe het financieel te regelen is

Kijk of je werkgever kan bijdragen aan de opleiding. Soms zijn er ook sectorale potjes. Of zijn er subsidies vanuit de overheid. Wij hebben verschillende financieringsmogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

9. Hak de knoop door

Je hebt nu alle informatie verzameld. Wellicht weet je nu precies wat je wilt doen. Twijfel je toch nog over een paar opleidingen? Kom je er niet uit? Of blijf je steken? Dan hebben we nog een paar tips voor je:
 Schrijf de namen van de opleidingen op papier en vermeld hierbij alle plussen en minnen. Zo creëer je overzicht voor jezelf.
 Een loopbaancoach kan je helpen om de brei van gevoelens en gedachten te structureren.
 Windesheim biedt verschillende mogelijkheden voor hulp bij loopbaan- en studiekeuze